27 Mayıs 2017 00:49

İşçiler eylem kararı bekliyor

İzmir Demir Çelik , Petkim, Kemalpaşa'dan mektup yazan işçiler kıdem tazminatının fona devrine karşı işçilerin eylem kararı beklediğini söylüyor.

Paylaş

Demir-Çelik İşçisi
İzmir

Demir-çelik fabrikaları ücret olarak diğer fabrikalardan daha avantajlı olma durumunu kaybetti. Şimdi de kıdem tazminatını kaybedeceği korkusuyla işten ayrılmak isteyenler çoğaldı. 10-15 senelik birikmiş tazminatlarımız var, eğer fona devredilirse hiç bir şeyimiz kalmayacak. Sendikacılar bu konuda hiç bir şey bilmediklerini, sendikaya da açıklanmış bir şey olmadığını söylüyor ama şimdiye kadar da hiç bir şey yapmadılar. Herkes, böyle sendikalar olduğu sürece her yasanın çıkabileceğini düşünüyor. 

Ama sendikalar kıdem tazminatı hakkında bilgilendirme yapsa, nasıl bir şey düşündüklerini anlatsa hatta, “Bunu engellemek için grev bile yapmalıyız” dese işçiler her eylemi yapmaya hazır. Sonuçta yıllarca çalıştığımızda elimizde birikmiş hiçbir şey olmuyor. Kazandığımız ay sonunu bile getirmiyor ki ne biriktirelim? Borçtan başka biriken bir şey yok bizim hanemizde. Bir tek kıdem tazminatımız var onun da kaldırılması ya da fona devredilmesi bizim felaketimiz olur. 

Şimdi konuşulan her seneye bir maaş olamayacağı, işten çıkınca toplu para alamayacağımız, 10 seneden önce ödeme olmayacağı ve vergi kesintisi olacağı yönünde. Bütün bunlar bile hayır demek için yeterli aslında ama sendikalar hâlâ bekliyor. Sendikacıların herkese çok iyi anlatması gerekiyor, eğer kaldırılmasını istemiyorlarsa, eğer hükümetle bir pazarlık yapmadılarsa...

Ben bu hükümetten işçinin hayrına bir yasa çıkarmasını beklemiyorum. Ama kimi arkadaşlar sırf Ak Partiyi savunmak için,“Kimse tazminatını alamıyordu fon olursa iyi olacak, herkes alabilecek” diyor ama onlar da kıdem hakkının kaldırılmasını istemiyor. Madem Ak Parti işçiyi düşünerek bu yasayı çıkardığını savunuyor kolayı var, yasaya “İşçi kendi isteği ile çıktığında da alabilir” diye ekler olur biter. Buradan bile işçiyi düşünerek bu yasayı yapmadıkları belli. 

Tek güvencemizin kolayca elimizden alınmasına izin vermemeliyiz. Bu Ak Particilik ya da karşıtlığı değil, bu bizim geleceğimizin ne olacağı ile ilgili.


Kıdem fonu da işsizlik fonu gibi peşkeş çekilecek

Kemalpaşa’dan Bir İşçi
İzmir

İZMİR’in önemli sanayi havzalarından olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, 30 bin işçi ve 500’ü aşan firmasıyla gelişmekte olan bir sanayi bölgesi. Bu bölgenin en önemli fabrikalarından olan Ege Seramik, otomotiv yan sanayine iş yapan atölye ve plastik-kimya sektöründe üretim yapan bir fabrikanın işçileriyle kıdem tazminatını konuştum. 

Genel olarak işçilerin tümü kıdemin fona devrinden rahatsız. Kıdem tazminatının kalkmasıyla sendikalıların bile ucuz iş gücüne dönüşeceğini söyleyen işçiler, örgütlü mücadeleden başka çare olmadığını vurguladı. 

Çimse-İş Sendikasının örgütlü olduğu Ege Seramik işçileri konuyla ilgili sendikadan bilgi alamadıklarını ve sendikanın konuyu geçiştirdiğini ifade ederken, fondan sadece internet üzerinden haberdar olduklarını söyledi. Ege Seramik işçileri, işten çıkarma tehditlerinin yoğun olduğu bu dönemde kıdem tazminatı için sendikayı zorlayacaklarını ve komite kurmaya kadar gidecek bir mücadele hattını tartışmaya başladıklarını belirtti.

Plastik-kimya sektöründe 400’ü aşkın işçinin çalıştığı, giderek büyüyen bir fabrikada konuştuğumuz işçilerin de gündeminde kıdem ve Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi var. AKP’ye oy verenlerin ve referandumda evet diyenlerin dahi kıdem tazminatı fonuna karşı çıktıklarını ifade eden işçiler, fona karşı tüm fabrikalarda iş bırakmaların planlaması gerektiğini söyledi. Kıdem fonunun da İşsizlik Fonu gibi patronalara peşkeş çekileceğini düşünen işçiler, hak gasplarına karşı siyasi parti ayrımı gözetmeksizin ortak hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Organize Sanayi Bölgesinde yer alan irili ufaklı yedek parça atölyelerinde çalışanlar da fon sistemine karşı. İşçilerin tamamen köle haline getirilmek istendiğini söyleyen işçiler, sigortasız çalıştırıldıklarını belirterek, hükümetin öncelikle sigortasız çalışmaya karşı yaptırımlar uygulamasını istedi. 


Tasarıyla ilgili yanlış algıyı yıkmalıyız
PETKİM İşçisi
İzmir

Hükümet kıdem tazminatını gündeme taşırken sık sık dile getirdiği, “İşçilerin yüzde 80’i kıdem tazminatı alamıyor” söyleminin ardında, çoğu çalışanın 1 yıl dolmadan işten ayrılması neticesinde kıdem tazminatına hak kazanmaması gerçeği yatmaktadır. Eğer iktidar sahipleri bu sorunu çözmekte kararlı ve samimi ise bu maddeyi düzelterek sorunun genelini düzeltmiş olacaktır. Biz işçilere düşen görev, hükümetin sık sık gündeme getirerek tasarının iyi olduğuna dair oluşturmak istediği algıya karşı gerçekleri her platformda her fırsatta bıkmadan usanmadan anlatıp gasbedilmek istenen haklarımızı korumak, hatta daha da geliştirerek gelecek kuşaklara bırakmak için var gücümüzle çalışmaktır.


KIDEMİ DEĞİL KAÇAK İŞÇİLİĞİ KALDIRIN

Asma Madencilik’ten Bir İşçi
Soma

Bizim gibi düşük maaşlarla hayatını sürdürmeye çalışanlar için kıdem tazminatı emekli olduktan sonrası için bir güvence. Bu güvenceyi kaybetmek istemiyoruz. 
Yılllardır taktılar işçinin kıdem tazminatına. Toptan kaldırmak istiyorlar bahane olarak da, “Özel sektörde patronlar kıdem tazminatını ödememek için ellerinden geleni yapıyor” diyorlar, ki doğru... O zaman yasaları adam gibi uygulayın. Kaçak işçiliğe, sigortasız çalıştırmaya engel olun. İşçiye sahip çıkın. Yıllardır niye uygulamadınız bu yasaları! 
Geçen yıla kadar bizim şirkette (kamuya iş yapan bir şirket) asgari ücretin yüzde 35 fazlası bir ücretle çalışıyorduk. Asgari ücret 1300 lira olunca oranı yüzde 20 fazlası diye aşağıya çektiler yeni ihalede. Şimdi geçen yılki ücreti bile alamıyoruz. 
Benim üç kuruşumda gözü olan devletin kıdem tazminatıma sahip çıkmak için bu yasayı çıkaracağına inanmıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Hugo Boss işçileri: Kıdemi tartışmak bile yanlış

SONRAKİ HABER

Kıdem ve iş güvencesi talebi birleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...