29 Mayıs 2017 11:55

Diyarbakır Barosu: Tarihi yapılar yıkılıyor

Diyarbakır Barosu, Sur’da devam eden yıkımın tarihi binalar gözetilmeden yapıldığını belirtti.

Paylaş

Diyarbakır Barosu Sur’daki yıkımı yerinde gözlemleyerek, evleri yıkılacak olan yurttaşların taleplerini dinledi. Heyet yaptığı gözlem ve tespitlerle birlikte yurttaşların taleplerini ilgili makamlara ileteceğini kaydetti.

Evleri yıkılacak olan Surlular heyete ilettikleri taleplerde evleri için ödenen bedeli kabul etmediklerini, dava süreçlerinin devam etmesine rağmen yıkımın başladığını belirterek, evlerinden çıkmak istemediklerini, elektrik ve sularının kesilmesinden dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirdiler. Açıklamada Sur’da devem eden yıkımın tarihi binalar gözetilmeden yapıldığı belirtilerek, Sur’daki tarihin korunması çağrısı yapıldı.

‘DİYARBAKIR DEMEK SUR DEMEKTİR’

Kamulaştırma sürecinin başından beri yapılan bu tarzda bir yıkıma karşı olduklarını söyleyen Özmen, “Ama ne yazık ki bu süreç işledi kamulaştırma işlemleri devam etti. İmar koruma planı çerçevesinde tarihi yapıların korunması suretiyle o tarihi dokuya zarar veren sonradan inşa edilen yapıların tıraşlanarak ayıklanması konusunda imar koruma planının sağlanmasını talep ettik. Bir diğeri de burada yaşayan halkın tekrar burada yaşama koşullarının sağlanması yönünde bir süreç işlemesi için taleplerde bulunduk. Diyarbakır demek Sur demektir Sur yoksa Diyarbakır’da yoktur. Surun 6 mahallesinde çatışmalı süreçle birlikte 6 mahallesi yıkıldı. Alipaşa ve Lalebey Mahalleleriyle yıkım devam ediyor” dedi.

Gezmiş oldukları evlerin büyük çoğunluğunun bodrum ya da zemin katlarının tarihi yapı değeri taşıdığını anlatan Özmen, “Tarihi dokuya uygun bir tıraşlama işlemi yapmak yerine, dozerlerin tarihi olan olmayan bütün binaları yıktığını gördük. Buradaki halkın taleplerine kulak verilmesi çağrımızı yineliyoruz ve evlerin tarihi kısımlarının yıkılmaksızın bir sürecin işletilmesi çağrısını da bir kez daha yapıyoruz. Halkın taleplerini ilgili makamlara iletmek için girişimde bulunacağız. Elektrik ve su kesintisini doğru bulmuyoruz, halkı zorlayan yöntemler değil, konuşarak,ikna ederek vatandaşı dinleyerek bir süreç işletilmeli” dedi.

Öte yandan yaklaşık bir haftadır elektrik ve suları kesik olan mahallelilerin suları gelen tepkiler üzerine dün akşam akmaya başladı, elektrikleri ise halen yok. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Anneleri ölen 5 kurt yavrusu koruma altına alındı

SONRAKİ HABER

3 öğrenciye istismarda bulunan Hayrettin K. tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...