26 Mayıs 2017 23:08

İşçiler ne olacağını bilmeli

Kayserili işçilerle kıdem tazminatının kaldırılıp fona dayalı sistem kurulmasıyla ilgili konuştuk.

Paylaş

Mevcut kıdem tazminatı sisteminin kaldırılması, yerine fona dayalı sistem kurulması yönündeki tartışmalar Kayseri’de de devam ediyor. İşçilerin bir kısmı yeni gelecek sistemi, “devlet güvencesi var” söylemiyle desteklerken, bir kısmı haklarının gasbedileceğini düşünüyor. Yeni sistemle ilgili bilgisi olmayan işçi sayısı ise hiç az değil.

Kayseri OSB’de çalışan bir işçi, “Geçmişte işsizlik fonu vardı bilirsiniz, gittiler patrona teşvik verdiler. Kıdem fonu da aynı olursa kötü olur haliyle” diyor. “Biz işçiler kimin kiminle anlaştığını, kimin kimlerle yan yana durduğunu çok iyi biliyoruz. O nedenle önümüze bu haliyle getirilecek bir fon düzenini kabul etmememiz gerekir” diyerek, herkesi kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmaya çağırıyor. 

Kayseri Büyükşehir Belediyesinde 8 yıl taşeron olarak çalışan bir işçi de “Kıdem tazminatının kesinlikle fona devredilmesini istemiyorum. Devlet bu zamana kadar bizi kullandı. Artık yeter. Bundan sonra kendimizi kullandırmayacağız. Emeklilik zamanı geldiğinde, sözleşme bitiminde anında ödensin tazminatımız. İstediğimiz çok zor bir şey değil” diye konuşuyor. 

NEREDE BİZİM HAKKIMIZ? 

“Ortada ciddi bir hak yeme düzeni mevcut” diyen belediye işçisi, şöyle devam ediyor: “Oturup ikramiyeler hesaplandığında karşı taraf sana senin hakkın 28 gün dediğinde sen 30 gün diyemiyorsun. Veya avukata gittiğinde seni bir şekilde haksız çıkarabiliyor. Her sene girdi çıktılar yapıldığı için sorunlar büyük. AKP 2002 yılında verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi, bahsettiğim sorunları çözmek adına hiç adım atmadı. Aksine sorunların artmasına sebebiyet verecek adımlar attı. Sözleşme sisteminde bir değişiklik yaptılar, duyuyoruz şimdi bazı şirketler bundan kâr elde etmeye başlamış. Nerede bizim hakkımız? Bu mevzu ilk konuşulmaya başladığında biz sevindik taşeronlara hakları verilecek diye. Ama yine patrona yarayacak adımlar atılmış.” Bugüne kadar hep AKP’ye oy verdiğini söyleyen işçi, “Belki iş işten geçti ama bundan sonra tavrımız belli. Bakıyoruz cemaatin iş adamları hep trilyonluk adamlar, hükümet yandaşı patronlar hep trilyonluk olmuş. Nerede bizim hakkımız? Hep bizden çalıp onları zengin ettiler” diyor. 

NE OLACAK, KİMSE ANLAMADI 

OSB’de çalışan başka bir işçi ise “Bana soracak olursanız fonu devletin yönetmesi olumlu bir gelişme. İşçi hakkını devletten her türlü alır. Fabrikadan çıkarıldığımızda bir şekilde hakkımız orada kalıyordu ancak devletin bu işi yönetmesi bizim için en iyisi olacaktır” diye düşünüyor.  

Kargo şirketinde çalıştığını ifade eden başka işçi de “Kıdem hakkında pek bilgisi olan yok. Gelecek değişimi anlattığımda ‘Yok canım o kadar da olmaz, hükümet bunu yapmaz bize’ yorumlarıyla karşılaşıyorum. Yani referandumda olduğu gibi... ‘AKP yaparsa, doğru yapar’ diyenlerin sayısı da çok fazla” dedi. 

Boydak Holding’de çalışan bir işçi de “Kıdem ne olacak kimse anlamış değil. Bunu nasıl başarıyorlar bilmiyorum. Hem açıklıyor hem açıklamıyorlar. İşçiler bilmiyor, bilgilendirilmeli” diyor. İşyerlerinde örgütlü sendikaların da bir işe yaramadığını söyleyen işçi, şöyle devam ediyor: “Bizi bilgilendirmek bir yana bunu tartışmak istesek konu kapatılıyor. Haliyle işçi medyadan takip ettiği kadar bilgi sahibi oluyor. Tartışan da içeriğini değil, kendi savundukları partilere göre tartışıyor. Ben işçiler bilgilense kabul etmeyeceğini düşünüyorum ama işçiler resmen kuşatılmış durumda. Özel olarak kıdem konusunun sansürlendiğini düşünüyorum. Muhalif kanal kalmadı zaten. Bir şekilde işçiler ne olacağını bilmeli.”

30 GÜNDEN AŞAĞIYA DÜŞERSE... 

Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven: Kayseri OSB’de Türk-İş’e bağlı 12 sendikamızın 20 binin üzerinde üyesi var. Üyemiz olan işçiler kıdem tazminatlarını alıyor. Fakat yüzde 90 diyebileceğimiz alamayan işçiler var. Bizim isteğimiz tüm işçilerin kıdem tazminatı hakkını almasıdır! Konfederasyonumuz ilk günden bu yana “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir!” diyor ve demeye devam edecek. Bizim bahsettiğimiz konu kıdem tazminatı hesaplanmasının 30 günden aşağıya düşürülme meselesidir. Kıdemin geriye düşürülmesi, işçilerin aleyhine alınacak bir karar, sokaklara dökülmemiz için bir nedendir. Kısaca işçilerin haklarında bir kayıp olmasın yeterli. Kıdem tazminatının gasbedilmemesi için bir adım geri atmayacağız. Atanında karşısında duracağız. Fona devredilmesi, fonun devlet tarafından garantiye alınması, hazine tarafından bir kefalet verilirse biz kabul ediyoruz bunu. Gün sayısı bir gün bile düşürülmesin! Çalışan 13 milyon işçinin hepsi bu haktan yararlansın! (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Devletin koca bakanı yalan söyler mi!

SONRAKİ HABER

Bizlere düşen kazanılmış mevzileri korumak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...