24 Mayıs 2017 10:54

12. Ulaştırma Kongresi başladı

12. Ulaştırma Kongresi, Adana’da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde başladı. Kongrede ulaşımda yaşanan sorunların politik olduğu vurgulandı.

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası Adana ve İstanbul şubelerinin birlikte düzenlediği 12. Ulaştırma Kongresi Adana’da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde başladı. Ulaşımda yaşanan sorunların bu alanın toplumsal ihtiyaçlara göre değil rant odaklı gören politik tercihlerden kaynaklandığının vurgulandığı kongre 3 gün sürecek. Kongrenin açılış konuşmalarında ulaşımda kentsel dokunun bütününü dikkate alan Ulaşım Ana Planlarının olmadığına dikkat çekildi. Çözüm olarak yolların araçları taşımak yerine insanları taşımayı amaçlayan bir sistem bütünlüğü kullanılması önerildi.

'TOPLUM YARARINA UYGUN POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI'

Kongrenin açılışında konuşan İMO Adana Şube Başkanı Çağdaş Kaya, kapitalizmin gelişmesine paralel olarak kentlerin büyümesinin, kentsel nüfusun artmasının ve trafiğin karmaşık hale gelmesinin ulaştırma sorununu dünyada ve ülkemizde önemli bir gündem haline getirdiğini söyledi. Çözümü zorlaştıran yanlış adımlar atılmasının ulaştırma sorununu kaygı verici boyutlara taşıdığını ifade eden Kaya, "Öncelikle toplumun yapısına ve yararına uygun ulaştırma politikalarının oluşturulması önemlidir” dedi. 

'BEN YAPTIM OLDU' ANLAYIŞI TERK EDİLMELİDİR'

İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise ulaştırma konusuna yaklaşımın özü itibariyle politik olduğunu belirterek “Bu yaklaşım karar vericilerin ekonomik-sosyal tercihlerinin yansımasından ibarettir. Örneğin kentlerimizin insan odaklı mı, yoksa araç odaklı mı düzenleneceği politekniğin ilgi alanına giren bir tartışmadır. Tercihiniz kentlerin araç odaklı düzenlenmesi yönündeyse, günümüz kentlerinin nasıl bu hale geldiğinin yanıtı sır değildir” dedi. 

'ULAŞIM SORUNUNU BİLİMSEL ÖLÇEKTE PLANLANMIŞ BİR ANLAYIŞLA ÇÖZÜLMELİDİR'

İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, gerek kentler arası ulaşım sorunununun gerekse kent içi ulaşım sorununun karayolu ağının uzunluğu ile çözeceğini düşünenlerin, arkalarında binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yaralanmasına ve milyarlarca liralık ekonomik kaybın ortaya çıkmasına aracı olduğuna dikkat çekti. Yolların araçlar yerine insanları taşımasının amaçladığı bir sistem bütünlüğü içinde sorunların çözülmesi gerektiğini dile getire Gökçe “Bu nedenle ülkemizin ve kentlerin bir 'Ulaştırma Ana Planı' olmak durumundadır” dedi. 

'ULAŞTIRMA KÂR MANTIĞI İLE ÇALIŞAN ÖZEL SEKTÖRE TERK EDİLEMEZ

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise ulaştırma alanındaki sorunların çözümün bilinmemesinden değil siyasi iktidarların rant odaklı tercihlerinden kaynaklandığını belirtti. Koramaz, üçüncü köprü ve havaalanı, Galataport, Haliçport, yüksek hızlı tren gibi yatırımların birçoğunun özelleştirmeye yönelik olduğunu söyledi. Ulaştırma sektörünün kaderinin sadece kâr mantığı ile çalışan özel sektöre terk edilmemesi gerektiğini dile getiren Korkmaz, “Ülkemiz ekonomisi yıllardır, yüksek oranlı borçlanma ve yoğun ithal girdi kolaycılığının üzerine oturtulmuştur. Üretim-yatırım-tasarruf politikalarının yerini tüketim politikaları ve paradan para kazanma arayışları almış; kent rantlarına, doğa kıyımlarına, finans kazançlarına bel bağlanmıştır” dedi.

'BÜYÜKŞEHİR ADIM ATSIN BİZ GEREKENİ YAPARIZ'

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da trafiğin en karmaşık olduğu Adana’da ulaştırma kongresinin yapılmasını çok önemsediğini vurguladı. İmarı bozuk, yolları bozuk bir kentte ulaşım planı yapmanın kolay olmadığını ancak bahaneye de yer verilmemesi gerektiğini kaydeden Karalar, “Büyükşehir, bu işi başlatmalı, biz de üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

CUMA GÜNÜ ADANA’DA ULAŞIM SORUNLARI KONUŞULACAK

“Ulaşım Politikaları” başlığıyla 3 gün sürecek kongrenin son günü olan 26 Mayıs Cuma günü saat 14.00’da Adanalı vatandaşları yakından ilgilendiren sorunlarının tartışılacağı “Adana Kent İçi Ulaşım Sorunları” başlığıyla bir oturum gerçekleştirilecek. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manchester saldırısına dair 3 kişi daha gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da patlayıcı imhası sırasında 1 asker yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...