30 Mayıs 2017 01:24

Anadolu Cam işçileri: Sendika ‘Cam çıkmayacak’ desin çıkmaz

1 saat üretimi durdurarak uyarı eylemi yapan Anadolu Cam işçileri, 'Sendika 'bir cam bile çıkmayacak' desin, her şey biter. İşçiler buna hazır' diyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Cam işçilerinin grev yasağına karşı eylemleri devam ediyor. Önceki gün Kırklareli Otocam fabrikasında işçilerin attığı “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganı, dün Eskişehir ve Bursa’da bulunan fabrikalarda da tekrarlandı. Tek seçeneklerinin üretimi durdurmak olduğunu ifade eden cam işçileri, Kristal-İş’e “Daha ileri kararlar alalım” dedi. Fabrikaları dolaşmaya başlayan Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş ise Eskişehir’de yaptığı açıklamada üretimin her vardiyada 1.5 saat durdurulacağını söyledi. Çetintaş, “Bizlerin sizlere yanlış yapacağını asla düşünmeyin. Dedikleriniz olacak” dedi.

Uyarı olarak 1 saat üretimi durdurma eylemleri yaptıklarını ifade eden Anadolu Cam işçileri “Eylemlerin dozu artmalı. Sendika bir cam bile çıkmayacak desin çıkmaz” dedi. Grev yasaklarının sadece cam işçileri için değil bütün işçiler için bir gözdağı olduğunu belirten işçiler, destek açıklamaları ve ziyaretler de bekliyor.

Anadolu Cam’da bir işçi “Bir saatlik üretimi durdurma ve fabrikayı 16 saat boyunca terk etmeme eylemimizden, amirlerin yüz hatları memnun olmadıkları gösteriyor. Memurlar amirler sürekli soruyor bu eylemleri artıracak mısınız diye. Onlar da gelişmelerden korkuyor. İşçinin kararlılığını görüyorlar. Artık bir saat üretimi durdurma eylemi doldu, eylemlerimiz daha da sertleşmeli ve üretimi tamamen durdurmaya yönelik olmalı. Bugün sendika bir cam bile çıkmayacak desin fabrikada o an her şey biter işçi bunu yapmaya hazır. Patronu masaya çekmek için eylemlerimizi artırmalıyız” dedi.

AKSAYAN İŞLERİ MEMURLAR YAPIYOR

Bir saat üretimi durdurma eyleminin artık yeterli olmadığını belirten bir başka işçi de “Düz cam bölümünde soğuk cam ve yükleme bölümünde bir saatlik bir iş durdurma oluyor. Üretimde bir düşüş pek fazla olmuyor. Bu düz cam ve yükleme bölümünde de memurlar yapabildikleri oranda duran işleri yapmaya çalışıyor. Bir de işçinin 8 saat çalışıp 8 saat de fabrikada kalması işçiyi yoruyor. 16 saati fabrikada geçiyor eve sadece uyumaya gidiyor. Biz hazırız, bunun yerine daha da sertleşen eylem kararları almalıyız ve gerekiyorsa üretimi tamamen durduralım o zaman sonuç alırız kesin” diye konuştu.

Yakın bir zamanda patronun hamle yapacağını dile getiren işçi, “Buna hazırlıklı olmalıyız. 3 yıl önce grevimiz yasaklandı ve bugün OHAL ortamı var bu grevimizin de yasaklanacağı belliydi. O yüzden bir hazırlık içerisinde olmalıydık. Biz sendikamızın sonuna kadar arkasındayız ve bu süreci birlikte götüreceğiz o yüzden kararları birlikte alıp bu yolu işçinin istediği şekilde bitirmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.

‘BÜTÜN İŞÇİLER TARAF OLMALI’

Kararların ortak alınması gerektiğini ifade eden bir başka işçi ise şunları söyledi: “İşçi alınan kararların dışında olmamalı. Sürecin nasıl ilerleyeceği hakkında işçi sürekli bilgilendirilmeli, bir sonraki adım ne bilmeliyiz ki ona göre kendimizi hazırlayalım. Bir de sendikamız bu mücadeleyi kendisiyle sınırlamamalı. Grevi yasaklanan sendikalar var, bu OHAL sürecinde zarar görmüş sendikalar var. Bunları da bu sürecin bir parçası yapmalıyız. Dayanışma ağı örmeliyiz. Bunu yaparsak işte o zaman bizden korkarlar. Bu baskıları tek başımıza aşamayız ancak farklı sektörlerdeki işçilerle birlik içinde dayanışma içerisinde olursak kazanırız” dedi.

‘CAM METALE AYNA TUTUYOR’

Bugün kendi grevlerinin yasaklandığını belirten işçi, “Yarın metalde görüşmeler başlayacak, burası oraya da ayna tutuyor. Sesimizi duyurmalıyız, yeni eylem kararları almaktan başka yolu yok. Sonuç alıcı eylemlere geçmeliyiz artık. İşçinin morali iyi ve kararlı. Talepleri karşılanana kadar mücadele etmekten yana. Kendi içinde dayanışma içerisinde. İşçi işe gelirken yanında yiyecek içecek getiriyor mesaisi bitip fabrikada kalacak arkadaşları için. Kendi içimizdeki bu dayanışma bize ayrı bir güç veriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cam işçileri: Tek seçeneğimiz üretimi durdurmak

SONRAKİ HABER

Hayatı ve ekmeği paylaşıyoruz, direnişi de paylaşacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...