29 Mayıs 2017 17:28

Fas’ta hükümete öfke büyüyor

FAS’ın el Huseyma kentinde hükümet karşıtı eylemler büyüyor.

Paylaş

FAS’ın el Huseyma kentinde hükümet karşıtı eylemler büyüyor. Ekim ayında genç bir balıkçı polisin el koyduğu ve çöpe attığı balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken sıkışarak yaşamını yitirmiş, ardından polise ve hükümete tepki eylemleri başlamıştı. 6 aydır inişli çıkışlı devam eden tepkiler, hafta sonu yeniden yükseldi. 
Pazar günü yüzlerce kişi 56 bin nüfuslu kuzey kenti el Huseyma’da sokağa çıkarak hükümeti protesto etti. AFP’nin haberine göre, iki mahallede toplanan gençler, “Yolsuz devlet” ve “Onur” sloganları atarak eylem yaptı. 

TALEPLER: İŞ VE ADALET

Polisin eylemlerin örgütleyicilerinden al Hirak Hareketi Lideri Nasser Zefzafi’nin gözaltına alınmasının da tepkileri artırdığı belirtiliyor. Zefzafi’nin yanı sıra en az 21 kişi daha gözaltında.  

Pazar günkü eylemde ise kent merkezine yürümek isteyenlerin önü güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Middle East Eye sitesinin haberine göre gençler bir süre polis barikatı önünde sloganlarına devam ettikten sonra eylemi bitirdi. Dayanışma amacıyla Imzouren, Nador, Tangier, Kazablanka ve başkent Rabat’ta da daha az sayıda da olsa çeşitli eylemler yapıldığı öğrenildi. 

Fas’ın kuzeyindeki Rif bölgesi son 6 aydır hükümet karşıtı tepkilerin büyüdüğü bir bölge. 

31 yaşındaki balıkçı Muhsir Fikri’nin ölümünün özellikle “iş ve adalet” taleplerini öne çıkaran gençlerin hareketini tetiklediği belirtiliyor. Middle Observer’ın haberine göre sağlık hakkı gibi kamu hizmetleri de talepler arasında. 

2011’DE DE HAREKET YÜKSELMİŞTİ

Etnik olarak Berberilerin (Amazigh) yoğunlukla yaşadığı bir bölge olan Rif bölgesi, Şubat 2011’deki halk ayaklanmaları döneminde de öne çıktığı ve Fas yönetimi ile gerginliğin uzun zamandır sürdüğü bir bölge. 2011 halk ayaklanmalarında Fas Kralı 6. Muhammed, anayasa değişikliği de dahil çeşitli siyasi reformlar hayata geçirmek zorunda kalmıştı. Meclis ve hükümetin gücü artırılmıştı. El Cezire’nin haberine göre bir hükümet heyetinin dün el Huseyma’ya gelerek görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyordu. 

Ülkede yine geçtiğimiz ekim ayında düzenlenen genel seçimlerden İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi birinci parti olarak çıkmış ancak uzun süre hükümetin kurulamaması siyasi krize neden olmuştu. 
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail: Füze fırlatma sistemi test ettik

SONRAKİ HABER

AB, Suriye’ye yaptırımların süresini uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...