06 Temmuz 2012 06:28

Diktatörlere ‘bebek kaçırma’ suçundan hapis cezası

Arjantin’de biri 84 diğeri 86 yaşındaki iki eski diktatör “çocuk kaçırma” suçundan toplam 65 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diktatörler, 1976-1983 yılları arasındaki “son darbe” döneminde sistematik hale gelen, askerlerin gözaltına kaybedilen ya da tutuklu bulunan vatandaşların çocuklarının ka

Diktatörlere ‘bebek kaçırma’ suçundan hapis cezası
Paylaş

Torunlarını arayan kadınlardan oluşan “Mayıs Meydanı Büyükanneleri”nin (Abuelas de Plaza De Mayo), askerler tarafından kaçırılan torunları için yaptıkları suç duyurusundan tam 16 yıl sonra mahkeme, 86 yaşındaki diktatör Jorge Rafael Videla’yı 50 yıl hapis cezasına mahkum etti. Videla, 1976-1981 yılları arasında Arjantin’i diktatörlükle yönetmişti. Vedila’nın halefi 84 yaşındaki Reynaldo Bignone de 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

500 BEBEK KAÇIRILMIŞTI

Başkent Buenos Aires’de dün görülen davada, hali hazırda insan hakları ihlallerinden ötürü ömür boyu hapis cezasını çeken eski general Jorge Rafael Videla 50 yıl, Reynaldo Bignone ise 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1976 ile 1983 yılları arasındaki diktatörlük döneminde rejim muhalifi ailelerden 500 kadar bebeğin zorla alınarak, çoğunlukla asker ailelerine verildiği tahmin ediliyor. Kaçırılan torunlarının kimliklerini ortaya çıkarmak için çalışan Mayıs Meydanı Büyükanneleri adlı sivil toplum örgütü başkanı Estela de Carlotto, karar sonrası yaptığı açıklamada, “Karışık duygular içindeyim. İlk defa verilen ve çocukların sistematik olarak kaçırıldığını ilk defa kabul eden bu hapis kararını kutluyorum ama öte yandan diğer suçlardan verilen cezaların yetersiz olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Adaletin yerini bulduğunu belirten Carlotto, “1996 yılında bu işe başladığımızda bu anın gerçekleşebileceği hakkında hiçbir bilgimiz yoktu. Böyle bir umudumuz bile yoktu. Bence bu toplumun iyileşmesi.” şeklinde kararı yorumladı. Şimdiye kadar yürütülen çalışmalar sayesinde 105 çocuk aradan geçen 30 yıldan sonra gerçek ailesini bulabildi. Arjantin’deki diktatörlük yönetimi insan hakları örgütlerinin tahminlerine göre 30 bin kişinin canına kıydı ve on binlercesine de işkence yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sınıra ölüm makineleri yerleştirildi!

SONRAKİ HABER

İşçilerden grev öncesi büyük yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...