26 Mayıs 2017 17:48

700 işçi işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya

Şeker fabrikalarındaki 700’e yakın yemekhane işçisi; yemek pişirme, dağıtım ve bulaşık yıkama hizmetlerinin dışarıdan alınmasıyla işsiz kalabilir.

Paylaş

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğünce yayımlanan tamim, şeker fabrikalarının yemekhanelerinde çalışan işçilerin hayatını kabusa çevirdi. Yemek pişirme, dağıtım ve bulaşık yıkama hizmet işlerinin bundan sonra dışarıdan satın alınacağı yönündeki genel müdürlük tamimi, şeker fabrikalarındaki 700’e yakın yemekhane işçisini, işsiz kalma riskiyle baş başa bıraktı. 

Erzurum Şeker Fabrikasının yemekhane işçileri CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’i ziyaret ederek destek istedi. Türkiye genelindeki 28 şeker fabrikasında yaklaşık 700 civarında yemekhane işçisinin bulunduğunu belirten işçiler, “Bu tamime göre, yemek pişirme ve bulaşık yıkama işlemleri ihaleyle dışarıdan satın alınacak. Böylece yemekhanelerde çalışan işçiler de sokağa atılacak. Biz bu tamimin durdurulmasını istiyoruz” dediler. 

Konuyu TBMM gündemine taşıyarak soru önergesi veren CHP Milletvekili Gürer, işçilerin sokağa atılmasına razı olmayacaklarını söyledi. Şeker fabrikalarında özelleştirme süreci başladıktan sonra işçi kıyımlarının da arttığına dikkat çeken Ömer Gürer, “Fabrikaların özelleştirilmesi istihdama büyük darbe vurmaktadır. Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğünce yayımlanan tamim, yemekhanelerde çalışan işçilerin işsiz kalmasına, sokağa atılmasına neden olacaktır. Bu konuda işçilerle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

GÜRER’DEN SORU ÖNERGESİ

İşçilerle görüştükten sonra konuyu TBMM gündemine taşıyan Gürer, Sanayi Bakanı Faruk Özlü tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Gürer, “Türkiye Şeker fabrikaları AŞ’nin 28 fabrikasında yemek pişirme, dağıtma ve bulaşık yıkama hizmet işlerinin dışarıdan alınmasına neden gerek duyulmuştur? Bu yolla kaç kişi işten çıkarılmıştır? Ortalama çalışma süreleri nedir? İşçileri işsiz bırakan bu uygulamadan ne zaman vazgeçilmesi düşünülmektedir?” sorularına yanıt istedi.

GENEL MÜDÜRLÜK TAMİMİ

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğü tarafından 17 Mayıs 2017 tarihli yayımlanan tamimde, tüm şeker fabrikalarının yemek pişirme, dağıtım ve bulaşık yıkama hizmet işlerinin malzemesi de firmaya ait olmak üzere dışarıdan satın alınmasını öngörüyor. Türkiye genelindeki 14 şeker fabrikasına gönderilen tamimde “Daha önce ihalesi yapılıp sözleşmesi devam eden hizmetler sözleşmesi bitinceye kadar devam edecek. Ancak yeni ihaleye çıkılmış olanlar ile ihalesi bağlanmamış olanlar iptal edilecektir. Bahse konu malzemesi firmaya ait olmak üzere yemek pişirme, dağıtım ve bulaşık yıkıma hizmet işleri tabildot sistemi olacak ve ivedilikle hazırlıklara başlanarak kampanya başlamadan önce işler hale gelecektir. Söz konusu hizmet alımı ile beraber alakartlar kapatılacak ve ihtiyaç duyulması ve talebe göre akşam yemekleri ilgili hizmet alımı kapsamında karşılanacaktır” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Madendeki gaz sıkışmasına dördüncü tutuklama

SONRAKİ HABER

Donald Trump, ramazan mesajı yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...