28 Mayıs 2017 14:37

Yaylalar yasaklanınca arı kovanlarını bahçesine koydu

Çatak’ta ‘yasak’ nedeniyle bin bir çeşit bitkinin bulunduğu yayla gidemeyen bal üreticisi, arı kovanlarını evinin bahçesine koymak zorunda kaldı.

Paylaş

Van’ın Çatak ilçesinde yaşayan bal üreticisi Ender Şipal, her yıl gittiği yayla ve bölgelerin yasaklanması üzerine arı kovanlarını ilçe merkezinde bulunan evinin bahçesine koydu. Bölgedeki yasakların ve süren operasyonların meşhur Çatak balını günden güne bitirdiğine vurgu yapan Şipal, “Savaşın olduğu yerde insanlar rahat edemez. Biz de rahat değiliz. Mesleğimizi devam ettirmekte zorlanıyoruz” dedi. 

BİTKİ ÇEŞİDİ ÇOK AMA…

Dede mesleği olan balcılığı yıllardır yaptığını dile getiren Şipal, yaklaşık 6 yıldır organik bal ürettiğini söyledi. Bölgede arıların beslendiği bin bir çeşit bitki çeşidi bulunduğunu dile getiren Şipal, yasaklar nedeniyle arıların bu bitkilere ulaşımının imkansız hale geldiğine dikkat çekti. 

‘YASAKLAR İLE BAL VERİMİMİZ DÜŞTÜ’

Yasağın her kesimi etkilediğini belirten Şipal, “Balcılar arılarını yüksek yaylalara götüremiyor. Arıcılar da bu sıkıntıları çekiyor. Savaşın olduğu yerde insan rahat edemez. Yayla yasakları olduğu için bizim bal verimimiz düştü. Farklı farklı mesleklerde olanların tek isteği, barış sürecine tekrar dönülmesi ve bu kanın bir an önce durması” diye konuştu. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘İş güvencesi ve kıdem tazminatı tehlikede’

SONRAKİ HABER

Minik Cem tedavi için ilaç bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa