05 Temmuz 2012 10:06

Le Monde: Türkiye’de özgürlük yolu giderek daralıyor

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi, 50 kadar akademisyen ve araştırmacının imzasıyla Türkiye’de sürmekte olan antidemokratik uygulama ve yargılamalarla ilgili bir makale yayınladı. Makalede Türkiye’de “Özgürlüklerin yaygın biçimde hapsedildiği” vurgulandı.KAFKA TÜRÜ SUÇLAMALAR“Binle

Le Monde: Türkiye’de özgürlük yolu giderek daralıyor
Paylaş

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi, 50 kadar akademisyen ve araştırmacının imzasıyla Türkiye’de sürmekte olan antidemokratik uygulama ve yargılamalarla ilgili bir makale yayınladı. Makalede Türkiye’de “Özgürlüklerin yaygın biçimde hapsedildiği” vurgulandı.

KAFKA TÜRÜ SUÇLAMALAR

“Binlerce öğrenci hakkında da Kafka türü suçlamaların getirildiği” belirtilen makale, “Türkiye’de özgürlük yolu giderek daralıyor. Avrupa, acil olarak bu gerçeği görmeli” çağrısıyla son buldu.

İSLAMİ MUHAFAZAKAR AKP

AKP Hükümetini, “İslami, muhafazakar” olarak niteleyen makalede Türkiye’nin önemli bir ekonomik gelişme sağladığı ancak tablonun diğer yüzünün “Artan biçimde alarm verdiği” ifade edildi. Makalede, “Egemen bir güç, üniversiteler, araştırmalar, öğrenciler ve gazeteciler üzerinde artan bir yargısal baskıyı yapıyor” denildi.

ARAŞTIRMA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR

Makalede, Prof. Büşra Ersanlı hakkında getirilen suçlamalar sıralandıktan sonra halen 771 öğrencinin ile düzinelerce gazeteci ve yayıncının cezaevinde bulunduğu da ifade edildi. Bir uluslararası haber ajansı kaynak gösterilerek dünyada terörle suçlanan tutukluların üçte birinin Türkiye cezaevlerinde bulunduğunun kaydedildiği makalede, Türkiye’de araştırma özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara da dikkat çekildi.

KEYFİ YARGI KARARLARI

Makalede şu çarpıcı bilgiye de yer verildi: “Keyfi yargı kararlarının eşliğinde, özgürlüklere yapılan bütün bu saldırılar, AKP Hükümetinin otoriter yönlerini ortaya koyuyor ve Türkiye sivil toplumunun neden geleceği konusunda kaygılandığını da izah ediyor.”

Akademisyenler ayrıca Türkiye’deki mevcut durumu “AKP’nin 10 yıl önce müjdesini verdiği demokratikleşmeden uzak” olarak değerlendirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bakanı Ergin’e Deniz Feneri sorusu

SONRAKİ HABER

Beytüşşebap’ta OHAL uygulaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...