24 Mayıs 2017 14:43

Rapor, Yasemin'in gördüğü şiddeti ve istismarı onayladı

Raporlar, kocasını öldürmek zorunda kalan Yasemin Çakal'ın yaşadığı şiddet ve istismarı onayladı.

Paylaş

Evliliği boyunca kocası Özkan Kaymaklı’nın fiziksel ve psikolojik şiddetine, cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal, Özkan Kaymaklı’yı öldürmek zorunda kalmıştı. Bakırköy Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Yasemin’in uğradığı şiddet Adli Tıp Ana Bilim Dalının verdiği 33. sayfalık raporla ispatlandı. Sunulan bütün delillere ve raporlara rağmen savcı mütalaasında olayı meşru müdafaa olarak görmedi, “haksız tahrik altında eşi kasten öldürmekten” ceza verilmesini istedi. Yasemin’in avukatlarının tahliye talebi kabul edilmezken dava 4 Haziran tarihine ertelendi.  

Evlendiği ilk günden bu yana kocasının şiddetine maruz kalan ve 2014 temmuz ayında da eşini öldürmek zorunda kalan Yasemin Çakal’ın Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından muayenesiyle hazırlanan 33 sayfalık raporda evliliği boyunca yoğun bir şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığı görüldü. Maktul avukatı raporu inceleyip savunma yapabilmek için ek süre talep ederken Yasemin’in avukatı Meriç Eyüpoğlu, “Müvekkilimin beyanlarını raporda ispatlamaktadır. Psikolojik ve fiziksel şiddet yaşadığı, cinsel istismara uğradığı tespit edilmiştir. Tekrar eden travmalar yaşayan Yasemin’e rapordan da anlaşılacağı üzere stres bozukluğu ve majör depresyon tanısı konulmuştur. Tüm bu tespitler sonucu tahliye talep ediyoruz” dedi. 

‘KONULAN TANILAR MEŞRU MÜDAAFAYI GÜNDEME GETİRİYOR’

Avukat Perihan Meşeli de söz alarak rapordan da anlaşıldığı üzere Yasemin’in örselenmiş kadın sendromu yaşadığını söyledi ve şunları dile getirdi: “Örselenmiş kadın sendromunun ortaya çıktığı şiddet olaylarında ABD ve diğer başka ülkelerde verilmiş kararlar var. Bu durum cezayı ortadan kaldırdığı konusu tartışılmış. Türkiye’deki mahkemelerde ve Yargıtay kararlarında bu şekilde isimlendirilmese de verilen hükümlerle meşru savunma hali ile bu durum gündeme getirilmiştir. Müvekkilimiz uzun süreden beri cezaevindedir ve küçük bir oğlu vardır. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak tahliyesini talep ediyoruz.” 

Daha sonra savcı mütaalasını vererek Yasemin’e haksiz tahrik altında eşi kasten öldürme suçundan ceza istedi. Savcının verdiği mütaalaya tepki gösteren avukatlar mütaalayı kabul etmediklerini söyleyerek, “Savcı 2. celsede verdiği mütaalayı aynen tekrar etmiştir. 2. celseden bu yana toplanan deliller, verilen raporlar göz ardı edilmiştir” diye konuştu. Yasemin’in tutukluluğunun devamına karar verilirken, dava 4 Haziran 2017 tarihine ertelendi. 

Duruşma sonrası avukatlar Adliye önünde açıklama yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Şirvanlı madencilerin aileleri: Para değil adalet istiyoruz

SONRAKİ HABER

Roboskîliler yargılandı kaymakam gazilik istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...