AKG işçilerinden atılan arkadaşları için çağrı

İzmir'de AKG'de çalışan 8 işçi, sendikalaşmaları üzerine işten atıldı. Fabrika önünde direniş başlarken içerideki işçilerden de patrona çağrı geldi.

29 Mayıs 2017 09:37
Paylaş

Metehan UD
İzmir

AKG Termo Teknik yöneticileri fabrikadaki sendikal örgütlenmeyi kırmak için Birleşik Metal-İş üyesi 8 işçiyi işten çıkarırken fabrikadaki işçiler mesai aralarında yaptıkları eylemlerle atılan işçilerin geri alınmasını istedi. Öte yandan fabrika önünde direniş de başladı.  

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki organize sanayi bölgesinde 6 sene önce kurulan Alman menşeili radyatör ve soğutucu üreticisi AKG Termo Teknik Fabrikası'ndan Birleşik Metal İş Sendikası'na üye olan 8 işçi işten çıkarıldı.

80'ini mavi yakalı işçi olarak çalışan 120 kişilik fabrikada işçiler bir süre önce ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlerden dolayı Birleşik Metal İş Sendikasına üye olmaya başladı. Çoğunluğu sağlayan sendika Mart ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak tespitini aldı.

Sendika ve işçiler TİS hazırlıklarına başladığı sırada şirket yönetimi önce sendikanın yetkisine itiraz etti, ardından da sendikal örgütlenmeye öncülük eden 8 işçinin geçtiğimiz cuma günü 'mesaiye kalmama' ve 'fabrikadaki işçileri yönetime karşı kışkırtma' iddiaları ile iş akitlerine son verdi.

İşçiler, tekrar işbaşı yapmak için cuma gününden beri fabrika önünde direnişte. Fabrikada çalışan işçiler de atılan arkadaşlarına sahip çıktı. Mesai giriş, çıkışlarında, çay ve yemek molalarında kapıya gelen işçiler alkışlarla ve ıslıklarla işten atmaları protesto ederken, yönetime atılan işçilerin işe geri alınması çağrısı yaptı. İşçiler, kapıda 'Birleşe, Direne Kazanacağız', 'Atılan İşçiler Onurumuzdur', 'Sendika Hakkımız Engellenemez', 'Zafer Direnen İşçilerindir' ve 'Yönetim Şaşırma Sabrımızı Taşırma' sloganlarını attı.

'SENDİKAL BASKI DEVAM EDİYOR'

Evrensel'e konuşan işçilerden Ercan Erdemir "Arkadaşlarımız haksız yere, sebebsiz bir şekilde işten atıldı. Onların geri dönmesini istiyoruz. 'Mesaiye kalınmadı' deniyor ama gerçeği yansıtmıyor. İlk başta dışarıdaki işçilerle buluşmamızı engellemek için kapıları kapattılar. Çalışanlara yönelik sendikal baskı da devam ediyor. İstifa etmemiz isteniyor. Biz sendikalı bir şekilde çalışmak istiyoruz. Biz ekmeğimizi istiyoruz" dedi.

'İŞVEREN SÜRECİ UZATMAYA ÇALIŞIYOR'

Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri Coşkun Yılmaz da, fabrikadaki örgütlenme sürecine dair bilgi vererek  "İlk olarak Mart ayı içerisinde sendikal örgütlülüğü kırmak için iki işçiyi çıkardı ardından bizim devreye girmemizle geri çekti. İşveren sendikal örgütlülüğü kabul etmiş gibi göründü. Daha sonra bir an önce TİS masasına oturma talebimiz oldu ama süreci uzatmaya başladılar. Yetki tespitimize itiraz ettiler. Şu anda yetki sorunumuz mahkemelik" dedi.  

'BİR AN ÖNCE TİS MASASINA OTURMALILAR'

İşçilerin bir an önce toplu sözleşme masasına oturarak haklarını almak istediğini de ekleyen Yılmaz "İşçiler burada asgari ücrete çalışıyorlar, herhangi bir sosyal hakkı yok. Biz bu işin bir an önce çözümlenmesini istiyoruz. İçerideki arkadaşları çağırarak tek tek istifa edin dediğini öğrendik. Son olarak 8 üyemizi çıkardı. Gerekçeler de suni. AKG işvereni sendikayı kabul ederek bir an önce atılan işçileri işe geri almalı ve TİS masasına oturmalıdır. Aksi takdirde eylemlerimiz ve direnişimiz devam edecek" dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bira çadırında dünya politikası

SONRAKİ HABER

DTCF'de 'Çok Evrensel okumak' yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...