29 Mayıs 2017 16:58

‘Yatırım’ ve ‘teşvik’ paketleri ranta dönüştü

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Sur'daki yıkımla ilgili 'Hükümet rant ile yok etme siyaseti yürütüyor' dedi.

Paylaş

Özgür PAKSOY

Teşvik ve yatırım paketlerine rağmen tek bir çivinin çakılmadığı Sur’da “Kentsel dönüşüm” adı altında yıkım sürüyor. Yıkımla sadece tarihi yapıların değil, Kürt kimliğinin yok edilmek istendiğini söyleyen HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Hükümet rant ile yok etme siyaseti yürütüyor” dedi.

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan, 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile defalarca saldırılara maruz kalan ve birçok savaşa tanıklık eden Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 28 Aralık 2015’te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin Dört Ayaklı Minare önünde vurulmasından sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağı 18 aydır devam ediyor. İlçede yürütülen operasyonlar sırasında tarihi dokular ile birlikte 6 mahalle tamamen yerle bir edildi. TMMOB Şehir Plancıları Odasının uydu görüntüleri üzerinden çıkardığı bilançoda, ilçede 1312 adet yapının yıkıldığı tespit edildi.

PAKETLER YIKIMIN ÖTESİNE GEÇMEDİ

Sur’da ilan edilen yasak, yaşanan yıkım ve talan devam ederken, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu 1 Nisan 2016 tarihinde Diyarbakır’da tarihi Hasanpaşa Hanı’nda “Sur’u yeniden inşa edeceğiz” diyerek “teşvik paketini” açıkladı. Davutoğlu’nun açıkladığı pakette, Sur için Selçuklu ve Osmanlı mimarisine göre yapılanma projeleri yer aldı. Kent halkının tepkilerine neden olan paket, Sur’un mimari ve tarihi yapısının bozulacağı tartışmalarına neden oldu. Paketin açıklanması ardından ilçede gün geçtikçe yıkım arttı. Davutoğlu’dan sonra Başbakanlık görevine getirilen Binali Yıldırım da, çantasında benzer bir paket ile soluğu Diyarbakır’da aldı. 4 Eylül 2016’da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezinde 23 ili kapsayan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” adı altında paketini açıklayan Başbakan Yıldırım, “Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz” dedi. 

TEK ‘YATIRIM’ KARAKOLLARA 

Tarihi ilçede yıkımın gerçekleştirildiği mahallelerde “yatırım” adına tek bir çivi çakılmazken, ilçede bulunan okul, yurt, otel gibi birçok yere el konularak karakola dönüştürüldü ve buralara özel harekat polisleri yerleştirildi. 2016 yılının sonlarına kadar yıkımın gerçekleştirildiği 12 noktada güvenlik kulübeleri adı altında karakollar kurulurken, 2017 yılı ile birlikte yeni karakol ve kalekolların inşaatı yapıldı. 23 Mart 2016 tarihinde Koruma Kuruluna Diyarbakır Emniyeti tarafından sunulan molozların çıkarılmasından sonra Sur’un açıklarının kapatılması, her yerde karakol ve kalekolların kurulmasına kadar 8 madde kabul edildi. Bu maddelerle Sur’un yakılıp yıkılmasına hukuki kılıf bulunurken, 21 Mart günü Bakanlar Kurulu tarafından Sur’un “Acil kamulaştırma” kararı onaya sunuldu. 25 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, 6 bin 300 parsel kamulaştırıldı. Kamulaştırılan parseller arasında kiliselerden hamamlara kadar yüzlerce tarihi yapı da yer aldı.

‘SUR’A RANTI VE TOKİ’Yİ SOKMAK İSTİYORLAR’

Hükümetin açıkladığı teşvik ve yatırım paketlerine rağmen inşa adına hiç bir adım atılmazken, Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde “Kentsel dönüşüm” adı altında yeniden yıkıma başlandı. 23 Mayıs’ta iş makinelerinin polis eşliğinde girdiği her iki mahallede, halkın evlerini terk etmemesi üzerine elektrik ve su kesintisi ile yıkım başlatıldı. 

 “Kürtlerin köylerini yakarak göç ettirenler, bugün şehirleri Kürtlerin başına yıkmaya çalışıyorlar” diyerek hükümetin politikalarına tepki gösteren Uca, şunları aktardı: “Bugün Sur’ da yaşananlar AKP’nin hesap sorma politikalarıdır. Sur’un bu direnişi üzerine bu tarihi yok etmek istiyorlar. Rantı ve TOKİ’yi oraya sokmak istiyorlar. Devlet Sur’u işgal etmiştir. Bugün Sur, Türk devletinin işgal merkezi haline geldi. Sur Belediyesine kayyum atandı. Sur’da dört mahallede yasaklar devam ediyor. Yasak ile binlerce insan göç ettirilmek istendi. Bugün yine Lalebey ve Alipaşa Mahallelerinden insanlar hâlâ sürgün edilmek isteniyor.” 

‘YOK ETME SİYASETİ YÜRÜTÜYORLAR’

Hükümete yakın isimlerin Sur’da yıkım üzerinden rant sağladığına işaret eden Uca, “Ailelerin tapuları ellerinde ama devlet Sur’da rantı devreye sokmuş. Bir yok etme siyaseti yürütüyorlar. Asıl konseptleri de bu zaten; Kürdistan’ın demografisini değiştirmek, Kürt nüfusunu burada azaltarak farklı kimlikleri yer sahibi yapmak” diyerek, hükümetin benzer politikaları yasak ve yıkımın yaşandığı bölgenin diğer kentlerinde de yürüttüğünü dile getirdi.

Sur’da gerçekleştirilecek yıkımın ardından karakol ve kalekol inşaatları ile askeri merkez haline getirileceğine vurgu yapan Uca, UNESCO’ya yıkıma karşı harekete geçmesi, Diyarbakır halkına ise Sur halkına sahip çıkma çağrısında bulundu. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İranlı General Süleymani, Irak-Suriye sınırında

SONRAKİ HABER

Kadıköy’den Şişecam işçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...