28 Mayıs 2017 00:07

İş güvencesine sahip çıkmak için mücadeleye

Eğitim Sen 10. Olağan Genel Kurulu'nda kamu emekçilerinin iş güvencesine yönelik saldırılara önümüzdeki dönem nasıl cevap verileceği konuşuldu.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Eğitim Sen 10. Olağan Genel Kurulu, ikinci gününde delege konuşmaları ve karar önergelerinin görüşülmesiyle devam etti. Delegeler konuşmalarında önümüzdeki dönemin hem kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılması hem de sendikal mücadele açısından kritik bir dönem olacağına vurgu yaptı. 

Green Park Otelde gerçekleşen Genel Kurulda yapılan delege konuşmalarında OHAL uygulamaları, ihraç edilen eğitim emekçileriyle dayanışmanın nasıl güçlendirileceği, emek ve demokrasi alanına yönelik saldırılara karşı mücadelenin nasıl örgütleneceği öne çıkan konuların başında geldi. Konuşmalarda ihraçlar sonrası Eğitim Sen’in ihraç edilen eğitim emekçileriyle hem maddi hem de hukuki dayanışmasının sendika üyesi olmayan emekçiler açısından da olumlu yansımalarına değinildi. 

Diğer yandan KESK ve Eğitim Sen’de karar alma mekanizmalarının iş yerlerine yeterli düzeyde yansımadığı değerlendirmesi yapılarak, bu durumun nasıl değiştirileceğine yönelik tartışmalar yürütüldü. Kamu emekçilerinin iş güvencesine yönelik saldırılara önümüzdeki dönem nasıl cevap verileceğine ilişkin yapılan değerlendirmelerde, 2 milyon kamu emekçisinin sesi olması noktasında KESK’in mücadelenin kitleselleşmesini sağlaması gerektiğine yönelik tartışmalar yapıldı. 

İŞYERLERİNE DAYANMALI

Tüm delegeler konuşmalarında önümüzdeki sürecin hem kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırılması açısından hem de sendikanın geleceği açısından kritik bir dönem olacağı vurgusu yaparken, bu zor sürece karşı işyerlerini karar alma süreçlerine daha fazla katan mücadeleci yönetici organların oluşması gerektiğinin altı çizildi. 

Konuşmalar da, iş yerlerine dayanan bir tarzda emek ve demokrasi mücadelesinin daha ileriden sahiplenilmesi gerektiğinde ortaklaştı. 

İşe geri dönme talebiyle açlık grevine devam ederken tutuklanan Eğitim Emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılması talebi de konuşmalarda dillendirilirken, önceki gün Adana’da gözaltına alınan KESK üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı. 

‘SALDIRILARA KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE’

Genel Kurulda delege konuşmalarının ardından karar önergelerinin tartışılması ve oylaması yapıldı. 

Karar önergelerinin görüşülmesinde önümüzdeki dönem eğitimin diğer bileşenlerini de içine alacak şekilde alternatif bir eğitim şurası düzenlenmesi, laik eğitimin savunulması ve ortak mücadelenin örgütlenmesi tartışıldı. Diğer yandan kıdem tazminatının fona devredilmesi ve emek alanına yönelik saldırılara karşı etkin bir çalışma yürütülmesi, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına karşı birleşik mücadelenin örgütlenmesi, 2017-2019 yılları arasını kapsayacak olan toplusözleşme görüşmeleri için iş yerlerinde etkin bir çalışmanın yürütülmesi de karar önergesi olarak görüşülen diğer konular oldu. Genel Kurulda mülteci çocukların yaşadığı eğitim sorunlarına karşı sendika tarafından çalışma yürütülmesi de tartışıldı. 

Genel Kurul bugün gerçekleşecek seçimlerle sona erecek.
 

ÖNCEKİ HABER

Güzel seven adamlardan

SONRAKİ HABER

Cam işçilerinden sendikaya 'eylemlerin dozu artmalı' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa