24 Mayıs 2017 12:11

AKP meraları ranta açıyor: Hayvancılığın ölüm fermanı

AKP'nin kanun tasarısı sadece zeytinlikleri değil mera alanlarını da yok edecek. Hayvancılık bir darbe daha alacak.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

AKP Hükümeti’nin Meclise getirdiği kanun tasarısı zeytinlikleri ranta açmakla kalmayacak, mera alanlarını da yok edecek. Mera alanlarına sanayi sitesi organize sayani bölgesi yapılamasının önüne açan tasarıyla zaten zor günler geçiren hayvancılık bir darbe daha alacak. Türkiye daha fazla dışa bağımlı hale gelecek. 

Tasarıyla ilgili Mecliste basın toplantısı düzenleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kanun tasarısıyla mera alanlarına endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, serbest bölgeler ile sanayi siteleri kurulmasının önünün açıldığına dikkat çekti. Tasarısının 31’inci maddesi ile endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, serbest bölgeler ile sanayi siteleri için ihtiyaç duyulan alanlar için mera vasfının değiştirilmesi halinde ödenecek ot bedelinin de kaldırıldığını söyleyen Sarısal, “Sürdürülebilir bir hayvancılık politikasının olmazsa olmazlarından birisi olan meralar, endüstri ve teknolojiye kurban edilebilecektir. Bir yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mera hayvancılığına yüzde 50 hibe desteği verileceği ilan edilirken öte yandan meraların ot parası bile alınmaksızın ranta kurban edilmesi büyük bir aymazlıktır” değerlendirmesinde bulundu. 

DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK

AKP’nin bir yandan mera alanlarını sanayiye, turizme, toplu konuta tahsis ederken öte yandan yurtdışından milyarlarca dolarlık yem ham maddesi ithal ettiğine dikkat çeken Sarıbal, “Saman bile ithal etmektedir. Son altı yılda canlı sığır, koyun ve keçi ile sığır eti için 4.5 milyar dolar bedel ödenmiştir. Bu politikalarla hayvancılıkta sürdürülebilirlik asla sağlanamaz. Türkiye hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak istiyorsa önce meraların amaç dışı kullanımı önlemeli; bu alanları ıslah ederek yetiştiricilerin kullanımına sunmalıdır.
Yurtseverlik lafla olmuyor; meralarla ilgili yapılmak istenen bu değişikliğin hayvancılığın sonunu getirebileceğini görmeli ve buna engel olmalıyız” diye konuştu.

750 BİN AİLE ETKİLENECEK

Kanun Tasarısıyla 750 bin ailenin geçimini sağlayan zeytinlik alanlarında ranta açıldığını belirten Sarıbal, “Kanun Tasarısında ‘Birinci fıkra uyarınca izin verilen yatırımlara ait sahalar hariç zeytinlik sahalar daraltılamaz’ deniliyor. Yani yatırımlar söz konusu ise zeytinlik alanlar istenildiği kadar daraltılabilir, ranta kurban edilebilir. Ayrıca ‘İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına iki bin TL idari para cezası’ getiriliyor. Yani iki bin lirayı öde, örneğin 500 yaşındaki zeytin ağacını ister kes, istersen söküp evinin bahçesine süs ağacı olarak dik. Bunun yolu açılıyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Hafriyat kamyonlarının geçişini barikatla engellediler

SONRAKİ HABER

Bülent Tezcan'dan Gülmen ve Özakça'nın tutuklanmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...