25 Mayıs 2017 21:12

Trump Brüksel'de NATO'yu eleştirdi

ABD Başkanı Donald Trump, üyelerin çoğunun NATO'ya gerekli katkıyı yapmadığını savundu. ABD'nin bu yükü tek başına üstlenmeyeceği mesajını verdi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, üyelerin çoğunun NATO'ya gerekli katkıyı yapmadığını savundu. ABD'nin bu yükü tek başına üstlenmeyeceği mesajını verdi.
 
İlk kez bir NATO zirvesine katılan Trump daha göreve gelmeden 'demode' olarak nitelediği İttifak'a yönelik eleştirilerini sürdürdü.

DW Türkçe’nin haberine göre, Trump zirvede yaptığı konuşmada, 28 NATO üyesinin 23'ünün hala savunma alanında yapması gereken katkıyı gerçekleştirmediğini belirtti.

Trump müttefiklerin kendi paylarına düşen katkıyı sağlamamalarının, vergi ödeyen Amerikan halkına büyük bir haksılık olduğunu söyledi. Trump, son sekiz yıl içinde ABD'nin savunma alanında yaptığı harcamaların tüm NATO müttefiklerinin toplam harcamasından daha fazla olduğunu da savundu.

Trump kürsüde bu sözleri sarf etttiği sırada, onu dinleyen diğer liderlerin kendi aralarında tebessüm etmesi ve fısıldaşması kameralara yansıdı.

TRUMP'A GÖRE YÜZDE 2 BİLE YETERSİZ

ABD Başkanı'nın altını çizdiği konu 2014 yılındaki zirvede alınan karara dayanıyor. Müttefikler, on yıl içinde savunma harcamalarının GSYİH'nın yüzde 2'si düzeyine yükseltilmesi kararı almıştı. Ancak başta Almanya olmak üzere pek çok üye ülke bu hedefin uzağında. Almanya'nın savunma harcamaları yıllardır GSYİH'nın yüzde 1,2'sinde seyrediyor.

Ancak Trump zirvedeki konuşmasında, kronikleşmiş hale gelen yetersiz ödemeler ve artan tehditler karşısında yüzde 2'nin bile yetersiz olduğu görüşünü savundu. Trump'a göre müttefikler paylarına düşen katkıyı yapmış olsaydı terörizmle mücadelede çok daha fazla yol alınabilirdi.

Trump'ın, ABD'nin bu yükü tek başına üstlenmeye devam etmeyeceği mesajı Avrupalı müttefikler üzerindeki baskıyı artırdı.
Çarşamba günü Brüksel'e gelen Trump'ı binlerce kişi protesto etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şirinevler’de Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasına protesto

SONRAKİ HABER

Ekim Devrimi paneli yarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa