27 Mayıs 2017 07:31

Emek ve Demokrasi Platformu’ndan cam işçisine destek

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesini ziyaret ederek cam işçilerine destek verdi.

Paylaş

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesini ziyaret ederek grevleri yasaklanan, yasağa karşı her vardiyada bir saat iş bırakma ve fabrikayı terk etmeme eylemi yapan cam işçilerine desteklerini iletti. 

Dün gerçekleşen ziyarette platform üyelerini, Kristal-İş Sendikası, toplu sözleşmelerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selim Çallı ve Şube Sekreteri Serbülent Avcı karşıladı.

Sendika odasında yapılan ziyarette sendika temsilcileri, ziyarete katılan platform üyelerine fabrikada yaşananlarla ilgili bilgi verdiler.

YENİ EYLEM KARARLARI ALINACAK

Genel Başkan Yardımcısı Selim Çallı, sürecin işçi sınıfı için iyi işlemediğini, anayasal hak olan grevlerin yasaklandığını, grev yapmanın ve hak aramanın fiilen ortadan kaldırıldığını, 2014 yılında yasaklanan grevleri için 2015 yılında üst mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı almış olmalarına rağmen bu yıl yine aynı yasakla karşılaştıklarını söyledi. Haksız, hukuksuz ve yasadışı uygulamaya karşı bir yol çizdiklerini ve bunu sürdürdüklerini belirten Çallı, sendika yöneticisi arkadaşlarıyla tartıştıklarını, işçilerin görüşlerini aldıklarını ve ortaya tamamen işçilerin kararı olan bugün yapılan eylemlerin çıktığını belirtti. Eylemlere katılımın bütün işyerlerinde yüzde yüz olduğunu ve pazartesi ya da salı günü, hem sendika yönetimi olarak hem de işçilerle durumu değerlendireceklerini, yeni eylem kararları alacaklarını belirtti. 

‘SONUNA KADAR GİDECEĞİZ’

Çallı, “Biz işverenin ders aldığını düşünüyorduk ama almamışlar. Tam tersine AKP ile kol kola girip grevi yasaklatmışlar. Şişecam’la yaptığımız oturumlarda, sosyal haklarda bir hayli yol katettik. Ama işveren ısrarla, ana ücret konusunu konuşmak yerine idari maddeleri tartışmak istedi, idari maddelerin önlerini tıkadığını iddia etti. Bu maddeler, bizden önceki ağabeylerimizin bir sürü bedeller ödeyerek bize armağan ettiği maddelerdir. Biz, kendilerine bu maddelerin tartışılmasına izin vermeyeceğimizi söyledik. Görüşmeler böylece kesilmiş oldu. Bizim amacımız, işçi arkadaşlarımızın taleplerinin karşılanmasıdır. Bunu sağlamak için sonuna kadar gideceğiz” şeklinde konuştu.

‘GERİ DÖNME ŞANSIMIZ YOK’

Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi Sekreteri Serbülent Avcı ise her vardiyanın işe bir saat geç başladığını, ancak bu bir saatin, dökülenlerin, dağılanların toplanması ve üretimin yeniden başlaması için geçen süreyle birlikte tezgahın durumuna göre iki ya da üç saate kadar çıktığını belirtti. Bu durumun üretimi sıkıntıya soktuğunu söyleyen Avcı, “İş uzayacakmış gibi duruyor. Ama biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Çünkü cam işçisinin geri dönme şansı yok. Biz, cam işçisinin kazanmasının Türkiye işçi sınıfının önünü açacağını çok iyi biliyoruz. Cam işçileri bir mevzi tutmuştur. Bu mevziyi terk etmeyiz. Önümüzdeki günlerde, işçi arkadaşlarımızla tartışıp yeni eylem kararlarını konuşacağız. Kongre Meydanı’na bir destek çadırı kurabiliriz” dedi. Sürekli işyerinde olduklarından şehrin içini boş bıraktıklarını belirterek platform üyelerinin şehir içinde çalışmalar yürütmelerini, Lüleburgaz halkını bilgilendirmelerini isteyen Avcı, sosyal medya ve yerel medyadan da destek istedi.

‘CAM İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ’

Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Lüleburgaz Eğitim Sen Baş Temsilcisi Mehmet Sezgin de “1 Mayıs kutlamalarında en çok attığımız slogan, ‘yaşasın sınıf dayanışması’ idi. Biz bunu hayata geçirmek için geldik. Bu karar, erteleme değil bir yasaklamadır, yasadışı ve faşizan bir karardır. 12 Eylülcüler bile böyle kararlar alamadılar. Ancak yasaklar, cam işçisinin mücadelesini engelleyemez, engelleyemeyecektir. Biz, platform bileşenleri olarak şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da her koşulda cam işçisinin yanında olacağız ve biz kazanacağız” dedi.

Öte yandan edinilen bilgilere göre Şişecam, fabrikanın E-5 kenarındaki girişini demir kapıyla kapatarak desteğe gelenlerin işçilere ulaşmasını engellemeye çalışıyor. İşçiler, fabrikanın açık hapishaneye döndüğünü belirtirken CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan’ın kendilerini ziyarete geldiğini, ama güvenlikçilerin milletvekilini içeri almak istemediğini, yapılan görüşmelerden sonra milletvekilinin işçilerin yanına girebildiğini anlattılar. (Lüleburgaz/EVRENSEL)                 

ÖNCEKİ HABER

Gülmen ve Özakça'ya destek eylemine jandarma saldırdı

SONRAKİ HABER

Ramazanı silahla ateş ederek karşılayan 3 kişiye gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...