27 Mayıs 2017 23:59

Güzel seven adamlardan

Erdal Öz’ün Türkan İldeniz’e yazılan mektupların toplandığı ‘Yaşamayı Nasıl Özledim Bilsen’ Can Yayınları’ndan çıktı.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

Erdal Öz’ün hayatında aşkın tarifi olarak anılan Türkan İldeniz’e yazılan mektupların toplandığı ‘Yaşamayı Nasıl Özledim Bilsen’ Can Yayınları’ndan çıktı.

Erdal Öz’ün kelimelere duyduğu saygıyı bilmeyen bir okuyucusu sanırım yoktur. Onların fazla ve yorucu kalabalıklar oluşturmasını engellediği gibi, her birinin ‘aslında’ demek istediği duygusunu da göz ardı etmeden, okuyucuya hep bir alt metin nefesi bırakarak kullandığı hiç şüphesiz dikkat çekmiştir. Öz’ün romanlarının da olmasına rağmen kendisini ‘hikayeci’ olarak adlandırması yazım dünyasını kendi içinde ayrıştıran bir yazar olmuştur. Hatta ‘Yaşamayı Nasıl Özledim Bilsen’ de samimiyetle şiir yazmadığını, yazamadığını, bunun için de zaman zaman hayıflandığını dile getirmiş. “Hikaye yazıyorsam bu şiiri küçümsediğimden değil, o gücü içimde bulamayışımdandır. Bir ateştir o. O ateş yok işte içimde. (s.30)”

BU ŞİİRİ BİR BAŞKASI DA YAZABİLİR MİYDİ?

Erdal Öz’ün samimi anlatımıyla kendi fikirlerine ve edebiyata, sanata verdiği değere klavuzluk edecek olan kitapta Türkan İldeniz’le olan aşkını okuyucuyla paylaşırken; İldeniz’in yazdığı şiirleri de eleştiriyor. “Rahat bir şiiri öğrenmişsin. Oysa sanat, biraz da kolay olana karşı gelmektir. ‘Bu şiiri bir başkası da yazabilir miydi?’ diye düşündün mü hiç?(s.40-41)” ’60 İhtilalini’ne yol alırken tanıştıkları ve zaman zaman birbirlerine duydukları aşkları, zaman zaman da edebiyata duydukları aşkla geçirdikleri zamanı özetleyen kitapta Öz’ün İldeniz’e sanat, yaşam, düşünce, toplumculuk-bireycilik, kesinlik ve çelişki kavramlarıyla bildiklerini aktardığı mektuplar, edebiyatseverlere de yeni bilgiler katacak nitelikte.

YAŞINDAN VE ŞARTLARINDAN İLERİ BOYUTTA

Kitabın bir dikkat çeken yanı da Erdal Öz’ün yaşına ve yaşadığı şartlara göre verdiği tepkiler, aldığı kararlar yaşından ve şartlarından oldukça ileri boyutta olduğu... O dönemde dahi edebiyat ve yazım dünyasıyla ilgilenen bir insanın hayatı algılayışı ve duygularını cesaretle yaşayışı gözlerden kaçmayan, imrenilecek bir duygu olarak öne çıkıyor. Şiir yazamadığını söylese de zamanında gazete ve dergilerde çıkmış şiirlerini sakladığını, zaman zaman göz attığını dile getirse de; İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar gibi ‘Güzel seven adamlar’ listesinde Erdal Öz’e  de bu mektuplar sayesinde bir yer olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

2017 model playout

SONRAKİ HABER

İş güvencesine sahip çıkmak için mücadeleye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...