28 Mayıs 2017 22:27

Malatyalı kadınlar: ‘Pembe’ ayrımcılığı kabul etmiyoruz

Murat GÜLTEKİN
Malatya

Malatya’da sadece kadınların kullanabileceği Pembe Trambüsler, artan tepkilere rağmen belediyenin yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki günlerde çalışmaya başlayacak.

‘Pembe Trambüs’ uygulamasına karşı Malatyalı kadılar,  “Kadına karşı yapılan her türlü ayrımcılığın önlenmesi gerekmektedir. Pozitif ayrımcılık gibi gösterilmek istense de bu tür ayrımlar kadın ve erkeği bir role sokmakta ve bilinçlere bir eşitsizlik aşılamaktadır. Bu tür uygulamalarla kadınlar ayrıştırılmaktadır. Pembe Trambüs, tamamen amaç dışındadır ve yanlış bir düşüncenin ürünüdür” şeklinde yaptıkları açıklama ile uygulamanın iptali için change.org sitesinde imza kampanyası başlatmış ve birçok kurum da yaptıkları açıklamalar ile uygulamanın. Ancak geçtiğimiz hafta belediyeden yapılan açıklama ile Pembe Trambüslerin önümüzdeki günlerde seferlerine başlayacağı duyuruldu. Bu açıklama ile tekrar gündeme gelen Pembe Trambüs uygulamasını Malatyalı kadınlar ile konuştuk.

‘ZİHNİYETLER DEĞİŞMELİ’

Kadınlara ayrı trambüse karşı olduğunu söyleyen ev hanımı Kıymet Gülmüş, “Kadıları ikinci sınıf vatandaş yapmak, çağdaş yaşamdan koparmak, iş hayatından çekmek için bir ön çalışmadır. Taciz bahane ediliyor. Taciz sadece toplu taşıma araçlarında değil, hayatın her alanında var. İşyerinde, sokakta, cadde de o zaman bu alanları da kadınlara kapatmak ya da  belirli saatlerde kullanıma açmak isteyeceklerdir. Araçlar değil zihniyetler değiştirilmeli. Bu, ‘Katiller sokakta gezerken, halk evine kapansın’ demeye benziyor” dedi.

‘ÇÖZÜM DEĞİL AYRIMCILIKTIR’

Emekli Öğretmen Işılay Demirel ise, uygulamayı Malatya Büyükşehir Belediyesinin, ‘Kadınlara pozitif ayrımcılık’ sözleriyle duyurduğunu belirterek, “Çözüm kadınları karantinaya alır gibi toplumsal hayatın içinden koparmak değildir. Belediyenin yapması gereken her gün şiddet gören kadıların can güvenliği için baskı ve şiddetten uzak kalabileceği sığınma evlerinin kapasitesini arttırmaktır. Trambüs sayısını artırmak yerine Pembe Trambüs uygulaması çözüm değil ayrımcılıktır. Belediye öncelikle sokak aydınlatmalarını yeterince yaparak kadınların güvenliğini sağlamalıdır. Gerçek sorunları çözmek yerine Pembe Trambüs uygulaması ile ‘kadınlara pozitif ayrımcılık’ sözleri anlamsızdır. Sorun kadının toplum içinde görünür olması, doğallaşması ile çözülür. Pembe ayrımcılığı kabul etmiyoruz, itiraz ediyoruz” dedi.

‘İNİNCE DE ÖZGÜR OLACAK MIYIZ?’

İnönü Üniversitesi öğrencisi Gizem ise, “Pembe Trambüse binen ‘özgür’ kadın, trambüsten inince, akşam yolda yürüyünce, ‘özgür’ olacak mı? Normal araca binenlerin taciz edilmesi engellenecek mi? Pembe de yolculuk ederken, hemcinsimizin sokakta tacize uğramasının önüne geçilebilecek mi? Öncelikle bu sorulara cevap verilmesi gerekiyor. Taşıt rengi değil, zihniyetler değişmeli. Bu uygulamaya destek veren kadınların da kendi kendini ötekileştirmekten vazgeçmesi gerekiyor” dedi.

‘KADINI ÖTEKİLEŞTİRİYOR’

İnönü Üniversitesi öğrencisi Ceren de, “Kadını ötekileştiren ve toplumdan soyutlayan Pembe Trambüs uygulaması ulaşım probleminin ve kadına taciz vakalarının bir çözümü olarak değil esasen yeni bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ulaşım probleminin asıl çözümü araç sayısını cinsiyet ayrımı gözetmeksizin arttırmasından geçmektedir. Taciz vakalarının son bulması ise bu tür yüzeysel çözümlerde değil bilinçli, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, kadını eve, araca, yahut başka bir alana hapsetmeyen bir toplum yaratmakla mümkündür. Her anlamda sorunlara bilinçli, sağlıklı ve kalıcı çözümlerle yaklaşılması talebimizdir. Pembe Trambüs uygulamasının biz kadınlar olarak kesinlikle karşısındayız” dedi.

Evrensel'i Takip Et