17 Şubat 2011 20:13

Tunus’ta yüzlerce Yasemin en ön safta...

Tunus’ta yaşanan işsizlik,yoksulluk ve sosyal adaletsizlik halkı sokaklara döktü. Genci, yaşlısı, erkeği, kadını yüzlerce insan alanlarda... İsyanı bu noktaya getiren sadece genç Muhammed’in ölümü değildi elbette.Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu ülkedeki işsizlerden sadece b

Tunus’ta yüzlerce  Yasemin en ön safta...
Paylaş

Tunus’ta yaşanan işsizlik,yoksulluk ve sosyal adaletsizlik halkı sokaklara döktü. Genci, yaşlısı, erkeği, kadını yüzlerce insan alanlarda... İsyanı bu noktaya getiren sadece genç Muhammed’in ölümü değildi elbette.
Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu ülkedeki işsizlerden sadece biriydi Muhammed. İş bulamadığı yetmezmiş gibi bir de ekmek parasını kazandığı sebze tezgahı elinden alınınca ‘artık yeter’ dedi ve kendini ateşe verdi. Evet gencecik bir insan kendini ateşe verdi ve halk isyanının fitilini ateşleyen de bu oldu. Olaylar diktatör Bin Ali’nin ülkeden kovulmasına kadar vardı. Fakat Tunus halkı Muhammed Gannuşi’nin geçici hükümetini de istemiyor ve kendi iktidarını kurmaya hazırlanıyor.
Halk kendi gücünü fark etmeli deriz ya hep. Tunus halkının isyanı bunun en somut hali aslında.. İşsizliğe, baskıcı rejime, yolsuzluklara insanlar daha fazla göz yumamazdı, yummadı da zaten. Erkek, kadın çocuk demeden herkes alanlara çıktı korkusuzca mücadeleye devam ediyorlar. Eylem sırasında bir kadın “Buradan Tunuslu kadınlara sesleniyorum. Sakın korkmasınlar, korku baskıyı ve zulmü beraberinde getirir. Herkes bu alana gelsin ve bizimle mücadele etsin” diyordu. Çünkü onun derdi daha büyüktü. O bir de kadın olduğu için eziliyordu. O cinsel sömürüye maruz kalıyordu, o dışarıya çıkarken şekil değiştirmek zorunda kalıyordu, o hem emekçi hem de kadındı çünkü. Bu yüzden mücadelede en ön saftaydı ve dik duruşuyla hayranlık uyandırıyordu.
Tunus bir Arap ülkesi ve kadınlar birçok alanda arka plana itiliyor. Erkek kadın eşitliği yasal olarak sağlanmış olmasına rağmen kadın geleneksel bir toplum yapısı içinde yer alıyor. Birçok yanıyla da Türkiye’ye benziyor. Orada da kadınlar kamusal alanlardan uzak tutuluyor, sık sık tacize uğruyor, işsizlikle boğuşuyor. Evde oturup çocuk bakma kadın için en ideal meslek onlar için. Ülkemizde kadına biçilen rol Tunus kadınına da biçilmiş meğer... Bizlere somut bir örnek işte Tunus kadınları... En az onlar kadar nedenimiz var mücadeleye katılmak için.
Tunus basını eylemcilere şiddet uygulayan ve ateş açan polise karşı “Polise yasemin verelim” sloganından yola çıktı ve devrimin adı “Yasemin” konuldu. Belki tüm halkın bundan haberi yok ama gerçek şu ki Tunus’ta mücadele eden yüzlerce Yasemin var ve korkusuzca taleplerini haykırıyorlar. Bizler de Tunus kadınlarının yanında olduğumuzu her fırsatta söylüyor, mücadelelerini sahipleniyoruz. Biliyoruz ki genç Muhammed’in anası da bir Yasemin, tüm halkı alanda mücadele etmeye çağıran kadın da…

Gülşah İmrek / KOCAELİ

ÖNCEKİ HABER

Hiç güzel olmayan hareketler!

SONRAKİ HABER

Süren devrim, özgürlük ve naneli çay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa