05 Temmuz 2012 10:03

Suriyeli ‘muhalifler’de bölünme büyüyor

MISIR’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen ve aralarındaki derin görüş ayrılıklarını bir kez daha ortaya koyan Suriyeli muhalefet grupları ülkenin geleceğine yönelik genel bir plan hazırladılar.Kahire toplantısında katılan delegeler, Beşar Esad’ı iktidardan uzaklaştırmayı başarırlarsa daha sonraki geçiş döneminde ne ya

Suriyeli ‘muhalifler’de bölünme büyüyor
Paylaş

MISIR’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen ve aralarındaki derin görüş ayrılıklarını bir kez daha ortaya koyan Suriyeli muhalefet grupları ülkenin geleceğine yönelik genel bir plan hazırladılar.
Kahire toplantısında katılan delegeler, Beşar Esad’ı iktidardan uzaklaştırmayı başarırlarsa daha sonraki geçiş döneminde ne yapacaklarını belirlediler. Toplantı sonunda muhalefet lideri Kemal el Lebuani tarafından okunan bildiride, “Beşar Esad yönetimi devrilir devrilmez siyasi çözüm sürecinin başlatılması gerektiği” vurgulandı ve Suriye yönetiminin uyguladığı şiddete son vermesi istendi.
Söz konusu belgede geçici hükümet ve meclis oluşturulmasına ilişkin planlara da yer verildi. Kahire’de ayrıca silahlı kuvvetlerde nasıl bir reforma gidileceğine, Suriye halkına karşı işlenmiş suçların soruşturulması için bir komisyon kurulmasına ve iktidardaki Baas Partisi’nin feshedilmesine dair planlar da yapıldı. Bununla birlikte “elleri kana bulanmadığı sürece, Baas Partililerin ülke yönetimine yer almasına izin verileceği” de kaydedildi.
Ancak Suriye muhalefetini dünya devletleriyle görüşmelerde temsil edecek tek bir organ oluşturulması konusunda görüş birliğine varılamadı. Görüşmelerin bir aşamasında arbede çıktı ve Kürt heyeti toplantıyı terk etti. Tartışma, Kürtlerin Suriye içinde özerk bir statüye sahip olmayacağı konusu tartışılırken patlak verdi.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin önde gelen üyelerinden Murşid Maşuk, “Konferansa dönmeyeceğiz. Son sözümüzü söyledik. Biz bir halkız; dilimiz ve dinimiz var; halkın tanımı da budur” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta sansüre tepki istifası

SONRAKİ HABER

Fukuşima’da suçlu yöneticilermiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...