23 Mayıs 2017 08:24

Türk-İş: ILO’da Türkiye’yi yine biz temsil edeceğiz

ILO’ya Türkiye’yi temsilen Memur-Sen’in ismini veren hükümet geri adım attı. Resmi açıklama Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan geldi.

Paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında Türkiye’yi temsilen Türk-İş’in yerine Memur-Sen’in isminin bildirilmesinin ardından başlayan tartışmalar sonrası hükümet geri adım attı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin geçtiğimiz Cuma günü ILO’ya bildirimde bulunduğunu belirterek, Türk-İş’in ILO’da temsilci olmaya devam edeceğini söyledi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, CHP Emek Büroları heyetinin konfederasyonlarına gerçekleştirdiği ziyarette konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Fatma Hürriyet Kaplan ve Ünal Demirtaş yer aldığı ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu yıl ILO’ya Türkiye’yi temsilen Memur Sen’in katılacağı yönündeki kararına ilişkin konuştu. Her zaman olduğu gibi Türk-İş’in ILO’ya gideceğini açıklayan Atalay, Hükümetin Cuma günü ILO’ya bildirimde bulunduğunu aktardı. Bunun bir kazanım olmadığını ve Türk-İş’in en kitlesel işçi konfederasyonu olarak 65 yıldır ILO’da ülkeyi temsil ettiğini kaydeden Atalay, bunun doğru bir karar olduğunu ifade etti.

30 GÜN KORUNURSA TARTIŞILIR

Atalay kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin de çekincelerini sıraladı. Kıdem tazminatı konusunda en büyük “olmazsa olmaz”larının 30 gün olduğunu vurgulayan Atalay, öte yandan 30 günden geri gidilmediği ve mevcut sistemin yapısının bozulmadığı bir düzenlemeye destek olabileceklerini söyledi. Önlerine henüz bir düzenleme konulmadığını ifade eden Atalay, kıdem tazminatının devrinin sadece yeni işe girenleri etkilemesinin önerildiğini aktardı. Bu konuda da 30 günü savunduklarını dile getiren Atalay, TOBB ve TİSK’in ise buna karşı çıktığını dile getirdi. Kıdem tazminatında 29 güne bile düşülse bunun hesabını veremeyeceklerini söyleyen Atalay, “Biz 2500 lira 100 sene çalışsak bile 50 bin lira biriktiremeyiz. Kıdem tazminatı ile oynamayın” dedi.

AĞBABA: BU ERTELEME DEĞİL, YASAK

Ziyarette konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, OHAL ile birlikte birçok alanda keyfi kararlar verildiğine dikkat çekti. Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası’nın aldığı grev kararının yine ertelendiğini belirten Ağbaba, bunun erteleme değil yasaklama olduğunu söyledi. “Bardak ve camın neresi milli güvenliğe tehlikeli merak ediyoruz” diyen Ağbaba, grev hakkı yoksa sendikaların da bir anlamı kalmayacağını ifade etti. OHAL ile birlikte işçi ve memur 150 binden fazla insanın işten atıldığını dile getiren Ağbaba, Erdoğan’ın “Fransa’da da OHAL var” sözlerine “Fransa’da 150 bin insan işten atılmadı, gazeteciler cezaevine atılmadı” diyerek tepki gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gülmen ve Özakça tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi

SONRAKİ HABER

CHP'li Basmacı: İnsanlık onuru da gözaltına alınmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa