29 Mayıs 2017 06:27

Klisom Klima patronundan sözleşme oyunu

OSTİM'de toplusözleşme görüşmelerinin sürdüğü Klisom Klima'da işçiler sabah işyerine geldiğinde fabrikanın kapalı olduğunu gördü.

Paylaş

Ankara OSTİM’de kurulu Klisom Klima’da bu sabah işyerine giden Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, fabrikanın kilitlerinin değiştirildiğini gördü. Bir süre sonra işyerine gelen patron, müdür ve beyaz yakalılar da dahil herkesin işine son verdiğini açıkladı.

Toplu sözleşme döneminde olduklarını ve patronun sendikasız çalışmalarını istediği için bunu yaptığını söyleyen işçiler duruma tepki gösterdi.

Patron işçilere kıdem tazminatlarını hesapladığını ve herkesin tazminatını alacağını ödeyeceğini söyledi. İşçiler tazminatlarının çok az bir kısmının ödeneceğini görünce bu duruma da tepki gösterdi.

Bir süre sonra fabrikaya gelen sendikanın avukatı ile patron bir araya geldi. Patron işçilere iki gün izin verdiğini, Çarşamba günü duruma göre karar vereceğini söyledi. Ancak işçiler bunu kabul etmedi. Bunun üzerine yeni bir toplantı yapıldı.

Evrensel'e konuşan işçiler 1.5 yıl önce sendikalı olduklarını ilk kez sözleşme imzalayacaklarını söyledi. Patronun sendikalı işçiyle çalışmak istemediğini bu nedenle fabrikayı kapattığını söylediğini anlatan işçiler sendikalarından ve haklarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Yapılan ikinci toplantıda patron 13 işçinin ismini vererek işten atmak istediğini söyledi. Bu kabul edilmeyince bu sayıyı 5’e indiren patron bunun da kabul edilmemesi üzerine 5 işçinin yıllık izne ayrılmasını istediğini söyledi. Patron ayrıca işçilerin çarşamba gününe kadar izinli olacağını, Çarşamba günü üretimin başlayacağını söyledi.

İşçiler de çarşamba gününe kadar gruplar halinde fabrikada beklemeye karar verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de otomobille minibüs çarpıştı: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Zapatistaların adayı María de Jesús Patricio Martínez oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...