Manisa'da kışlada enfeksiyon: 1 asker yaşamını yitirdi

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda yaşanan gıda zehirlenmesi sonrası Er Hüsnü Özel yaşamını yitirdi.

25 Mayıs 2017 09:49
Paylaş

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda gıda zehirlenmesi şüphesiyle 350 asker hastanelik oldu, kriz masası kuruldu. Vali Mustafa Hakan Güvençer, 54 askerin tedavisinin sürdüğünü, saat 01.00'de fenalaşan Er Hüsnü Özel'in ise yaşamını yitirdiğini belirtti. Güvençer, askerin ölüm nedeninin gıda zehirlenmesi kaynaklı olmadığının düşünüldüğünü söyledi.

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda (Batı Kışla) geçen salı gecesi gıda zehirlenmesi şüphesi ile hastanelere kaldırılan askerlerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Hastanelere getirilen askerlerin durumların iyi olduğu ve taburcu edildiklerinin açıklanmasına rağmen, kışlada rahatsızlanmalar sürdü. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Batı Kışla'da başlayan rahatsızlıkların Doğu Kışla'da görüldüğünü ve bakteriyel enfeksiyonun meydana geldiğini duyurdu.

KRİZ MASASI KURULDU

Telefonla açıklama yapa Vali Güvençer, "Manisa'da acemi er eğitimini tamamlayıp, yarın dağıtıma çıkacak yaklaşık 6 bin erimizin barındığı Batı Kışla ve Doğu Kışla'da 23 Mayıs ve 24 Mayıs günlerinde, şimdilik sadece bakteriyel bir bağırsak yolları enfeksiyonu teşhisi konulan bir rahatsızlık teşhis edildi. Bu rahatsızlık nedeniyle 3 gündür sağlık birimlerine toplam 350 asker sevk edildi. Bir taraftan bu çocuklarımızın tedavileri ile ilgilenirken, bu bakteriyel enfeksiyonun kaynaklandığı sebebi bulmak için tüketim maddelerinden örnekler alınarak laboratuvarlara gönderildi. Şu anda bakteriyel enfeksiyonun kaynağı konusunda bir tespit sahibi değiliz. Bu sabahtan itibaren Tugay Komutanlığında sağlık teşkilatımızın bir kriz masası kurdu. Orada bir koğuş revire dönüştürüldü. 5 hekim ve yardımcı sağlık personeli Tugay Komutanlığına askerlerimize müdahale ediyorlar" diye konuştu.

Vali Güvençer, toplam 54 askerin hastanelerde tedavi gördüğünü belirterek, "Sabahtan bu saate kadar Tugay içindeki polikliniğe müracaat eden askerlerden 9'u daha devlet hastanelerine sevk edildi. Şu anda devlet hastanelerinde tedavi altına alınan er sayısı 54'e çıktı. 1 asker yoğun bakıma alındı, ancak hayati tehlikesi yok" dedi.

1 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Vali Güvençer, dün gece fenalaşıp Batı Kışla'dan Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne getirilen askerlerden Er Hüsnü Özel'in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Güvençer, askerin ölümünün enfeksiyondan kaynaklandığına dair bir bulgu olmadığını belirterek, farklı bir ölüm sebebi olabileceğini söyledi. Güvençer, "Kamuoyu ölümü, enfeksiyonla bağlantılayacaktır. Ama ölümün bu enfeksiyona bağlı olduğuyla ilgili herhangi bir bulgu yok. Ailesine haber verildi. Henüz Adli Tıp raporu elimize geçmedi. Ama hekimler yaptıkları ilk muayenede ölümün enfeksiyonel değil, belki bir başka sebebe bağlı olabileceği konusunda fikir beyan etti. Şu anda enfeksiyon durumunun önü alındı. Her türlü tedbir alınıyor" diye konuştu.

Valilik, Halk Sağlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği ve Tugay Komutanlığı'nın kriz masası kurarak yapılması gereken her şeyi yaptığını söyleyen Vali Güvençer, Tugay Komutanlığında tüm toplu kullanım alanlarının dezenfekte edildiğini duyurdu.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL EKİP GÖNDERDİ

Vali Mustafa Hakan Güvençer, hastanelerde tedavi görenlerin sayısının 54'ten 61'e çıktığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın enfeksiyonla ilgili Manisa'ya özel bir ekip gönderdiğini söyledi. Vali Güvençer'ın açıklaması şöyle:

"Kışlada eğitimlere ara verilmesi söz konusu değil. Yarın da yemin merasimi yapılacak. Rahatsız olan kişilerin bol su tüketmeleri için su verildi. Bugün eğitime çıkarılmadılar. Şu anda 61 asker hastanede yatıyor. Durumları iyi. Yoğun bakımdaki askerin de durumu stabil. Hayati tehlike olmadığı ifade ediliyor. Kontrol altında diyebiliriz. Biz bugün kışlada kurduğumuz poliklinikleri hem bu gece hem de yarın orada muhafaza edeceğiz. Neden kaynaklandığı bilinmediği için çocukların muhatap olduğu tüketim malzemelerinden örnekler alındı, laboratuarlara gönderildi. Çıkan sonuçla hastalardan alınan numuneler karşılaştırılır. Sağlık Bakanlığımızdan da özel bir ekip geldiler. Onlar da hem önleyici sağlık hizmetleri hem de durum tespiti için çalışıyorlar."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklmada şöyle denildi:

"23, 24 ve 25 Mayıs 2017 tarihlerinde Manisa 1.Piyade Er Eğitim Tugayı Komutanlığı'nda (Batı Kışla) askerler bulantı, kusma ve ishal şikâyetleri ile acil servislerimize başvuruda bulunmuşlardır. Bakanlığımız olaydan haberdar olur olmaz Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan 10 kişilik bir uzman ekibi bugün ( Biri prefesör olmak  üzere 2 mikrobiyoloji uzmanı, 1 Mikrobiyoloji Doçenti uzman , 5  Epidemyoloji uzmanı ve 2 Enfeksion Hastalıkları Uzmanı ) özel uçakla Manisa'ya intikal ettirmiştir. Manisa Kamu Hastanelerinden görevlendirilen 2 Enfeksiyon Hastalıkları, Acil Tıp Uzmanı, Pratisyen olmak üzere toplam 5 hekim ve 5 hemşirenin katılımıyla da toplam 20 kişilik uzman ekip çalışmalarına derhal başlamıştır. Ekibimiz makul olan en kısa sürede çalışmalarını tamamlayarak olayın gerçekleşme nedenini kamuoyuyla paylaşacaktır.

Bugün itibarıyla olaydan, toplam 828 asker etkilenmiştir. 59 askerimiz yatarak tedavi görmektedir. 1 askerimiz yoğun bakımda ancak hayati tehlikesi bulunmamaktadır. 1 askerimiz 25.05.2017 tarihinde (bugün) Merkez Efendi Devlet Hastanesinde vefat etmiştir. Vefat eden askerimize, İzmir Adli Tıp Kurumunda otopsi yapılacak ve kesin ölüm nedeni tespit edilecektir.

Olay yerinde halen 2 Acil Yardım Ambulansı hazır bekletilmektedir. Şikayeti olan askerler, oluşturulan 150 kişilik revirde sağlık ekiplerimizce değerlendirilerek müşahedeye alınmakta, gerekli görülenler hastaneye sevk edilmektedir." 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 1 askerin yaşamını yitirdiği, olayla ilgili açıklama yaptı. 828 askerde bulantı, kusma ve ishal şikâyetleri görüldüğü, bunlardan 59'un yatarak tedavi gördüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"23, 24 ve 25 Mayıs 2017 tarihlerinde Manisa 1.Piyade Er Eğitim Tugayı Komutanlığı'nda (Batı Kışla) askerler bulantı, kusma ve ishal şikâyetleri ile acil servislerimize başvuruda bulunmuşlardır. Bakanlığımız olaydan haberdar olur olmaz Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan 10 kişilik bir uzman ekibi bugün ( Biri prefesör olmak  üzere 2 mikrobiyoloji uzmanı, 1 Mikrobiyoloji Doçenti uzman , 5 Epidemyoloji uzmanı ve 2 Enfeksion Hastalıkları Uzmanı ) özel uçakla Manisa'ya intikal ettirmiştir. Manisa Kamu Hastanelerinden görevlendirilen 2 Enfeksiyon Hastalıkları, Acil Tıp Uzmanı, Pratisyen olmak üzere toplam 5 hekim ve 5 hemşirenin katılımıyla da toplam 20 kişilik uzman ekip, çalışmalarına derhal başlamıştır. Ekibimiz makul olan en kısa sürede çalışmalarını tamamlayarak olayın gerçekleşme nedenini kamuoyuyla paylaşacaktır. Bugün itibarıyla olaydan, toplam 828 asker etkilenmiştir. 59 askerimiz yatarak tedavi görmektedir. 1 askerimiz yoğun bakımda ancak hayati tehlikesi bulunmamaktadır. 1 askerimiz 25.05.2017 tarihinde (bugün)  Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde vefat etmiştir. Vefat eden askerimize, İzmir Adli Tıp Kurumunda otopsi yapılacak ve kesin ölüm  nedeni tespit edilecektir. Olay yerinde halen 2 acil yardım ambulansı hazır bekletilmektedir. Şikayeti olan askerler, oluşturulan 150 kişilik revirde sağlık ekiplerimizce değerlendirilerek müşahedeye alınmakta, gerekli görülenler hastaneye sevk edilmektedir. (Manisa/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kaçak lüks araç soruşturmasında futbolcular ifade verdi

SONRAKİ HABER

15 Temmuz Çatı Davası: 'Görevi Aksakallı verdi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...