06 Temmuz 2012 08:06

İşçilerden grev öncesi büyük yürüyüş

Gemlik Serbest Bölge’de otomotiv sektörüne koltuk kılıfı üretimi yapan Lear Trim işçileri, patronlarının taleplerini kabul etmesi için serbest bölgede yürüyüş yaptı.2012 yılı başında TEKSİF Sendikasında örgütlenen işçiler, patron ile toplusözleşme masasına oturmuş ancak talepleri kabul edilm

İşçilerden grev öncesi büyük yürüyüş
Paylaş
Önen Ersin

2012 yılı başında TEKSİF Sendikasında örgütlenen işçiler, patron ile toplusözleşme masasına oturmuş ancak talepleri kabul edilmemişti. Bunun üzerine geçtiğimiz hafta yemek boykotu yapan işçiler, bu hafta da Gemlik Sanayi Sitesi içinde yürüyüş düzenledi.

Fabrika önünde toplanan işçiler, burada alkışlar ve sloganlarla seslerini işverene duyurdu. TEKSİF Bursa Temsilcisi Muammer Çiftçiler yaptığı açıklamada, patronun eski çalışma şartlarını devam ettirmek istediğini, ne çalışma şartlarında ne de ücret zammında değişiklik yapmak istemediğini söyleyerek, talepleri gerçekleşmediği takdirde 480 Lear Trim işçisinin 12 Temmuzda greve gideceğini duyurdu.

Türk-İş Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir de fabrika önüne gelerek işçilere destek verdi. Kısa bir konuşma da yapan Özdemir, işçilerin Lear Trim’deki üretimden kendi hakları olanı almak istediklerini belirtti. 10-15 yıllık Lear Trim işçisinin asgari ücret aldığını hatırlatan Özdemir, Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu tablonun işçilerin sömürülmesini, köleleştirilmesini ve köle düzeninde çalışmasını dayattığını sözlerine ekledi.

Özdemir’in açıklamasının ardından işçiler fabrika önünden, Gemlik yoluna kadar 2 kilometre mesafeyi aşan bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” sloganı atan işçilerin, coşkusu tüm sanayi sitesindeki işçilerin dikkatini çekti. Yürüyüş esnasında yoldan geçen işçi servislerindeki işçilerin el sallayarak, yük taşıyan tırların da korna çalarak eyleme destek vermesi işçileri daha da coşkulandırdı.

ÜCRET ZAMMI PRİMDEN KESİLİYORDU

Eylemin ardından konuştuğumuz işçiler, işyerinin kapanması tehditlerinden çekinmediklerini greve çıkmakta kararlı olduklarını vurguladı.

4 senedir Lear Trim’de çalıştığını söyleyen Oğuz Süleyman Bakır isimli işçi, prim ve asgari ücret uygulaması olan işyerinin çalışma koşullarının da oldukça ağır olduğuna dikkat çekti. Sendikaya üye oldukları dönemde sendikalı olmamaları için işverenin bir takım iyileştirmelere gittiğini dile getiren Bakır, fakat bunlara rağmen TEKSİF’te örgütlendiklerini söyledi. İşverenin bugüne kadar ücretlerde hiçbir iyileştirmeye gitmediğini söyleyen Bakır; asgari ücrete yapılan zamların, prim ücretlerinden kesilmesiyle işverenin cebinden fazla para çıkmasının engellendiğini ifade etti.

Fabrikada çalışan işçilere hakaret edildiğini ve baskı uygulandığını vurgulayan Bakır, daha fazla iş çıkartmak için kendilerine böyle davranılmasına tahammül edemediklerini söyledi. Bakır, işçilerin artık sabrının taştığını ve 12 Temmuza kadar zor sabrettiklerini belirterek, patrondan çok fazla bir şey değil, hakları olan ücreti ve daha iyi çalışma koşullarını istediklerini vurguladı.

ESNEK ÇALIŞMA UYGULANIYOR

Ayşe Beytekin isimli kadın işçi ise fabrikada ayakta çalıştıklarını söyleyerek, işlerin oldukça ağır olduğunu, bir kadın olarak zorlandıklarını söyledi. İşçilerde boyun ve bel fıtığı, parmak ve tırnaklarda şekil bozukluğu, varis problemi yaşandığını söyleyen Beytekin, yaptıkları mesailerin iki ay sonra ödendiğini kaydetti. Beytekin, bu iki aylık arada da kendi istekleri dışında izne çıkartıldıklarını ve mesai ücretlerinin bu yolla kesildiğine dikkat çekti.

“Bu noktadan sonra isterse fabrika kapansın, bizi ilgilendirmiyor” diyen Beytekin, Lear Trim işçileri olarak kenetlendiklerini ve haklarını savunmak için mücadeleye hazır olduklarını vurguladı. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diktatörlere ‘bebek kaçırma’ suçundan hapis cezası

SONRAKİ HABER

Saldırı yalnızca KESK’e değil, hepimize

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...