29 Mayıs 2017 14:01

‘Önlem almayan ev sahibi kusurlu’

İstanbul Bostancı’da cam silerken dördüncü kattan düşerek hayatını kaybeden Rukiye Şimşek davasında, asli kusurlunun ev işvereni olduğu tespit edildi.

Paylaş

İstanbul Bostancı’da cam silerken dördüncü kattan düşerek hayatını kaybeden Rukiye Şimşek davasında, asli kusurlunun ev işvereni olduğu tespit edildi.

İstanbul Bostancı’da dört yıl önce çalıştığı evin camını silerken dördüncü kattan düşerek hayatını kaybeden ev emekçisi Rukiye Şimşek’in ölümünde işveren asli kusurlu bulundu. İstanbul Anadolu 26’ıncı Asliye Ceza Mahkemesinde devam eden davada alınan birinci bilirkişi raporunda sanık tali kusurlu sayılmış, ev işçisi Rukiye Şimşek’in aleyhine rapor düzenlenmişti. Söz konusu bilirkişi raporunda ev sahibi Merve Gürler ile ilgili, “Meydana gelen kazanın evdeki bir yapısal zaafiyetten, meydana gelmediği açıktır. Bu durumda kazazedenin asıl işi olan ev temizliği işini yaparken yeterli dikkat göstermeyip tezgah üzerine çıktığı ve düştüğü, ev sahibinin kendisine bu işi yapılırken paraşüt tipi emniyet kemeri vermesinin hayatın doğal akışına uygun olmadığı…” değerlendirilmesi yapılmıştı. Ayrıca Gürler’in Şimşek’e pencereyi dış taraftan silmesi konusunda talimat vermediği de belirtilerek kusurunun olmadığı ifade edilmişti. Bu rapor üzerine ailenin avukatları itirazlarını yapmış ve İmece Ev İşçileri Sendikası’na üye ev işçileri duruşmada hazır bulunarak rapora itirazlarını dile getirmişlerdi. Diken’den Rıfat Başaran’ın haberine göre aralarında iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu üç kişilik bilirkişi heyeti, yeni bir rapor hazırladı.Yeni raporda sanık Merve Gürler’in asli kusurlu olduğu tespit edildi. Raporda; şu ifadelere yer verildi: “Temizlik işinin sahibi Merve Gürler dış cephede yapılan cam temizliği işini yasaklamalı, bu işin yapılmasını zorunlu görmesi durumunda ise müteveffanın kendisini bağlayacağı sağlam bir yer ile bir emniyet kemeri veya hiç olmazsa uygun bir bağlama ipi temin etmeliydi. Nitekim olayın meydana gelişinde de açığa çıktığı üzere Merve Gürler ne dış cephe cam silme işini yasaklamış, ne de bu yönde bir önlem almıştır. (6098 sayılı Borçlar Kanunu madde 417) Bu haliyle, olayın meydana gelmesinde Merve Gürler’in kusuru bulunmaktadır.”  Dava karar verilmek üzere 19 Ekim’e ertelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Taksirle değil, olası kasıtla yargılanmalılar

SONRAKİ HABER

Sincan önünde seslendiler: Nuriye ve Semih'i serbest bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa