05 Temmuz 2012 08:58

Yeni yargı paketi beraati engelledi

Muzır Neşriyat Kurulunun “müstehcenlik içeriyor” diye dava açtığı Sel Yayınlarından çıkan “Yumuşak makine” ve Ayrıntı Yayınlarından çıkan “Ölüm pornosu” kitaplarının 5. duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.Bugün görülen duruşmada bilirkişinin leh

Yeni yargı paketi beraati engelledi
Paylaş
Eda Yıldırım

Bugün görülen duruşmada bilirkişinin lehte rapor vermesiyle iki kitap hakkında da beraat beklenirken, dün gece yürürlüğe giren 6352 sayılı yasanın ilk mağdurları oldular. “Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava Ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun” sebebiyle dava soruşturması 3 yıl ertelendi. Yasaya göre 3 yıl içinde 6352 sayılı yasanın geçici 1/1. maddesi kapsamına giren yeni bir suç işlenmesi halinde ya da ceza alınması takdirde ertelenen kovuşturmaya devam edilecek. Böylelikle yeni yargı paketinin ilk uygulaması da gerçekleşmiş oldu. Buna göre yayıncılar beraatlerini 3 yıl daha bekleyecekler.

‘KENDİMİ İHBAR EDİYORUM’

Hakim Onur Özsaraç’ın kararını açıklamasının ardından yargılanan iki yazarın son bastıkları yeni iki kitabından birer örneği hakime veren Ayrıntı Yayıncılık Yöneticisi Hasan Basri Çıplak, “Kendimizi ihbar ediyoruz. Bu kitaplardan bir örneği de Muzır Neşriyat Kuruluna gönderin ve soruşturma açsınlar” dedi.
Duruşmanın sonucunu gazetemize değerlendiren Sel Yayıncılık Yöneticisi İrfan Sancı ve Ayrıntı Yayıncılık Yöneticisi Hasan Basri Çıplak, Bu yasanın 3 yıl boyunca kendilerini zan altında bırakmak olduğunu ifade etti.

‘AÇIKÇA TEHDİT EDİLİYORUZ’

Muzır Neşriyattan sonra bu kanunun da yayıncılar üzerinde ciddi bir baskı oluşturacağını söyleyen Yayıncılık Yöneticisi İrfan Sancı, Muzır Neşriyat Kurulunun son dönemde birçok kitap hakkında müstehcenlik iddiasıyla soruşturma açtığını, bu yüzden yeniden aynı ‘suç’la mahkeme karşısında olacaklarını vurguladı. Davanın yasadan bir gün önce görülmesi halinde beraat etmiş olacaklarına da dikkat çeken Sancı, “Yattık kalktık ki yasa değişmiş. Lehimize yorumlanması gerekirken bu yasa aleyhimize yorumlandı. Bu yasa Avrupa Uyum Birliği çerçevesinde yapılan iyileştirmelerin de gerisine düşen bir yasa” diye konuştu. Bu yasanın, “Aynı suçu işlemeyin yoksa canınıza okurum” anlamına geldiğini belirten Sancı, Ama aynı suçu işlemeye devam edeceklerini belirtti. “Biz bu kitapların edebiyatın iyi örnekleri olduğunu düşünüyoruz. Edebiyatta düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını genişleten bir yayın faaliyeti olarak görüyoruz” diyen Sancı, Muzır Neşriyatın birçok kitap hakkında ‘müstehcenlik’ iddiasıyla dava açmasına da tepki gösterdi.

‘SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Bilirkişi raporunun başından beri yaptıkları savunmaların bilimsel açıklaması olduğunu ifade eden Ayrıntı Yayıncılık Yöneticisi Hasan Basri Çıplak da, “Biz haklı çıktık. Yayınladığımız kitaplar edebi kitaplardır” yorumunu yaptı. Düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki sınırların kaldırılmasından yana olduklarını vurgulayan Çıplak, bunun için ‘suç’ işlemeye devam edeceklerini söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bitkisel ürünlere RTÜK yasağı

SONRAKİ HABER

KPSS cumartesi günü yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...