05 Temmuz 2012 08:51

1. Uluslararası Amed Film Festivali hazırlıkları başladı

ORTADOĞU Sinema Akademisi Derneği, 22-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Amed Film Festivali’nin hazırlıklarına başladı. Dernek Yöneticisi İbrahim Yıldırım, Filmamed Belgesel Film Festivali’nin düzenlenmesine katıldıklarını ifade ederek, tek başına belgesel sinema üzerine yapılan festivalin yeterli olmadığı bu

1. Uluslararası Amed Film Festivali hazırlıkları başladı
Paylaş

ORTADOĞU Sinema Akademisi Derneği, 22-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Amed Film Festivali’nin hazırlıklarına başladı. Dernek Yöneticisi İbrahim Yıldırım, Filmamed Belgesel Film Festivali’nin düzenlenmesine katıldıklarını ifade ederek, tek başına belgesel sinema üzerine yapılan festivalin yeterli olmadığı bu yüzden farklı bir alternatif festivalin nasıl oluşturulabileceğine ilişkin yürüttükleri tartışmalar sonucunda 1. Uluslararası Amed Film Festivali’ni düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.
Yıldırım, festivalin ulusal, uluslararası yarışma, belgesel ve kısa film şeklinde bölümlerden oluşacağını belirterek, Kürt sinemacılarla birlikte alternatif toplumcu paradigma ekseninde sinema dilini oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. Yıldırım, festival için oluşturdukları ilkeleri ve bölümleri şu şekilde ifade etti: “Sonuçta sinema bir endüstri ve maddi boyutu olan bir sektör; dolayısıyla kapitalist ilişkilerin belirlediği bir sinemadan söz etmek mümkün. Biz daha çok bunun ötesine geçip bunu aşıp sanatsal içeriğinin, sanatsal başarının estetiğinin çok fazla parayla ölçülmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Festival içerisinde düşündüğümüz yarışma bölümünde de bu ilkeleri göz önünde bulunduracağız. Festivalde yarışacak filmleri kadın özgürlüğü, kültürel çeşitlilik, ana dil ödülü, halkların direnişi başlıkları altında değerlendireceğiz. Değerlendirmemiz sonucunda vereceğimiz heykelcikler bu isimleri taşıyacak. Bu ödüllerin kriterleri ise sadece filmlerde bu hassasiyetleri ön plana çıkartmak ve teşvik etmek amacıyla belirledik.”
Festival kapsamında senaryoya ilişkin bir kategori oluşturduklarını ifade eden Yılmaz, “Senaryo kategorisi ile hedeflediğimiz şey Kürt sineması adına senaryonun geliştirilmesi. Bunun teşvik edilmesi senaryo alanında çalışmaları olan sanatçıları bir araya getirmek ve kendi aralarında bir iletişim dili, tartışma yürütecek zemin oluşturmak. Bu senaryoların yine dernek çalışmaları kapsamında pratikleştirilmesini hedefliyoruz. Burada Kürtçe önemli bir katılım koşulu” dedi.
Festival ile birlikte bir endüstri haline gelen sinemanın halka ulaşmasını sağlayacağını belirten Yıldırım, “Muhalif birçok film, dağıtım sektörü nedeniyle izleyici ile buluşamıyor. Bu festival ile sinemayı alışveriş merkezlerinden çıkartarak halkın arasına indireceğiz. Elektriğin olduğu her alanda filmlerin gösterimini yapacağız” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin 'felaket' karnesi!

SONRAKİ HABER

Ankara’da 2. Uluslararası Heykel Sempozyumu başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...