25 Mayıs 2017 11:30

Nazilerin baskılarına dayanamayan dernek ve tiyatro kapandı

İsveç'te Nazilerin baskılarına dayanamayan Yahudi Derneği ve tiyatro grubu kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Umeå ilinde Nazilerin baskı, tehdit ve saldırılarına dayanamayan Yahudi Derneği ve “İnanç, Umut ve Cesaret” adlı tiyatro grubu çalışmalarını durdurmak ve kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Bölgede Naziler, pek çok kez Yahudi Derneği lokaline yönelik saldırılar düzenledi. Derneğin binasına gamalı haç çizildi, camları kırıldı. Dernek yöneticileri ölümle tehdit edildi. Saldırı ve baskılara dayanamayan dernek yöneticileri geçtiğimiz ayın başlarında derneğin kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.
En saldırgan ırkçı örgütler arasında yer alan Kuzey Direniş Hareketi’nin örgütlenme ve çalışmalarını yoğunlaştırdığı illerin başında gelen Umeå’de Naziler sık sık gösteri ve miting yaparak, hedef olarak belirledikleri dernek ve kişileri tehdit ediyor ve bazen de fiziki saldırıda bulunuyor.

NAZİLER İKİ SANATÇIYI HASTANELİK ETTİ

Kuzey Direniş Hareketi, 10 yıldan beri faaliyet gösteren ve daha çok uyuşturucu bağımlıları, evsizler ve toplumun dışlanmış kesimlerine yönelik tiyatro oyunları sergileyen ve seminerler düzenleyen “İnanç, Umut ve Cesaret” tiyatro grubunu da hedef aldı. Tiyatronun iki sanatçısı sokak ortasında Nazilerin saldırısına uğradı ve hastanelik oldu. Saldırganlar sokaklarda gezerken polisin soruşturmaya yer olmadığına karar vermesi bardağı taşıran son damla oldu. Tiyatro grubunun kurulmasına öncülük eden gazeteci ve belgesel film yönetmeni Leif Stenberg, ilde güç kazanan Nazilerin baskı ve saldırıları sonucu tiyatroyu kapatmak zorunda kaldıklarını kamuoyuna açıkladı. Polisin yanı sıra belediye yöneticilerini de suçlayan Stenberg, 10 yıllık süre içinde belediyeden sadece 160 bin kron yardım alabildiklerini ve tiyatronun çalışmalarını işçi sendikaları ve İşçi Eğitim Merkezi’nin desteğiyle sürdürdüklerini söyledi.

İŞÇİ SENDİKALARINDAN DESTEK, BELEDİYEDEN KÖSTEK

Tiyatroda oynayanlar arasında kriminal geçmişi olanlar da yer alıyordu. Uzun yıllardır grubun faaliyetlerini izleyen Cezaevi eski Müdürü Gunnar Engström, tiyatronun kapatılmak zorunda kalmasının kaygı verici olduğunu belirtti ve gruba destek vermeyen belediyeyi suçladı. Bilimsel araştırmaların sanatsal ve sosyal çalışmaların yeniden kriminalite ve uyuşturucu kullanımına yönelmenin riskini azalttığına dikkat çeken Engström, “Tiyatroya ihtiyaç duyduğu desteğin verilmemesini anlayamıyorum” dedi. Grubun kurucusu Stenberg’in yapımcılığını üstlendiği tiyatro grubunu konu alan belgesel filmi İsveç Devlet Televizyonu’nda gösterilmiş ve olumlu tepkiler almıştı.

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar hükümlüsü 5 yıl sonra yakalandı

SONRAKİ HABER

'Milliyet, Sedat Peker'e ödül veren eki kapattı' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...