29 Mayıs 2017 15:41

Kani Beko: Yargı özelleştiriliyor

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’nın sendikal örgütlenme açısından da yeni engeller getirdiğine dikkat çekti. 

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’na tepki gösterdi. Ciddi hak kayıpları getiren tasarıyı “yargının özelleştirilmesi” olarak değerlendiren Beko, tasarının sendikal örgütlenme açısından da yeni engeller getirdiğine dikkat çekti. 

Zorunlu arabulucu uygulamasıyla yine işçi haklarının gasbedildiğini belirten Beko, “İşçilerin işveren ile eşit imkanlara sahip olmadıkları göz önüne alındığında, en basitinden alacak miktarını tam olarak bilmeyen bir işçi, ara bulucu tarafından ne konuda uzlaştırılacaktır? Ara buluculuk yolunda ne yazık ki işçilerin yargı yolu ile alacakları önemli ölçüde azalacaktır. Pratikte ara bulucuların işyerlerine giderek işçileri hak ettiklerinin çok altına razı ederek onlardan ibraname dahi aldıkları bilinmektedir” dedi. 

Öngörülen zorunlu arabuluculuk düzenlemesinin yargının özelleştirilmesi anlamına geldiğine dikkat çeken Beko, zorunlu arabuluculuk düzenlemesinin Anayasa’ya da aykırı olduğunu bildirdi. İşçinin zayıf ekonomik durumu nedeniyle ara bulucu önünde “Hakkından daha azına razı ol” dayatmalarıyla hak kaybına uğrayacağını ifade eden Beko, şunları dile getirdi: “Mevcut düzenleme gereği geçersiz sayılan fesihte işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ile diğer yasal hakları işverence ödenmiş olsa dahi, hizmet süresine eklenen bu dört aylık süre sebebiyle ihbar ve kıdem tazminatı veya yıllık izin ücreti farkları ortaya çıkmaktadır. Madde gerekçesinde anılan bakiye alacaklarının yeni davaya neden olduğu belirtilip bu nedenle 4 aylık boşta geçme süresine ilişkin ücretin artık tazminat olarak nitelendirileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla işveren artık bu boşta geçme süresine ilişkin ödemenin sigorta primini ödemeyeceği gibi bu süre kıdeme bağlı haklara da bir etki yaratmayacaktır. Böylece işçinin bir hakkı daha gasbedilmiş olacaktır. Düzenlemeyle işçinin, işveren tarafından işe başlatılmadığı tarihin, iş sözleşmesinin sona erdiği tarih olarak kabulü şeklindeki mevcut uygulamadan vazgeçilmektedir. Dava süresince meydana gelmiş ücret artışları ve kıdem tavanındaki artışlardan işçi yararlanamayacaktır. Bunun diğer bir etkisi madde gerekçesinde de itiraf edilmiştir. İşe iade davaları artık toplusözleşme yetki tespiti davası ile ve iş güvencesinin kapsamı açısından otuz işçi sayısının tespitinde bekletici mesele yapılmayacaktır. Yani sendikal örgütlenme esnasında işten atılan ve iade davası açan işçiler, sendikal örgütlenmedeki üye sayısının tespitinde dikkate alınmayacaklardır. Bu işçiler ve sendikalar aleyhine bir düzenlemedir.”

Zaman aşımı süresinin 5 yıla indirilmesinin de hak kaybı getireceğini ifade eden Beko, bireysel ve toplu pazarlık hukukunda son derece işveren yanlısı bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te, 1 aylık eylem yasağı

SONRAKİ HABER

Veli Ağbaba: İşçiyi aza razı etmek istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...