28 Mayıs 2017 21:33

Surlular Ramazan ayına su ve elektrik olmadan girdi

‘Kentsel dönüşüm’ yıkımlarının başladığı Diyarbakır Sur’da halk, Ramazan ayını su ve elektriksiz karşıladı.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında başlatılan yıkım devam ederken, mahalleliler Ramazan ayını susuz ve elektriksiz karşıladı. Yıkımın başladığı 23 Mayıs’tan beri mahallere su ve elektrik verilmezken yurttaşlar iftarlarını karanlıkta yapıyor.

Bir haftadır susuz ve elektriksiz olan yurttaşlar, “Oruç zamanı bile suyu vermiyorlar. Bu nasıl Müslümanlık? Herkesi perişan etmek istiyorlar” diyor. Okulların da kapandığı bölgede aileler çocuklarının sağlığından endişe duyuyor.

‘ONLAR ZENGİN SOFRASINA GİTSİN’

Surlularla karanlıkta yaptıkları ilk iftardan sonra sokak lambası önünde sohbet ettik. Bir haftadır temizlik yapamadıklarını söyleyen Berfin Tayurak, “4 ve 7 yaşında iki çocuğumu ailemin yanına yolladım. Elektrik çok sıkıntı değil ama suyun olmaması sağlık açısından iyi değil. Çocuklarımın bu ortamda kalmalarını istemedim. Okulda da su yok. 7 yaşındaki çocuğum tuvalete gidiyor, kapı kapalı. Su olmadığı için kilitlemişler mecburen. Herkes kendince çözüm buluyor. Komşum çocuklarını banyo yapmaları için Şehitlik Mahallesindeki akrabasına yolladı. Mahallede anaokulu kapalı, ilk ve orta eğitim veren okul kapalı. Suyu çoğu zaman mahallenin ilerisindeki camiden taşıyoruz. Kötü durumdayız. Oruç geldi. Şimdi bile su vermiyorlar” dedi. Yetkililerin seslerini duymadıklarını söyleyen Tayurak, “Onlar gitsinler zengin sofralarında iftarlarını yapsınlar. Biz buradan çıkmayacağız. Hakkımızı onlara bırakmayacağız. Biz evimizi satmadık, satmayacağız” dedi.

‘SAHİPLENEN YOK’

Evini vermeyenlerden  Ertan Dün, Ramazan ile yaşadıkları sorunlarının arttığını belirterek, “Oruç tutuyoruz ama su yok elektrik yok, zorlanıyoruz. Bu sıcakta en çok çocuklarımızın sağlığı için endişeliyiz. Kimsenin bizi gördüğü yok. Sur’da yaşayan bizleri neden sahiplenen yok? Evimizi yok pahasına almak istiyorlar. Evime 26,5 bin TL veriyorlar. Bu parayla nereye gideyim. Benden bu fiyata aldıklarını 500-600 bin TL’ye satacaklar. Biz burada kalmak istiyoruz. Çıkmayacağız, direnebildiğimiz kadar direneceğiz” dedi.

‘BİZ DE GÜZEL YAŞAMAK İSTERDİK…’

Eyşan Dün ise sağlık sorunları olduğunu ifade ederek, “Karaciğer tedavisi görüyorum, yıllarca hangi kapıya gittiysem yüzüme kapandı. Karaciğer nakli için Malatya’ya gidecektim, evim yıkılmasıyla karşı karşıya kaldım. 7 nüfusla ne yapalım? Onlar kendilerini bizim yerimiz koysun. Biz de güzel bir yerde yaşamak isterdik ama gücümüz yok. Ya hakkımız olanı versinler ya da bize karışmasınlar, biz böyle iyiyiz” dedi.

Lise öğrencisi Münevver Dün ise sınav zamanlarında zorlandığını belirterek, “Evde elektrik olmadığı için sınavlara çalışamıyorum. Okulda öğretmenlerden, çalışmak için 40 dakika izin alıyordum, sonra sınava giriyordum. 5 ve 7. sınıfa giden kardeşlerimin de okulunda da elektrik ve su yok. Bu yüzden onların okulu kapalı” dedi. İsmini vermek istemeyen bir genç kadın ise bir ay sonra düğününün olacağını söyleyerek, “Çeyiz hazırlığım yarıda kaldı. En azından su olsaydı yünlerimi, çeyiz eşyalarımı yıkardım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Malatyalı kadınlar: ‘Pembe’ ayrımcılığı kabul etmiyoruz

SONRAKİ HABER

Basın örgütleri Hayatın Sesi için çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...