30 Mayıs 2017 00:36

Kıdem mücadelesi: İşyerlerinde komiteler kurulacak

Esenyurt'ta bir araya gelen işçiler, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı kurdukları komitelerle mücadele etme kararı aldı.

Paylaş

Eren ERGİNE
Eren YURT
İstanbul

Esenyurt’ta sendikaların çağrısıyla bir araya gelen farklı iş kolları ve fabrikalardan işçiler, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı, kurdukları komitelerle mücadele etme kararı aldı. Stantlar açarak bilgilendirme ve imza kampanyası gibi çalışmalar yapacak olan işçiler, hükümetin süreci hızlı işlettiğine dikkat çekerek, sendikaları bir an önce harekete geçmeye çağırdı. 

DİSK/Gıda-İş Sendikasında yapılan toplantıya katılan bir liman işçisi, fonla ilgili işçilerin bilgisi olmadığını belirterek “Kimi işçiler de hükümet yanlısı medyayı takip ettikleri için değişikliğin iyi bir şey olduğunu düşünüyor. Medya eğer gerçekleri söylemiş, yazmış olsaydı işçilerin hepsi hakkını savunmak için ayaklanırdı” diye konuştu. Fona karşı olduğunu belirten bir gıda işçisi de şunları söyledi: “Fonda biriken para işçinin cebine girse, işçi lehine düzenleme yapılsa ben de desteklerim ancak para devlete gidiyor, patronların cebine gidiyor. Şimdi bile iş güvencemiz yok bu yasa geçerse hiç güvencemiz kalmaz, patron istediği zaman kapı önüne koyar bizi.”

PATRONLARA ARMAĞAN

Tasarı geçerse işçilerin bütünüyle güvencesiz kalacakları uyarısında bulunan bir Arçelik işçisi de, işsizlik fonunu örnek göstererek fona karşı çıktı: “Fonda 105 milyar lira birikmiş ama işçiye dağıtılan para 15 milyar. Geri kalan para patrona teşvik olarak veriliyor. Biz işçiler bu saldırıya karşı birlik olmalıyız.” 

Bir metal işçisi ise “Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesi hükümet tarafından patronlara sunulan armağan. Fona verilen paranın yarısı devlet tarafından ödenecek. Peki, devlet bunu nasıl verecek? İşsizlik fonundan aldığı paralarla, bizden aldığı vergilerle bunu ödeyecek. Aynı zamanda bu yasa ile sendikalar da tamamen etkisiz hale gelecek” diyerek, “Bu saldırıya karşı bütün sendikalar ve konfederasyonlar ayrım gözetmeksizin bir araya gelip mücadele etmeli” çağrısında bulundu. 

BİRLİKTE VE KARARLILIKLA 

Belediye işçisi ise şunları dile getirdi: “Hükümet kıdem tazminatımızı tamamen elimizden almak istiyor. Artık bunlara dur demeliyiz. Sendikalar mücadelede işçilere öncülük etmeli. Sendika başkanları, yöneticileri bunu yapmayacaksa koltuklarını bırakıp gitsinler. Biz bir araya gelebilirsek sadece kıdem tazminatı hakkımızı korumayız aynı zamanda yeni haklar da elde edebiliriz.” Sendikaların bir gün iş bırakması önerisinde bulunan belediye işçisi, “Hükümet geri adım atmazsa iki güne çıkar. Konfederasyon farkı gözetmeksizin tüm sendikaların birlikte mücadele gücünü hükümete göstermeli. Yoksa işçilerin gözünde hiç değerleri kalmayacak” diye konuştu. 

Hizmet sektöründe çalışan bir işçi de kıdem tazminatının fona devredilmesinin kabul edilir olmadığını belirterek, tazminat alabilen işçi sayısının düşmesinin nedeninin hükümetin patronlar lehine çıkardığı yasalar olduğunu vurguladı: “Taşeron, esnek çalışma arttı. Kiralık işçilik yasal hale getirildi. Kıdem tazminatının fona devredilmesinin engellenmesi biz işçilerin elinde. Bunun için mücadele etmeliyiz.” 

AYRIMSIZ HERKESE GİTMELİYİZ

Toplantıya katılan bir kadın işçi, iki kez AKP’ye oy verdiğini belirterek söze başladı. “Eşimden ayrılmıştım. Başım kapalıydı, hiçbir işyeri başım kapalı olduğu için beni işe almıyordu. Bu durumun değişmesi için AKP’ye oy verdim” diyen işçi, şöyle devam etti: “İşyerimde çalıştığım arkadaşlar birbirlerinin kuyusunu kazıyorlar, ispiyon ediyorlar. Bundan çıkarınız ne diye soruyorum cevap alamıyorum. Belki benim başım kapalı ancak aklım açık. Çalıştığımız yerlerde AKP’li, CHP’li işçi ayrımı yapmadan kıdem tazminatının fona devredilmemesi için uğraşmalıyız. Çoğu kişi kıdem tazminatını bilmiyor. Kıdem tazminatının önemini iyi anlatmalıyız.”

Cam iş kolunda çalışan bir işçi de fona karşı çıkmanın AKP’ye karşı çıkmak gibi algılandığını belirterek “Fona neden karşı olduğumuzu anlatmalıyız. Kutuplaşmadan kaçınmalıyız. Çünkü siyasi farklılıklar gözetmeksizin tüm işçileri ilgilendiriyor. Sendikalara karşı büyük bir güvensizlik var. Bu güvensizliğin ortadan kalkması için mücadele etmeleri gerekiyor” dedi.

HER İŞÇİ KENDİ FABRİKASINI ÖRGÜTLEYECEK 

Toplantıya katılan sendikalı ve sendikasız fabrikalarda çalışan işçiler çalıştıkları sanayi havzasında kıdem tazminatının fona devredilmemesi için etkili bir aydınlatma çalışması yapma kararı aldı. İşçiler bu çalışmaları daha koordineli yürütmek için komite kurdu. Her işçi başta kendi fabrikası olmak üzere arkadaşlarına neden kıdem tazminatının fona devredilmemesi gerektiğini anlatacak, işyerlerinde komitelerin kurulmasına çalışacak. İmzalar toplanacak. İlçe meydanında stant açılacak.

SALDIRIYI ANCAK İŞÇİLERİN MÜCADELESİ ENGELLER

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve Avukat Mustafa Söğütlü, fon uygulaması konusunda işçilere bilgi verdi. Hükümetin fon uygulamasını “Herkes bu haktan yararlanacak” diyerek gündeme getirdiğini anlatan Seyit Aslan, bunun gerçek olmadığını, fon uygulamasıyla işçilerin hem maddi kayıp yaşayacağını hem de iş güvencelerini kaybedeceğini ifade etti. 

Aslan bu tasarının ancak sendikalı-sendikasız tüm işçilerin mücadelesi ile püskürtülebileceğini vurguladı. 

Avukat Mustafa Söğütlü de devletin fon uygulaması yerine tüm çalışanların kıdem tazminatı almasını garanti edecek ve patronlara yaptırım getirecek yasalar çıkarması gerektiğini söyledi. AKP Hükümetinin 2003 yılında kıdem tazminatını gündeme getirdiğini hatırlatan Söğütlü, “O zaman işçiler mücadele ederek bunu geri çektirdi, şimdi de aynısını yapabilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Katalonya bağımsızlığa mı gidiyor?

SONRAKİ HABER

İşçiler kıdem tazminatı için harekete geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...