25 Mayıs 2017 01:27

Geleceğimiz ve grev hakkı için dayanışma zamanı

Grevleri yasaklanan cam işçileri tüm sendikalara ve işçilere grev hakkına sahip çıkmak için dayanışma çağrısı yaptı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle cam işçilerinin 24 Mayıs’ta 9 fabrika ve işyerinde başlatacağı grevin, Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla milli güvenliği tehdit iddiasıyla yasaklanmasına cam işçileri eylemlerle yanıt veriyor.

Cam işçilerinin, Kristal-İş Başkanlar Kurulundan çıkan sonuç bildirgesi sonrası yaptığı ilk eylem fabrikalarda bekleyişe geçmek oldu. Cam işçileri, eylemlerin üretime de yansıyacak şekilde devam etmesi gerektiğini belirtirken, diğer taraftan tüm sendikalara ve işçilere de grev hakkına sahip çıkmak için dayanışma çağrısı yapıyor.

SENDİKAYA ÇAĞRI 

Cam işçileri grev hakkının gasbedilmesine karşı fabrikalarda eylemlere başladı. İlk eylemi dün 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler yaptı. İşçiler, sendikalarının aldıkları karar doğrultusunda vardiya bittikten sonra 8 saat fabrika içerisinde bekledi. Gazetemize konuşan Lüleburgaz’da çalışan bir cam işçisi, “Tüm işçiler sendikanın aldığı kararı uyguluyor. Tamam bunu yapıyoruz ama başka eylemler de yapmamız lazım. Vardiyalardan çıkıp, saatlerce bekliyoruz. Fabrikalarda bekleyelim, bu önemli bir şey ama şehir merkezlerinde de olalım, yemeğe gitmeyelim, sakal bırakma gibi eylemler yapalım. Sesimizi kamuoyuna duyuralım. En önemlisi üretime bir an önce yansıtmamız gerekiyor” dedi.

Bir başka cam işçisi de talepleri kabul edilene kadar eylemlerin devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı: “Önümüzdeki günlerde patron görüşme talep edebilir, görüşme de olabilir. Ama taleplerimiz kabul edilene kadar eylemlerin ertelenmemesi ya da durdurulmaması gerekiyor. Eylemlerin olduğunu gibi, kararlılıkla devam etmesi gerekiyor.”

GELECEĞİMİZ HEPİMİZİN ELİNDE

Başka bir cam işçisi de tüm sendikaları ve işçileri grev hakkı için dayanışmaya çağırdı. AKP döneminde 12 işyerinde alınan grev kararının yasaklandığını hatırlatan işçi, “Bu bile grevleri yasaklanan işçilerin ve sendikaların birlikte mücadele etmesi için başlı başına bir nedendir. Hükümet işverenle ortak, tek koldan saldırıyor. Bizim de parçalı değil bütün bir şekilde direnmemiz gerekiyor” dedi. Ortak mücadelenin yakalandığı takdirde kazanmalarının, patronların, taleplerini yerine getirmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden cam işçisi, “Birliğimizi sağladığımız koşullarda işverenin ve hükümet geri adım atmak zorunda kalacak. Biz tüm işçilerin sorunları da ortak, çıkarları da ortak ve kazanacağımız gelecek de hepimizin elinde. Birlikte mücadele ettiğimiz takdirde kazanabiliriz. Başta AKP tarafından, grev yasağından nasibini alanlar olmak üzere tüm sendikalara ve işçi arkadaşlarımıza dayanışma çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

Eylemlere başlayan cam işçilerinin bir taraftan da grevlerini yasaklayan Hükümete yönelik tepkileri devam ediyor.

Cam işçilerinin tek isteğinin alın terinin ve emeğinin karşılığı olduğunu dile getiren bir işçi, “Ama cam işçisine, her zaman olduğu gibi yine zulümle karşılık verildi. Grev ertelemek ne kadar kolay değil mi? Onlar grevi erteledi ama bizler faturaları erteleyemiyoruz. Mesela ev kirası ertelenmiyor. Evin ihtiyaçları ertelemeden nasibini almadı” dedi.

Başka bir cam işçisi de şunları söyledi: “AKP için kolaydır bu kararı almak. Sonuçta onların değil bizim hayatımız erteleniyor, yasaklanıyor. Onların lüks arabaları, yurt dışı tatilleri, çocuklarını binlerce dolara okuttukları kolejler var. Cam işçisi, aileleri onların umurunda değil. Biz evde harçlık bekleyen çocuklarımız, ödenmeyi bekleyen faturalarımız, belinizi büken kredi borçlarımızı düşünüyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Grev yasakçıları işbaşında, Şişecam işçilerinin yanındayız

SONRAKİ HABER

İngiltere'den kanıtları sızdıran ABD'ye tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...