28 Mayıs 2017 09:50

Didim'de düzenlenen 2. Tales Buluşması gerçekleşti

Didim Belediyesinin düzenlediği 2. Tales Buluşması'nda felsefe, bilim ve müzik içiçeydi.

Paylaş

“Felsefe ve Müzik” temasıyla düzenlenen 2. Tales Buluşması, Milet Antik Tiyatroda gerçekleştirildi. “M.Ö. 6 YY - İlk Aydınlanma Çağında Tales ve Çağdaşları” konulu sempozyumda, bilim insanları sunumlarını yaptılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay “Tales bizden biridir, hemşerimizdir. Bu topraklarda yetişmiş değerlerimizi, bugün bu topraklarda yaşayan insanlarımıza tanıtmak bizim görevimiz. Bu topraklarda yaşamış insanlardan tekrardan feyz alacağız. Katılan herkese şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Betül Tanbay, “Filozof ve Bilim İnsanı Thales” başlıklı sunumunda, Milet’in batı aydınlamasının kaynağı olduğunu söyledi. Tales’in Anadolu'yu gezdiğini, bilgisini oluşturduğu coğrafyada Persler, Mısırlılar, Babilliler ve Mezepotamyalıların olduğunu söyleyen Tanbay, “Batının aydınlanma kaynağı Anadolu’nun bütün köşelerinden oluşuyor” dedi.

Tales’in cevap aradığı, “evren nasıl oluştu? Nereden geldik nereye gidiyoruz?” Sorularını için Tanbay, “2 bin 700 senedir geçerli olan bu sorulara henüz cevap verilmiş değil” dedi. Tanbay, eğitimin evrensel değerlerin verildiği, değişik inanç bilinçlerinin yorumsuz anlatıldığı, genç bir insanın ufkunun açıldığı bir süreç olması gerektiğini belirtti.

“6. Yüzyılda İran ve Mezopotamya'daki Gelişmeler” konulu sunum yapan Prof. Dr. Mehmet Marufihah, dinsel düşüncelerin toplumların gelişmişlik düzeyleriyle uyumlu olarak ortaya çıktığını söyledi. Bir zamanlar İran’ın resmi dini olan Zerdüştlük için, “bugün kuru bir ağaç gibi ne yaprağı var, ne dalı var” diyen Marufihah, dinlerin de sonu olduğunu belirtti.

Dr. LiuQiang, “Konfüçyus Mirası ve Önemi”; Dr. Thupstan Paldan, “Budizm ve Batıya Etkileri”; Doç. Dr. Meriç Bilgiç, “Tales Öncesi ve Sonrası Uygarlıklar Arasında Bilim Teorisindeki Etkileşim ve Dönüşümler”; Faruk Pekin, “İnsanlığın Düşünsel Evriminde, Farklı Düşüncelerin Ortaya Çıkmasında MÖ 6. Yüzyılın Önemi” konulu sunumlarını yaptılar.

Etkinlikte Aydın Başak Koleji öğrencileri müzik dinletisi, Mahir Özgür Damar İlkokulu öğrencileri halk oyunları gösterisi sundular.

Sunumların ardından, matematik yarışmasındaki 3 soruyu,sadece Manisa’dan Pınar Akkaya ve Didim’den Göktürk Cansız’ın doğru cevapladığı açıklandı. Didim Derneği Başkanı Ali Budak ve Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı tarafından Akkaya ve Cansız’a ödül olarak, Uzay Kampı Türkiye’nin 1 haftalık yaz kampına katılım belgeleri takdim edildi.

Törende konuşan Emrehan Halıcı: “26 asır önce buralarda yaşayan Tales’le aynı toprağı, aynı denizi, aynı gökyüzünü paylaşıyor olmak heyecan verici. Tales ve Tales gibi filozoflar, düşündükleriyle, ortaya attıkları tezleriyle daha sonraki nesillere kapılar araladılar, basamaklar oluşturdular” dedi.

2. Tales Buluşması, Lübnan’lı sanatçı RimaKcheich’in gün batımında Antik Tiyatroda yankılanan şarkılarıyla son buldu.(Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’da bir haftada 8 çocuk yetersiz beslenmeden öldü

SONRAKİ HABER

Kıdem tazminatının fona devri yarın hükümete sunuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...