29 Mayıs 2017 08:17

EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale tahliye edildi

6 aydır tutuklu olan EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale çıkarıldığı ilk duruşmada tahliye edildi. 

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’de evi basılarak gözaltına alınan ve 6 aydır tutuklu bulunan Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale çıkarıldığı ilk duruşmada tahliye edildi. Tahliyesinin ardından Taşkale, “Bugün dışarı çıktık ama buruk bir sevinç yaşıyoruz, çünkü hala içeride çok sayıda hukuksuz şekilde tutuklu bulunan, mağdur edilenler var” diyerek Türkiye’nin demokratikleşmesi için tüm hukuksuz yargılamaların son bulması gerektiğini söyledi

Dersim’de 17 Kasım 2016 tarihinde aralarında Dersim Belediyesi eş başkanları ve kamu emekçilerinin de bulunduğu 11 kişiye yönelik yapılan ev baskınıyla gözaltına alınan Mustafa Taşkale gözaltı sürecinin ardından tutuklanmıştı. 6 aydır Elazığ Cezaevi’nde tutuklu bulunan Taşkale bugün ilk duruşmasına çıktı. 

‘PARTİMDEN BAŞKA BİR YERDEN TALİMAT ALMAM’

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Taşkale, Elazığ E Tipi Cezaevi’nden görüntülü bağlantı ile katıldı. Taşkale buradaki savunmasında, “2004 yılından beri EMEP üyesiyim. Çeşitli dönemlerde Genel Yönetim Kurulu’nda (GYK) yer aldım. 6 yıldır da il başkanıyım. İlde bir çok basın açıklaması yapıldı. Bu açıklamalara katıldım. Sadece partimin değil diğer kurumların açıklamalarına da katıldım. Katıldığım tüm açıklamalar siyasal özgürlükler çerçevesinde açıklamalardır. Siyasal yaşamım boyunca kendi partimin yetkili organları dışında hiçbir örgüt veya başka bir yerden talimat almadım, almam da. Böyle bir şey siyasi etiğe de sığmaz. Üzerime atılı hiçbir suçu kabul etmiyorum” diyerek tahliyesini istedi. 

‘BASIN AÇIKLAMALARI SUÇ DEĞİLDİR’

Taşkale’nin avukatı Barış Yıldırım, “Müvekkilimin 2013’ten beri katıldığı tüm eylemlere ilişkin kovuşturmaya yer verilmemesine rağmen suçmuş gibi yansıtılması doğru değildir. Bahse konu suçlamalarda bulunan eylemler yasaklanmamış veya herhangi bir müdahale edilmemiş eylemlerdir. Müvekkilimin açıklamaları suç değildir” dedi.

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı, somut delillere dayalı suçlamalar sunulmuş olup, tutukluluğun ölçülü olduğu, adli kontrol ile tahliyenin yetersiz olacağı, kaçma şüphesi olduğundan tutukluluğun devamını istedi. 

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti Taşkale’nin tahliye edildiğini açıkladı. Bir sonraki duruşma tarihi de 29 Eylül 2017 olarak belirlendi.

GÜRKAN: HUKUKSUZ YARGILAMALAR SON BULSUN

Duruşma sonrası Evrensel'e değerlendirmede bulunan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Davanın içeriğine baktığımızda siyasi bir dava olduğunu görüyoruz. Çünkü iddiaların hiçbiri hukuka dayalı olan iddialar değil. Hukuksuz bir şekilde devam eden tutukluluk süreci böylece son bulmuş oldu. Devam eden yargılama sürecinin beraatla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki, bu hukuksuz yargılamalar bir an önce son bulur ” diye konuştu.

DURUŞMAYA YOĞUN KATILIM

Duruşmaya, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, partinin Genel Başkan Yardımcısı İlhan İlbay, MYK üyeleri Levent Tüzel, Mehmet Türkmen, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, BES MYK üyesi Sedat Suna, HDP Dersim İl Başkanı Aslan Çağ, CHP Dersim İl Başkanı Ali Rıza Güder, Munzur Su işçileri, DİSK-Genel-İş Dersim Şube Eş Başkanı Şükran Yılmaz, Dersim Belediyesi İl genel Meclisi üyeleri Derman Tarancı, Pakize Aydın, Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak ile çok sayıda kurum temsilcisi ve Taşkale’nin ailesi katıldı.

TAŞKALE: BURUK BİR SEVİNÇ YAŞIYORUZ 

Tahliye kararının ardından Taşkale tutuklu bulunduğu Elazığ Cezaevi’nden tahliye işlemlerinin ardından bırakıldı. Gazetemize konuşan Taşkale şunları aktardı: “Hukuksuz bir şekilde tutuklu kaldım. Demokratik hakların kullanılmasında bile bir iddianamenin hazırlandığını görmüş, yaşamış olduk. İçeride aynı şekilde 10 ay, 15 ay bu şekilde tutuklu bulunanlar var. Buradaki asıl amaç sistemin içerisine girdiği konjektürel durumda insanları cezalandırmaktır. Bu durum demokrasinin geldiği noktayı da gösteren bir durumdur. Bugün dışarı çıktık ama buruk bir sevinç yaşıyoruz, çünkü hala içeride çok sayıda hukuksuz şekilde tutuklu bulunan, mağdur edilenler var. Diliyorum ki, ülkenin demokratikleşmesi için bu hukuksuzluklara son verilir ve benimle aynı durumda olanlar da kısa sürede tahliye edilir.”

{{297494}}
 

ÖNCEKİ HABER

BirGün yöneticileri Kırklareli cezaevine gidiyor

SONRAKİ HABER

Beşiktaş’ı Şampiyonlar Ligi'nde bekleyen rakipler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa