28 Mayıs 2017 07:35

İsveç, Şiilerin camisini yakan IŞİD'liyi serbest bıraktı

İsveç, Şiilerin ibadet yerini yakarak 1 milyon kronluk hasara yol açan IŞİD'liyi serbest bıraktı.

Paylaş

İsveç, geçtiğimiz yıl Malmö ilinde Şiilerin ibadet yeri olarak kullandıkları lokali yakarak 1 milyon kronluk hasara yol açan IŞİD'liyi serbest bıraktı.

IŞİD, lokalin yakılmasından bir kaç gün sonra caminin bir savaçısı tarafından yakıldığını duyurmuş ve eylemi üstenmişti.

Polis, Mart ayında 30 yaşındaki bir Suriyeli sığınmacıyı gözaltına aldı. Başsavcı Agnetha Hilding Qvarnström, şüphelinin bilgisayarlarında bulunan filmler, güvenlik kameralarındaki görüntüler ve yaptığı telefon görüşmelerinin eylemin söz konusu kişi tarafından gerçekleştirildiğini gösterdiğini öne sürerek cezalandırılmasını istedi.

Ancak mahkeme, savcının eylemin söz konusu kişi tarafından gerçekleştirdiğini ispatlayamadığı ve mahkemeye sunduğu kanıtların yeterli olmadığı gerekçesiyle IŞİD üyesini beraat ettirdi. Güvenlik Polisi (Säpo), 30 yaşındaki sığınmacının tehdit oluşturduğunu değerlendirmesini yaparak gözaltına aldı ve sınır dışı edilmesini istedi. Göçmen Dairesi de, daha önce verdiği oturum iznini iptal ederek sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

Polisin ele geçirdiği kayıtlarda 30 yaşındaki Suriyeli, kendisini Cihatçı ve İslam Devleti'nin askeri olarak tanımlıyor ve şehit olmak istediğini söylüyor. Annesiyle yaptığı yazışmada da “Yüzde 100 Allah'a tapana kadar tüm dünyayı öldüreceğiz” ifadelerini kullanıyor.

Tüm bunların bilinmesine rağmen polis, söz konusu kişiyi serbest bıraktı. Güvenlik Polisi'nin basın görevlilerinden Simon Bynert, “Eğer bir kişi hakkında sınır dışı etme kararının uygulanmasının koşulları yoksa onu göz altında tutamayız” açıklamasını yaptı.

İsveç'teki yasalar iltica talepleri reddedilse bile idam cezası ve işkencenin olduğu ülkelere sığınmacıların iade edilmesini yasaklıyor. IŞİD'linin avukatı Lars Edman, müvekkilinin Suriye'ye iade edilmesi durumunda Esat rejimi tarafından ölümle cezalandırılacağını iddia ediyor.

IŞİD üyesi, sınır dışı edilme kararına itiraz hakkı olmasına rağmen bu hakkı kullanmadı. Avukatı müvekkilinin kendisini istemeyen bir ülkede yaşamak istemediğini ve kendi olanaklarıyla İsveç'i terk etmek istediğini söyledi.

Söz konusu kişinin geçerli pasaportu bulunmuyor. Seyahat belgesi edinme talebi de Göçmen Dairesi tarafından reddedildi. Yasa dışı yollardan Suriye'ye geçeceği ve IŞİD saflarına katılma girişiminde bulunacağı tahmin ediliyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de hava harekatı: 13 PKK'linin öldürüldüğü açıklandı

SONRAKİ HABER

Ankara Barosu: Mustafa Karadağ'ın sürülmesi kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...