25 Mayıs 2017 08:27

ABD'den, Güney Çin Denizi'nde gerginliği artıracak hamle

ABD savaş gemisi, Güney Çin Denizi'nde Çin karasularına meydan okuyarak ülkeye ait yapay mercan adasının yakınlarından geçti.

Paylaş

ABD'ye ait bir savaş gemisi, Güney Çin Denizi'nde Çin'e ait bir yapay adanın çok yakınından geçti. Bu hamle, Çin'e yönelik bir meydan okuma olarak yorumlanıyor.

İsmi açıklanmayan ABD yetkilileri, USS Dewey savaş gemisinin yapay mercan adasına 12 deniz mili mesafeden geçtiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Uluslararası Tahkim Mahkemesi, ABD’nin de desteklediği biçimde, Filipinler'in lehine karar vererek Çin’in, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik taleplerini hiçe saymıştı.

Karar, Asya’da tansiyonun yeniden yükselmesine sebep oldu. Bölgede ABD müttefiki ülkelerin de askeri kuvvetlerini artırarak, Çin kontrolündeki adacıkların yakınlarında deniz operasyonları düzenlemesi dikkatleri çekiyordu.

Kararın ABD-Çin arasındaki gerginliği de artırması bekleniyordu. Nitekim ABD, Donald Trump döneminde ilk kez Güney Çin Denizi'nde Pekin yönetimine meydan okumuş oldu. Trump, Kuzey Kore'ye karşı Çin'le iş birliğine gitme niyetinde olduğunu söylüyordu.

Uluslararası sularda operasyon gerçekleştirebileceğini savunan ABD'nin bu hamlesi, sürpriz olmamakla birlikte bölgede gerginliğin yükselerek devam edeceğinin bir işareti olarak yorumlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır ve Ağrı'da DTK üyelerine gözaltı

SONRAKİ HABER

SMA hastası 5 aylık Egehan Sağlık Bakanlığını bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...