26 Mayıs 2017 23:23

Hepimizin geleceği hakkında nasıl böyle kararlar alıyorlar?

Ankara Arçelik fabrıkası işçileri kıdem tazminatının iş güvencesi anlamına geldiğini belirterek fona devrine karşı çıkıyor.

Paylaş

1 Mayıs’ta kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı alana çıkan işçiler arasında Türk Metal’in örgütlü olduğu Ankara Arçelik fabrikası işçileri de var. Arçelik işçileri için tazminat, iş güvencesi demek. Fona itirazlarının temelinde de bu var. Ancak sendikacılara bu konuda güvensizlik var. Kimi işçiler sendikanın bu konuda dik duracağına inansa da büyük çoğunluk sendikanın yasa geçene kadar karşıymış gibi duracağını, yasa geçince de susacağını ve susturacağını düşünüyor. 

“Kıdem tazminatı çok önemli bir güvencedir” diyen bir Arçelik işçisi, “Taksitle ödenecek dediler. Sendika da böyle anlatıyor. Bunu nasıl kabulleniyorlar, hepimizin geleceği hakkında böyle kararlar almak nasıl kolay oluyor? Evliyiz, çocuklarımız var, kimimiz evlenecek... Kendi halimizde çalışıyoruz ama sürekli bizim adımıza kararlar alınıyor. Biz bu kararları sindiremiyoruz. Valla bu işler sıkıntı. İşçilerin tepesi atar atmasına ama ortada huzur kalmaz” dedi. 

İMZA TOPLANDI AMA... 

Bir başka işçi ise düşüncelerini 1 Mayıs izlenimleriyle birlikte anlattı: “Kıdem tazminatı için bir protestoya götürdüler. Ben sendika düzenliyor zannettim, koskoca kalabalık ve binlerce insan vardı. İnsan gurur duyuyor. Dedim bizim sendika kıdem tazminatını da haklarımızı da korur. Çok ihtişamlıydı. Sonraları öğrendim işçi bayramı mitingini, sendikanın bu denizde bir damla olduğunu. Sendika çok iddialı kıdem tazminatı için ama bu hükümet neyi gündeme getirdiyse hemen yapıyor. Biz de oy verdik, hayal kırıklığına uğramak istemez insan.”

Tazminat için imza toplandığını hatırlatan bir başka işçi “Biz yapacağımızı yaptık demek için topladılar. Yoksa sendikaya güvenen yok” dedi. Fonu istemediklerini anlatan başka bir işçi de “Bu fonu nereye kullanacaklar, para ne olacak, onu da bilmiyoruz. Sendika da biz de sıcak bakmıyoruz, ama ne olur bilmiyoruz. Mesele gün yüzüne çıktığında işçinin tavrı nasıl olur o zaman göreceğiz. Ama memleketi korkuttular, sindirdiler” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


Hep birlikte olursak haklarımıza sahip çıkabiliriz

Sincan OSB’den işçiler
Ankara

Merhaba Evrensel okurları;

Biz Ankara Sincan Organize Sanayide bir fabrikada çalışıyoruz. Hükümetin kıdem tazminatıyla ilgili açıklamalarını izliyoruz. Hükümetin niyetinin işçiler için iyi bir şey yapmak olmadığını biliyoruz. Ama iyi olacağını düşünen arkadaşlar da var. Fabrikanın çoğunluğu kıdem tazminatı fonunun ne olduğunu bilmiyor. Konuyu işçilere çok iyi anlatmak için herkese el ilanları kitapçıklar ulaştırılmalı. İş çıkışlarında ve Cuma namazlarında el ilanları dağıtılsa çok ses getirir. 

Bizler bu el ilanlarını kendi fabrikalarımızda dağıtamayız. Ama götürüp başka işyerlerine rahatlıkla dağıtabiliriz ve etkili olur. Facebook’tan canlı yayınlar herkese ulaşabilir. Evrensel gazetesinin iki sayfalık küçültülmüş bir hali sürekli organizede dağıtılsa herkesin dikkatini çeker. Gimsa Haber gibi gazeteler dağıtılıyor, biz de kendi sesimizi duyuracak bir şey dağıtabiliriz. Youtube kullanılabilir. Devir canlı yayın ve teknoloji devri.

Sincan merkezde bütün fabrikalardan işçi arkadaşları davet edeceğimiz bilgilendirme toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Bunu yaptığımızda oraya katılan arkadaşlarla birlikte çok daha güçleneceğimizi düşünüyoruz.

Bizler Sincan’da böyle bir duyuru ve bilgilendirme yapsak bile hükümeti durduramayacağımızı biliyoruz. Bu yasayı durdurmak için işçiler olarak hep birlikte hareket etmeliyiz. Bunun için de sendikaların ön ayak olması gerekiyor. Büyük açık hava etkinlikleri, işçi toplantıları için herkese çağrı yapmaları gerekiyor. Bizler işyerlerinde elimizden geleni yapmaya hazırız. Ama sendikaların bizlere yardımcı olması gerekiyor. Çünkü bu iş zor ve büyük. Sendikalar da ellerini taşın altına koymalı.

Son olarak Sincan’da bizimle irtibat kurmak isteyen bütün arkadaşlarla tanışmak isteriz. Evrensel gazetesine mektup ya da mail göndererek ya da arayarak bize ulaşabilirsiniz. Tek tek ve dağınıkken zayıfız. Ama hep birlikte olursak haklarımıza sahip çıkabiliriz, daha büyük haklar da kazanabiliriz. Bütün işçi arkadaşlara kolay gelsin.

ÖNCEKİ HABER

Taslağı görelim eylemleri başlatacağız

SONRAKİ HABER

Amaç tazminatı sermayeye çerez yapmak değilse çözüm basit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...