29 Mayıs 2017 09:20

Filipinler’de cihatçı çatışması sürüyor, ölü sayısı artıyor

Filipinler’de IŞİD bağlantılı örgüt Maute ile çatışmalar sürüyor, ölü sayısı 100’ü geçti. 

Paylaş

IŞİD bağlantılı örgüt Maute’nin geçtiğimiz salı günü Marawi kentine saldırarak kuşatmasıyla başlayan çatışmalar sürerken ölü sayısı da 100’ü geçti. Aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 16 kişinin cesetleri, başından vurulmuş halde bulunurken, Filipinler ordu güçleri, örgütün güç kaybettiğini açıkladı. 

CİHATÇI MİLİTANLARLA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Filipinler’in güneyindeki Marawi kentini kuşatan IŞİD’e biat eden Maute ile ordu güçleri arasındaki çatışmalar hafta sonunda da devam etti.

Sputnik’in haberine göre Radikal İslamcı Ebu Seyyaf’ın da destek verdiği Maute ile yaşanan çatışmalarda sadece son iki günde ölenlerin sayısı 100’ü geçti. Ölenlerden 27’sinin sivil, 61’inin de militan olduğu belirtildi. Filipinler ordu sözcüsü Restituto Padilla da çatışmaların ilk gününden bu yana 11 asker ve dört polisin hayatını kaybettiğini açıkladı.

MİLİTANLAR İNFAZ ETTİKLERİ SİVİLLERİ SOKAĞA ATTI

Askerlere destek veren polislerse kentin iki farklı noktasında başından vurularak infaz edilen toplam 16 kişinin cesedini sokakta üst üste yığılmış halde buldu. Kentten kaçmaya çalışan kişilere ait olduğu tahmin edilen cesetlerden üçünün kadının, birinin ise bir çocuğa ait olduğu belirtildi.

YETKİLİLERDEN SİVİLLERE ‘BEYAZ BAYRAK TAŞIYIN’ ÇAĞRISI

Filipinli yetkililer örgüt militanlarına savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırılar sırasında sivillerden, hedef olmamaları için beyaz bayrak taşımalarını istedi. 

Öte yandan en az 2 bin sivilin Marawi’de sıkıştığı ve kentten tahliye edilmeleri ile kendilerine tıbbi yardım ve temiz su ulaştırılması için yardım çağrısı yaptığı da kaydedildi. Mesajlardan birinde “Bize acıyım, içecek suyumuz kalmadı” ifadeleri kullanılırken, bir diğer mesajda ise çürümeye terk edilen üç cesedin alınması için yetkililerden yardım istendi.

200 bin kişinin yaşadığı Marawi’nin yüzde 90’ı boşaltılmıştı. Tahliye edilen sivillerin büyük bölümü kentin dışındaki Saguiaran kasabasına yerleştirilmişti.

ORDU SÖZCÜSÜ: SONA YAKLAŞILDI

Bu arada Filipinler ordu sözcüsü Padilla, dün yaptığı açıklamasında sahadaki komutanların ‘sonun yaklaştığının garantisini verdiğini’ söyledi. Padilla, Filipin ordusunun örgütün kontrolündeki ‘belirli alanlar’ dışında Marawi’nin kontrolünü elinde tuttuğunu ve gerekli ‘cerrahi hava saldırılarını’ yaptığını söyledi.

‘IŞİD’İN BAYRAĞI MARAWİ’NİN HER KÖŞESİNDE’

Ancak kentten gelen görüntüler, IŞİD’e bağlılıklarını açıklayan Maute’nin, kente örgütün bayrağını diktiğini ortaya koydu. CNN’e konuşan bir Marawi sakini de IŞİD’in siyah zemin üzerine beyaz bir daire olan ‘meşhur’ bayrağının kentin ‘her köşesine’ olduğunu söyledi.

FİLİPİNLER’DE NELER OLUYOR?

IŞİD bağlantılı Muate isimli örgütün salı günü Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentini kuşatmaya almış, örgüt militanlarıyla mücadele için eyalette olağanüstü hal ilan edilmişti.

Olağanüstü hal kararının ardından Rusya ziyaretini yarıda keserek Filipinler’e dönene Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, IŞİD’in Filipinler’e girmesinin bugünlerde baş edebilecekleri en zorlu gelişme olacağını söylemiş, IŞİD konusunda risk alamayacağını ve hükümetin IŞİD’in ülkeye girmesine izin vermeyeceğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Milli Eğitim Müdürü velileri tehdit etti’ iddiası

SONRAKİ HABER

Manisa'da deprem bölgesindekiler geceyi yine çadırda geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa