28 Mayıs 2017 11:54

Çin’den G7’ye ‘sözünüzü tutun’ tepkisi

Çin, G7 ülkelerinin Doğu ve Güney Çin denizleri hakkında yaptığı açıklamadan rahatsız olarak 'sözünüzü tutun ve tarafsız olun' dedi.

Paylaş

Almanya, ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve AB liderlerinin, İtalya’nın ev sahipliğinde buluştuğu G7 Liderler Zirvesi’nin önceki gün yayımlanan sonuç bildirgesinde, ‘Doğu ve Güney Çin denizlerindeki ülkeler arasında yaşanan egemenlik ihtilafları ve bölgedeki durumdan kaygı duyulduğu’ kaydedildi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, G7 ülkelerinin doğu ve güney Çin denizleri hakkında yaptıkları değerlendirmelere tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, yazılı açıklamasında, “G7 ülkelerinin uluslararası hukuk kisvesi altında doğu ve güney Çin denizleri hakkında yaptığı beyanlardan şiddetli hoşnutsuzluk duyduk” ifadesini kullandı.

Lu, ihtilaflı sularda barış ve istikrarı korumak adına bölge ülkeleri ile karşılıklı iş birliğini teşvik etmek için kararlı olduklarını belirterek, G7 ülkelerinin, tarafsız olma konusunda verdikleri sözü tutmaları, bölge ülkelerinin ihtilaflı konuları çözme noktasında gösterdiği çabalara saygı duymaları gerektiğini kaydetti, “Tarafsız olma noktasında verdiğiniz sözü tutarak sorumsuz açıklamalarınıza son verin” çağrısında bulundu.

TRUMP’LI İLK G7 ZİRVESİ

Öte yandan İtalya’nın Sicilya adasındaki Taormina kentinde yapılan G7 zirvesi, iklim değişikliği konusunda ABD yönetimi ile yaşanan anlaşmazlığın gölgesinde son buldu. İki günlük zirvede, “terörle mücadele”de ortaklaşıldı, uluslararası ticaret konusunda “ileri adımlar atıldı” ancak iklim değişikliğinde ise fikir birliğine varılamadı. Geçen yıl Japonya’da yapılan G7 zirvesi sonrası yayımlanan ortak bildiri 32 sayfayken bu yılki bildiri 6 sayfada kalması dikkat çekti. 

Liderlerin son gün yayınladığı ortak bildiride, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla 2015’te imzalanan Paris Anlaşması konusunda ABD ile yaşanan görüş ayrılığı resmiyete döküldü. Bildirinin İklim ve Eenerji başlığı altında, “ABD halen iklim değişikliğiyle ve Paris Anlaşması’yla ilgili politikalarını gözden geçirme sürecindedir, bu konulardaki görüş birliğine katılan bir konumda değildir” denildi. Diğer G7 ülkeleri ve AB kurumlarının liderlerinin ise “Paris Anlaşması’nı hızla uygulamaya geçirme taahhütlerini teyit ettikleri” vurgulandı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’a yazdığı mesajda, Paris Anlaşması konusundaki kararını gelecek hafta vereceğini açıkladı. Bu arada İtalyan basını, Trump’ın, FBI soruşturmasına konu olan “Rusya ile ilişkiler” kriziyle ilgili sorularla karşılaşmamak için basın toplantısı düzenlemediğini iddia etti.

TİCARET İÇİN ‘ADIM ATILDI’

Bu arada ABD ile yaşanan bir başka sorun olan ‘uluslararası ticaret’ konusunda ise ‘ileri adımlar atıldığı’ belirildi. Ortak bildiride de bu konuda, “piyasalarımızı açık tutma ve korumacılıkla savaşmaya bağlılığımızı yineliyoruz” denildi. Öte yandan “tüm haksız ticaret uygulamalarına karşı sağlam duruş” sergilendiği de belirtildi.

Ortak bildiride göç konusunda ise, “Tüm göçmen ve mültecilerin insan haklarını savunurken, devletlerin bireysel ve kolektif olarak kendi sınırlarını kontrol etme ve kendi ulusal çıkarları ile ulusal güvenliklerine uygun politikaları uygulama haklarını teyit ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, kapanış konuşmasında, zirvede, “gerçek tartışmaların yaşandığını” söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP Kadın Meclisi sonuç bildirgesi yayınladı

SONRAKİ HABER

Nuriye ve Semih pankartı asan 5 Halkevleri üyesine gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa