26 Mayıs 2017 09:50

Depardon ve tutuklu tüm gazeteciler serbest bırakılsın

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 18 gündür gözaltında olan Fransız Gazeteci Mathias Depardon’nun durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilere yönelik baskılara ve 18 gündür gözaltında olan Fransız Gazeteci Mathias Depardon’nun durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

İHD Diyarbakır şubesinde gerçekleştirilen açıklamaya DİSK Basın-İş de destek verdi. ÖGİ sözcüsü Hakkı Boltan, Gaziantep’te yabancıları sınır dışı etme merkezinde tutulan Mathias Depardon’un durumuna dikkat çekerek, gazetecinin Hasankeyf’te belgesel çekimi yaparken gözaltına alındığını belirterek serbest bırakılması çağrısı yaptı. Mathias Depardon’un çektiği fotoğrafların suç unsuru sayıldığını, yabancı basının Türkiye’ye sokulmadığını ya da casuslukla suçlandığını anlatan Boltan, bu baskıların amacının Türkiye’de yaşananların bilinmesinin istenmemesi olduğunu söyledi.

‘TUTUKLU GAZETECİLER ÜZERİNDEN DİPLOMASİ OLMAZ’

Boltan, Mathias Depardon’la beraber tutuklu bulunan bütün gazetecilerin serbest bırakılması çağrısını yaparak şunları söyledi: “Gazetecilik faaliyetleri suç değildir, suç gazetecilik yapan arkadaşlarımızı tutuklamaktır. Eğer bu tutuklamalar diplomasi kurmak için yapılıyorsa bu kabul edilemezdir. Şu anda gözaltında olan Mathias için Fransa Cumhurbaşkanı talepte bulunursa ya da Almanya Başbakanı Merkel, Deniz Yücel’in serbest bırakılması için talepte bulunursa ve bu bu gazeteciler hatır için bırakılırsa bu kanuni olmayan bir yoldur. Bu yolu doğru bulmuyoruz. Böyle olduğu takdirde gazeteciler nasıl çalışacak ve onlar tutuklanınca kim çağrı yapacak? Bu uygulama kanuni ve kabul edilir değildir.” Türkiye’nin tutuklu 169 gazeteci ile dünyadaki tutuklu gazeteci sayısını ikiye katlayacak bir rakama sahip olduğuna vurgu yapan Boltan, “Sadece bu ay içerisinde 13 kişi gözaltına alınmış 5’i tutuklanmıştır. Eğer bizleri korkutmak için bunları yapıyorlarsa nafiledir, özgür gazetecilik sahası boş bırakılmaz, kamuoyu habersiz bırakılmaz” diye konuştu.

DİSK Basın-İş Yöneticisi Aydın Nadir ise ülkenin açık bir cezaevine döndüğünü ifade ederek “Onlarca gazeteci içerde halkın haber alma hakkı engelleniyor, gazeteciliği savunurken halkın haber alma hakkını da savunmak gerekiyor” dedi. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen Nadir, baskılara rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini de söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da Kıptileri taşıyan otobüse saldırı: 29 ölü

SONRAKİ HABER

Sözcü soruşturması adliye önünde protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...