26 Mayıs 2017 02:05

Mücadelemiz büyüyerek devam edecek

Bursa  Yenişehir’de üretimi 1 saat durduran Trakya Cam ve Anadolu Cam’da işçileri eylemlerinin artacağı uyarısı yaptı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa  Yenişehir’de bulunan Trakya Cam ve Anadolu Cam’da vardiyası biten cam işçileri de dün 1 saat üretimi durdurdu. Cam işçileri eylemlerinin her geçen gün daha da artacağına dikkat çekti.

Taleplerini sendikaya bildirdiklerini ve sürecin başladığını ifade eden bir cam işçisi, “Patron, her defasında grev olmasın grev olduğunda müşteriler kaçıyor o aşamaya gelmeden bitirelim diyordu. Ama masaya oturduğumuzda her şey değişti. Biz bölüm değişikliği işçiye sorulmadan yapılmamasını istedik, ücretlerin iyileştirilmesini istedik ama patron ne istiyor daha az zam, var olan izinleri azaltmak, çalışırken sağlığını kaybeden işçileri çıkarmak istiyor. Bunlar birkaçı ama biz bunları kabul etmiyoruz ve greve gideceğiz dedik fakat daha greve gitmeden milli güvenliği tehdit ediliyor denilerek Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı imzasıyla yasaklandı grevimiz” dedi.

Grev yasağına rağmen eylemlerini büyüteceklerine dikkat çeken bir başka işçi de “Yasağa tepki olarak ilk etapta vardiyası biten arkadaşlar bir sonraki vardiyaya kadar fabrikayı terk etmeyecek dedik ve onu başlattık. İlk uyarı eylemimiz. Sonrasında fabrikalarda üretimi kademeli olarak üretimi durdurmak. Bizim amacımız fabrikaya zarar vermek değil bunu herkes bilsin. Bizler sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. 3 yıllık olan sözleşmenin tekrar 2 yıllık olmasını istiyoruz” dedi.

YASALAR PATRONLARIN ÇIKARLARINA

Patronun, Hükümetin çıkardığı yasaları kullanarak cam işçisini sıkıştırmaya çalıştığını ifade eden bir başka işçi de şunları söyledi: “Fabrikada polis hazır bekletiliyor. İşçiler üzerinde psikolojik baskı yapılıyor. Ama bizler kararımızı çoktan verdik ve vardiya çıkışında attığımız sloganlarla bunu bir kez daha gösterdik. Şu an OHAL dönemi ve yasalar tanınmıyor. İşçiler eylem mi yapacak hemen grevleri erteleniyor. Patron zarar etmesin diye ama Gemlik Gübre’de grev 9 aydır sürüyor neredeyse. Orada da patronun isteği doğrultusunda grev yasaklanmıyor çünkü bu durum patronun işine geliyor gübre yasağı olduğu için. Bizler kararlıyız ve bu grev yasaklarına hep birlikte ses çıkarmalıyız. Dün metal işçilerinin grevi yasaklandı, bugün bizim eğer güçlü bir şekilde ses çıkarmazsak yarın MESS’e bağlı metal fabrikalarında olası bir grevin yasaklanması söz konusu.”

‘HEP BİRLİKTE DUR DEMELİYİZ’

Cumhurbaşkanının “OHAL halka değil. Devlete halk hiçbir şekilde etkilenmeyecek” dediğini hatırlatan bir işçi de “Grevler erteleniyor, haklarımız gasbediliyor. Nasıl biz etkilenmiyoruz bu OHAL’den. Bir basın açıklaması bile yapamıyoruz. OHAL döneminde işçilerin hakları bir bir yok edilmeye çalışılıyor. Buna hep birlikte dur demeliyiz. Şişecam patronu ve hükümetin tek derdi para. Gerisinin bir önemi yok onlar için. İşçi açmış, perişanmış hiç önemli değil. Hep bana hep bana diyorlar, ceplerimiz dolsun yeter. Ama bu fabrikayı bugünlere getiren cam işçilerine gelince ‘Siz ne istiyorsunuz, daha fazlası olmaz, rekabet etmem gerek’ gibi sözlerle işçinin taleplerinin önüne geçmeye çalışıyorlar. Geçemeyince de devreye grev yasağı giriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Mücadeleniz hepimizindir’

SONRAKİ HABER

FBI, Trump'ın damadının Rusya bağlantısını soruşturuyor 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa