23 Mayıs 2017 18:23

EMEP Mersin İl Örgütü: Grev yasaklarına karşı mücadeleye

Halil POLAT
MERSİN

800’ü Mersin’de olmak üzere toplam 5700 işçinin çalıştığı Şişecam fabrikalarında Kristal İş sendikası ile Şişecam arasında devam eden TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 24 Mayıs’ta grev kararı alınmıştı. Cam işçilerinin grevini yasaklayan hükümet kararı, önceki gün gece yarısına doğru Resmi Gazete’de yayımlandı. Cam işçilerinin grevini hükümet, “Milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasakladı. Buna ilişkin açıklama yapan Mersin Emek Partisi İl Başkanı Cevlihan Sürmeli, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin başına geçerken ilk imzası cam işçilerinin grevini yasaklama imzası olmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP’nin 3. Olağanüstü Kongresinde OHAL’i kaldırmayacaklarını belirttiği konuşmasında “fabrikalarınız mı çalışmıyor, neden OHAL kalksın diyorsunuz” sözleri OHAL’in kime ilan edildiğini açıkça göstermektedir.

15 YILLIK AKP İKTİDARINDA CAM İŞÇİSİNE GREV HEP YASAK

Cam işçisinin uyuşmazlıkla sonuçlanan grevleri AKP’nin 15 yıllık ikditarı boyunca hep yasaklandığını belirten Sürmeli, "2003’te grev başlamadan, 2004’te grevin 16. gününde, 2014’te grevin 7. gününde ve son olarak ta yine greve çıkılmadan cam işçilerinin grevini 'Milli güvenliği bozucu nitelikte' görüldüğü gerekçesiyle yasaklandı. Bu son yasakla birlikte, AKP hükümetleri cam işçilerinin grevini dördüncü kez yasaklamış oldu. Cam işçilerinin grevleri, daha önce, 1966’da Adalet Partisi Hükümeti tarafından, 1980’de 12 Eylül cuntası tarafından yasaklanmıştı! Lastik ve metal iş kolunda yaşanan grev yasaklarını da hatırlayınca AKP iktidarı döneminde işçilerin tüm grevleri yasaklanmıştır. Yasaklanmış diyoruz çünkü adı 60 gün erteleme olsada 60 gün sonunda greve çıkılmadığı gibi Yüksek Hakem Kuruluna gidilerek patronların dayattığı ücrete yakın ücretler belirlendi" dedi.

Açıklamanın devamında Sürmeli, "Emek Partisi olarak grev yasaklamalarla işçilerin grev hakkını kullanılamaz hale getiren hükümet politikalarının protesto ederken cam işçilerinin mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Grev yasağı aynı zamanda Yüksek Hakem Kurulu kararını dayatarak; işçilerin patronlar karşısında birleşerek hak almalarını sağlayan sendikalaşma, toplu iş sözleşmesi yapma haklarını da kısıtlayarak etkisizleştirerek bir işlev görmektedir. Bu nedenle de grev yasakları devam ettiği sürece işçinin hiçbir hak ve ücret talebi patronlar tarafından karşılanamaz hale gelecektir.

İşçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılar ancak yine işçilerin birliği ve mücadelesi ile boşa çıkarılacağını vurgulayan Sürmeli, Grevleri yasaklanan metal işçileri emeklerinin karşılığını almak ve yasaklara karşı mücadelenin yolunu göstermişlerdir. Emek Partisi kazanılmış hakların korunması ve grev hakkının kullanılması için başta cam işçileri olmak üzere metal ve tüm işçi kardeşlerimizin yanındadır diyen Sürmeli ‘Öyleyse; Haydi cam işçilerine desteğe! Haydi grev yasaklarına karşı mücadeleye! 

Evrensel'i Takip Et