24 Mayıs 2017 15:29

Trump bütçesinde sosyal kesintilerde ve savunmada artış var

Trump, 4 trilyon dolarlık bütçe teklifini sundu: Sosyal kesintilerde ve savunma harcamalarında artış var.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 2018 mali yılına ilişkin 4.1 trilyon dolarlık bütçe önergesini Kongre’ye sundu. 2018 mali yılı savunma harcamaları için 639 milyar dolar talep edilen bütçede Rusya’nın askeri faaliyetlerini dizginlemek için daha fazla kaynak aktarılması öngörülüyor.

SAVUNMA HARCAMALARI ARTTI

Sputnik’in haberine göre Trump’ın bütçe teklifinde savunma harcamalarının, geçen yıla kıyasla 52 milyar dolarlık artışla toplam 639 milyar dolara çıkarıldığı görülüyor.

Trump yönetimi, Rusya tehdidine karşı geçen yıl başlatılan ‘Avrupa Güvence İnisiyatifi’ için ayrılan kaynağın 2018 yılında önceki yıla kıyasla 1.4 milyar dolar artırılarak, 4.8 milyar dolara çıkarılmasını talep ediyor.

UKRAYNA YARDIMINDA KESİNTİ

Bu arada bütçe önergesinde 2016’da 667 milyon dolar seviyesinde olan Ukrayna’ya yönelik yardımın 2018’de 203 milyon dolara düşürülmesi planlanıyor. 

Ukrayna’ya 2018’de askeri eğitim, teçhizatlandırma ve danışmanlık amaçlarıyla 150 milyon dolarlık askeri yardım yapılması düşünülüyor.

Trump yönetimi savunma bütçesinde ayrıca 2005’te ilki yapılmış olan ‘Üs Birleştirme ve Kapatma’ programının 2021 yılında tekrar uygulanmasını talep ediyor.

Bütçe metninde ABD’nin askeri altyapıların yüzde 20’sinin, olması gerekenden fazla olduğu ve söz konusu kapatma işlemleri tamamlandığında ABD’nin 2027 itibarıyla yıllık 2 milyar dolar tasarruf yapacağı iddia ediliyor.

MEKSİKA DUVARI DA BÜTÇEYE GİRDİ

ABD İç Güvenlik ve Adalet bakanlıkları ile sınır güvenliğine ayrılan bütçenin genişletilmesinin önerildiği teklifteki artış, Trump’ın Meksika sınırına örmek istediği duvar için 1.6 milyar dolarlık finansmanı da kapsıyor.

SAĞLIKTA GERİ ADIM

‘Amerika’nın Büyüklüğü için Yeni Temel’ başlıklı 62 sayfalık bütçe teklifi, yoksul Amerikalılara sağlanan gıda pullarından sağlık sigortasına, kamu destekli tıbbi araştırma ve otoyol fonlarına kadar birçok alanda kesintiye gidilmesini hedefliyor.
Eski Başkan Barack Obama’nın sağlık sigortası Obamacare’in iptalini içeren teklif, ayrıca federal çalışanlara yönelik emeklilik hakları, çiftçilere yönelik teşvikler, öğrenci kredilerinin kamu hizmeti karşılığında affedilmesi gibi programların da sonlandırılmasını amaçlıyor.

BAKANLIKLARDA KESİNTİ

Yasalaşması durumunda ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), Dışişleri ve Tarım bakanlıklarının aralarında yer aldığı 12 bakanlığın yanı sıra çeşitli federal kurumların harcamalarını sınırlandıracak bütçe teklifinde öngörülen kesintilerin, gelecek 10 yıl içinde federal hükümete 1.4 trilyon dolarlık tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.

PELOSİ: ACIMASIZ BİR TEKLİF

Bütçe teklifinin Trump’ın adaylık sürecindeki vaatleriyle çeliştiğini belirten Demokratların Temsilciler Meclisindeki Azınlık Lideri Nancy Pelosi de önergenin hem ‘dar görüşlü hem de acımasız’ olduğunun altını çizdi.

CORNYN: BÜTÇE KONGRE’YE ÖLÜ GELDİ

Donald Trump yönetiminin özellikle Demokratların önem verdiği sosyal alanlarda kesintiler öngören bütçe teklifinin, Kongre’de büyük tartışmalara yol açması bekleniyor.

Ayrıca, önde gelen bazı Cumhuriyetçilerin de Beyaz Saray’ın teklifini eleştirmesi, Kongre’nin bütçede önemli değişiklikler yapılabileceğine işaret ediyor.

‘BU HALİYLE GEÇMEZ’ İDDİASI

Cumhuriyetçilerin Senato’daki ikinci ismi John Cornyn, bütçe tasarısına ilişkin açıklamasında, “Obama dahil olmak üzere neredeyse tüm başkanların bütçe teklifleri Kongre’ye ölü geldi. Trump’ın bütçesi de aynı kaderi paylaşabilir” dedi.

Cumhuriyetçi Arizona Senatörü John McCain de ‘Kongre’ye ölü gelen bütçenin’ bu haliyle geçemeyeceğini savundu. McCain, bütçenin Savunma Bakanlığı’nın askeri silahlanmayı yenilemesi ve imkanlarını modernize etmesi için yeterli olmadığı kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Cizre bodrumlarının üzeri örtülemez’

SONRAKİ HABER

Avukatları Gülmen ve Özakça ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...