27 Mayıs 2017 09:41

Doğubeyazıt'ta köylülere ‘yasak’la göç dayatılıyor

Doğubeyazıt’ta, haziranın ilk haftasında yaylalara çıkmaya hazırlanan halk, 'yasak' ilanının köyleri boşaltmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.

Paylaş

Ağrı’da başta Tendürek bölgesi olmak üzere birçok noktada askeri operasyonların yoğunlaşması ile birlikte bölgede sivillerin yaşadığı birçok köy, yayla ve mezra “Geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edilerek, yasaklandı. Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan ve haziranın ilk haftasında yaylalara çıkmaya hazırlanan bölge halkı ise “yasak” ilanının köyleri boşaltmaya yönelik olduğuna, halkın göçe zorlandığına dikkat çekti.

Ağrı Dağı’nın eteklerinde bulunan ve yasaklanan 10’u aşkın köyden biri olan Doğubeyazıt’ın Yaygınyurt köyünde yaşayan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir yurttaş, Ağrı İl Jandarma Komutanlığının yasak kararının 19 Mayıs’ta muhtarca kendilerine iletildiğini paylaştı.

Köyde yaşayan herkesin hayvancılık yaptığını belirten yurttaş, “Aileme devlet tarafından gelen yazıda yaylaların yasaklandığı, burada yaşayamayacağımız, köyü ve yaylaları boşaltmamız gerektiğini yazıyor. Askeriye bize ‘Sizin yüzünden terörle mücadele edemiyoruz. Bizim terörle mücadele etmemiz için sizin bu köyleri boşaltmanız gerekiyor’ diyor. Biz de diyoruz ki ‘Biz bu köyleri boşaltsak nereye gideceğiz? Gideceğimiz bir yer göstermeden köyden nasıl çıkalım?” dedi.

HAZIRLIKLAR TAMAM AMA YAYLALAR YASAKLI

Yasaklı bölge içinde kalan 10 köyün de geçimini hayvancılık yaparak sağladığını vurgulayan yurttaş, yaylalara çıkmak için tüm hazırlıkların yapıldığını dile getirdi. Yurttaş, “Havalar ısınınca hayvanları otlatmak için yaylalara çıkarıyoruz. Kışın yedirmek için yaylalardaki otları biçiyoruz. Şimdi hayvanlara ne yedireceğiz?” diye sordu?

İKİNCİ KEZ BOŞALTMA TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYALAR

1993 yılında da köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getiren yurttaş, şöyle devam etti: “Yıllarca köyümüze gidemedik. 7 yıl yaylalarımıza çıkamadık. Hayvancılık yapamadık, perişan olduk. Sonra yasak kalkınca köylerimize, yaylalarımıza geri döndük. Geçen süre zarfında kendi memleketimizde mülteci konumuna düştük. Yaşadığımız alanı devlete terk ettik. Yıllarca mağduriyet yaşadıktan sonra yasaklar kalkınca tekrar hayvan aldık geçimimizi sağlamaya başladık. Ancak tekrar aynı durum ile karşı karşıyayız. Karakol muhtarlara ‘Köyleri boşaltın’ demiş. ‘Süre zaman yok ama yaşadığınız alan yasak’ demişler. Orada yaşayan insanlardan, orada yaşadıklarına dair imza aldılar. İmzaladık buna rağmen boşaltın diyorlar. Bu çözüm değil. Yeniden başa saran bir film gibi hayatımız. Daha önce de yasakladılar çözüm olmadı.”  (Ağrı/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da inşaatın çatısı çöktü

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, 22 yıl önceki ilk taleplerini haykırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...