04 Temmuz 2012 14:44

Müjde! Meclis tatile girdi

Meclis, son olarak Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesini, üniversite sınavlarının özel şirkete teslimini, TÜBİTAK’ı şirketleştirilmesini de içeren torba yasayı kabul ederek tatile girdi. İşçi ve emekçilere herhalde çıkarılan yasalar değil, Meclis’in kapanması ‘müjde’ olarak verilecek nitelikte

Müjde! Meclis tatile girdi
Paylaş
Sultan Özer / Döndü Taka Çınar

TBMM, “torba yasa” olarak ifade edilen yasaların kabul edilmesinin ardından dün tatile girdi. Olağanüstü toplantı çağrısı dışında Meclis 1 Ekim’e kadar tatilde olacak.

‘MÜJDE’LER ARDINDAKİ GERÇEKLER

Kamuoyunda “torba yasa” olarak ifade edilen ve birbiri ile ilgisi olmayan 35 kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik getiren tasa teklifi, geceli-gündüzlü mesai sonunda yasalaştı. 40 bin öğretmen ve 30 bin polis alımı, terör saldırılarında zarar gören sivillere tazminat dışında maaş bağlanacak olması öne çıkarılıp, “müjde” olarak verilirken, yasanın asıl içeriği ise gizlendi. Yasa teklifinin görüşülmesi sırasında eklenen maddelerle üzerinde değişiklik yapılan yasa ve kararname sayısı 50’yi aştı.
Gözlerden kaçırılan bir düzenleme Başkent Doğalgaz A.Ş.’nin özelleştirilmesine ilişkin madde oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı ortaklarına ait Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin yüzde 20 oranındaki hissesi de özelleştirme kapsamına alınarak, daha Özelleştirme İdaresi’ne devredilen yüzde 80 oranındaki hisse ile satılmasına onay verildi. Elde edilecek gelirle de Büyükşehir Belediyesi ve EGO’nun BOTAŞ ve Hazine’ye olan borçları karşılanacak.

Yasada kabul edilen bir başka düzenleme ile de Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılarak, kamuya ait ihalelerde ilan şartı kaldırıldı. Böylece iktidar ihaleleri yandaşlara davet yoluyla rahatça verebilmesinin önünü açtı.

ÖZÜRLÜLERE ‘BİR YIL DAHA BEKLE’ DENİYOR

Özürlüler Yasası’nda 2005 yılında yapılan bir değişiklik ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor, sosyal ve kültürel alanlar, gerçek ve tüzel kişilerce yapılar, umuma açık hizmet veren her türlü yapıların, özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi için 7 yıllık süre verilmişti. Düzenleme ile bu süre bir yıl daha uzatıldı. Bu maddeye ilişkin yine AKP’lilerin verdiği önergeler oldu. Ek önergelere göre, “Denetim sonucunda belediye, kamu kurum ve kuruluşları, umuma açık hizmet veren yapı ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine, eksiklikleri tamamlamaları için 2 yıl daha ek süre verilebilecek.”

ÖSYM DE ŞİRKETLEŞİYOR

Yasa ile ayrıca ÖSYM, sınav faaliyetlerini yürütmek üzere şirket kurabilecek; ÖSYM Başkanı ve Başkan Yardımcıları, kurulan şirketlerde görev alabilecek. Yasa ile ayrıca ÖSYM’de iki daire başkanlığı kurulmasını da içeren yeni kadro ihdas edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘93’ten bu yana adalet arıyorum’

SONRAKİ HABER

Kazdağları’nda kadınlar direnişin en önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...