25 Mayıs 2017 17:24

Danimarka’da ‘patronla dayanışma sözleşmesi’ne tepki 

Danimarka Gazeteciler Federasyonu, Danimarka Radyosu çalışanlarının ücretlerinin dondurulmasını öngören sözleşmeyi imzaladı.

Paylaş

Danimarka Gazeteciler Federasyonu (DJ), Danimarka Radyosu’nda (DR) çalışanların ücretlerinin dondurulmasını öngören sözleşmeyi imzaladı. Sendika sözleşmeye ‘dayanışma sözleşmesi’ derken gazeteciler ‘ihanet sözleşmesi’ olarak tepki gösteriyor. 

Üç yıl geçerli olacak olan sözleşme uyarınca DR’de çalışan gazeteci ve diğer çalışanların ücretlerine ilk iki yılda zam yapılmayacak.

DR, bundan bir süre önce maddi güçlükler içinde olduğunu ileri sürmüş ve sendikanın ücret artışı taleplerinden vazgeçmemesi halinde çalışanlardan bazılarını işten atacağını açıklamıştı. Patronun işten atma tehditlerine karşı mücadele etme yerine boyun eğmeyi yeğleyen DJ sendikası, ücretlerin dondurulmasını kabul etti ve bunun da adına ‘dayanışma’ dedi. Sendikanın üyelerinin onayını almadan ücretlerinin dondurulmasını kabul etmesi tepkilere neden oldu. 

KİMİNLE DAYANIŞMA?

DR’nin P1 Programı’nda çalışan gazetecilerden Mathias Bay Lynggaard, “Anlaşmanın ‘dayanışmacı’ olduğu söylendiğinde doğal olarak kiminle dayanışma sorusunu sormamız gerekir” dedikten sonra “Bu dayanışmanın iş güvenlikleri olmayan serbest gazeteciler ve geçici çalışanlarla da gösterilmesini isterdim” diyerek “dayanışmacı sözleşme” imzaladığını savunan sendikaya tepki gösterdi. 

Gazeteci Uffe Gardel de, sendika yönetiminin işten atılmaları önleyeceğini gerekçe göstererek ücret artışları ve sosyal haklardan taviz veremeyeceğini söyledi.

DJ Sendikası Başkanı Lars Werge, eleştirilerin prensipte doğru olduğunu söylemekle birlikte “2017-2020 sözleşme döneminden sonra DR çalışanlarının temel ücretleri yüksek olacak. Başka bir değişiklik yok. Biz bir şeylerden vazgeçmedik” diyerek sözleşmeyi savundu. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Merkel NATO zirvesinde görüştü

SONRAKİ HABER

'Silahlı kuvvetlerin başına bir bayanın gelmesi enteresan'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...