28 Mayıs 2017 22:12

Bosch işçileri: Grev yasakları mücadeleyi işaret ediyor

Metal iş kolunda MESS grup toplu sözleşme süreci yaklaşırken, Bosch işçileri Şişecam grevinin yasaklanmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Grevleri Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanının imzasıyla yasaklanan cam işçilerinin verdikleri mücadeleyi desteklediklerini söyleyen Bursa’daki Bosch işçileri, “Grev yasakları bize gösteriyor ki birlik içinde hareket etmekten başka çaremiz yok” dedi. Yaklaşan MESS sözleşmesini hatırlatan işçiler, “Bizde de olası bir grevin şimdiden yasaklanacağı belli. Bu durum karşısında bir hazırlık içerisinde olmamız gerekiyor. Üretim bölümlerinden başlayarak komiteler kurmak için hazırlıklara başlamalıyız. Türk Metal yasağa sığınacak, işçi kendi göbeğini kendi kesecek”dedi.

‘CAM İŞÇİLERİ BİZİM İÇİN DE DİRENİYOR’

Fabrikalarında, Şişecam’daki grev yasağından haberdar olanların da olmayanların da olduğunu ifade eden Bosch işçisi, “Fakat grevin neden yasaklandığı ve bu yasak karşısında ne yapılmalı konusunda pek bir şey demiyorlar. Sadece camda grev yasaklanmış o kadar. AKP’yi destekleyen işçilerle konuşuyoruz, cam üreten bir yer nasıl milli güvenliği tehdit eder diye, onlar da bu duruma cevap veremiyor” diye konuştu. Grev yasağıyla Hükümetin patrondan yana olduğunun çok net bir şekilde görüldüğünü belirten işçi şöyle devam etti: “Bu yasak bize metalde olası bir grevin de daha başlamadan yasaklanacağını gösteriyor. Herkes kurbanlık koyun gibi sırasını bekliyor gibi bir durum var. Bu yasakları görüp şimdiden grev yasağı karşısında ne yapmalıyız, sendika bu durum karşısında ne yapacak gibi tartışmaları fabrika içinde konuşmalıyız. Şu an grev yasağına rağmen mücadele eden cam işçilerinin sonuna kadar yanındayız ve sadece kendileri için değil biz metal işçileri için mücadele ettiklerinin farkındayız. Yaşananlar hafızalara kazınıyor.”

TALEPLERİMİZ İÇİN KOMİTELERİMİZİ KURALIM

Grev yasağına karşı temsilcilere şimdiden hazırlık yapmalarını önerdiklerini dile getiren başka bir işçi de “Temsilciler yuvarlak cevaplar vererek topu genel merkeze attı. Metal işçisi çok şey öğrendi ama bir yandan da işçide bir yenilmişlik duygusu var, bunun bir an önce kırılması gerek. İşçinin talebi büyük ve istiyor ama şu da bir gerçek istemekle olmuyor bu iş. Renault’da olduğu gibi üretim bölümlerinden başlayarak komiteler temsilciler çıkarmalıyız. Böyle bir örnek çok yakın bir zamanda oldu, şimdi de bunu yapmalıyız ki taleplerimiz karşılansın. Yoksa biz istedik diye patronlar vermeyecek. Planlı hareket etmek gerek. Metal işçisinin ne yapacağı belli olmuyor bir anda patlıyor ama bu patlama planlı programlı hazırlıklı olduğunda patronların da Hükümetin de işi daha da zor olur” diye konuştu.

PEVRUL KAVLAK NİYE SESSİZ?

2017 yılının işçiler açısından zor bir yıl olacağını vurgulayan bir başka işçi de “İşçiler ücretlerin Bosch seviyesine çekileceğini bekliyor. Peki bu seviyeye çekildiğinde Bosch hangi seviyeye çekilecek? Bu büyük bir soru işareti. Bunu sorduğumuzda temsilciler de bir şey demiyor. Çünkü onlar da pek bir şey bilmiyorlar. Türk Metal de asacağız keseceğiz diyor ama görüyoruz, anlaşma olmadığında, greve gittiğinde de grevin yasaklanıyor” dedi.

Türk Metal’in grev yasağına güvendiğini ifade eden işçi, “Biz greve gideriz yasaklanır, sonra ‘Biz ne yapalım, yasaklandı’ deyip işin içinden çıkmanın planlarını yapıyor. Eğer böyle olmasaydı grev yasaklarına karşı bir ses çıkarırdı. Sonuçta Pevrul Kavlak Türk-İş’in Genel Sekreteri ve aynı konfederasyonda yer alan Kristal-İş’in grevi yasaklanıyor sesi çıkmıyor” dedi. Bocsh işçisi, “Türk Metal’in greve, grev yasağına karşı işçiyi hazırlama gibi bir derdi yok. Bu olanlar gösteriyor ki bu işler sendikaya havale edilerek olmayacak. Mayısta olduğu gibi kendisine güvenip işin içine girecek yoksa iş çok zor” diye konuştu.

METAL İŞÇİSİ KENDİSİYLE YÜZLEŞECEK

“Gözü kara bir şekilde iş yapıyoruz” diyen bir başka işçi ise planlı hareket etmediklerine işaret ediyor. Eyleme geçtikten sonra bir adım sonrasını düşünmediklerini vurgulayan işçi, “İşçilere yönelik saldırılar bu kadar artmışken bizim daha planlı hareket etmemiz gerek. Bütün bu saldırılar karşısında hazırlıklı olmalıyız. Önce kendi içimizde birliği kurup kendi bölümlerimizden kendi temsilcilerimizi çıkarmalıyız. Olası bir grev yasağı karşısında üretimi durdurmalıyız, önce uyarı şeklinde, olmuyorsa tamamen durdurmak gerek. Bunun için de işçi birlik içinde hareket etmeli ve sendikayı da bu işin içine sokmalı. Artık bu yıl işçi kendisiyle yüzleşecek. Kimseden bir umut beklemesine de gerek yok. Kendi göbeğini kendisi kesecek. Taleplerimizin karşılanmasını istiyorsak sendikayı bu yönde zorlayacağız, olmuyorsa da işin içine tüm gövdemizle biz gireceğiz. Renault örneği halen duruyor, yakın bir zamanda olmaz denen şeyi yaptılar. Protokol imzalattılar. Bunu birliklerini kurup bölümlerinden başlayarak kendi temsilcilerini seçtiler ve kazanım elde ettiler. Bizim örneğimiz hazır, sadece birbirimize güvenmeliyiz. Başı boş hareket edersek kaybederiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şişecam işçileri: Şalter inecek bu iş bitecek

SONRAKİ HABER

Katar’ın ipi çekiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...