23 Mayıs 2017 01:55

Şişecam işçileri: Sendikamız aldığı karara uysun

Lüleburgaz'da grevleri hükümet tarafından yasaklanan Şişecam işçileri, Kristal-İş'i yaptığı açıklamanın arkasında durmaya çağırdı.

Paylaş

Fırat TURGUT
Lüleburgaz

Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle cam işçilerinin 24 Mayıs’ta 9 fabrika ve işyerinde başlatacağı grev, Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla milli güvenliği tehdit iddiasıyla yasaklandı. Sendikaları Kristal-İş’in 17 Mayıs’ta yaptığı “Cam işçisi geçmişte çok gelenekler yarattı, bugün de gerekirse grev ertelemelerine karşı bir gelenek yaratacaktır” ve Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın EMİS grevinin yasaklanması sonrası metal işçilerinin sürdürdüğü fiili greve atıf yaparak “Metal işçisi bize örnek oldu” açıklamalarını hatırlatan işçiler, “6 bin işçinin tamamı üretimden gelen gücü kullanmaya yönelik alınacak karara uymaya hazır. Sendikamızı yaptığı açıklamanın arkasında durmaya, direnişe hazır olan cam işçisine önderlik etmeye çağırıyoruz” dedi. Kristal-İş Başkanlar Kurulu’nun bugün toplanacağı bildirilirken, gözler sendika merkez yönetimine çevrildi. 

‘BU KARAR PATRONUN ÇIKARI İÇİN’

Lüleburgaz’da görüştüğümüz bir cam işçisi yasak kararının sürpriz olmadığını belirterek “Hükümet sermayenin hükümeti zaten. Grevin erteleneceğini öngörürken, hükümetin zaten patronların yanında olduğunu bilerek söyledik. Hükümet hiçbir zaman bizim arkamızda olan, sırtımızı yaslayacağımız bir yapı olmadı. Hükümet patronun çıkarları için bu kararı aldı” dedi.

'HUKUKİ SÜRECE SIKIŞTIRILIRSA YANARIZ'

Yasak kararından sonra işyeri temsilcileriyle konuştuklarını ifade eden bir başka işçi, “Temsilciye sorduk. Temsilci yeni haber aldıklarını söyledi. ‘Başkanlar kurulu toplanacak, duruma göre alınan karar açıklanacak’ dedi. Burada olması gereken başkanlar kurulunun toplanıp bir karar almasından ziyade tabanla birlikte bir karar almasıdır” dedi. Bu yasak kararına karşı önceliklerinin fiili mücadele olduğunu dile getiren işiler şunları söyledi: “Hukuki süreç başlatacak olursak bunun sonuçlanma süresi en az 2 senedir. 2014 grevi yasaklandıktan sonra hukuki yola başvuruldu. 1 sene sonra sonuçlandı. Peki sonuçlanınca ne oldu? Hiçbir şey. Şimdi de tekrar sadece hukuki bir sürece sıkıştırılırsa yandığımızın resmidir.”

‘6 BİN İŞÇİ MÜCADELEYE HAZIR’

Sendikanın 17 Mayıs’ta işletmelerde ve fabrikalarda yaptığı açıklamanın karar niteliğinde olduğunu vurgulayan bir başka cam işçisi şöyle devam etti: “17 Mayıs’ta herhangi bir erteleme durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanacağız dedi. Öncesinde genel başkanımız EMİS grevinin yasaklanması sonrası Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerinin yürüttüğü ve kazanım elde ettiği fiili mücadele için ‘Metal işçisi bize örnek oldu’ dedi. Bizim için karar niteliğindedir ve şu andan itibaren yapılması gereken budur. Yapılmadığı takdirde bu cam işçisinin geleneğine, mücadele tarihine bir kara leke, utanç olarak tarihimize yazılacak. Sendikamızı yaptığı açıklamanın arkasında durmaya direnişe hazır olan cam işçisine önderlik etmeye çağırıyoruz. 6 bin işçinin tamamı üretimden gelen gücü kullanmaya yönelik alınacak karara uymaya hazır. İşçi bir tane bile fire vermez. İşimiz, ekmeğimiz, geleceğimiz için her türlü mücadeleye hazırız. Cam işçisinin mücadeleci geleneğinden söz ediliyor. Bu dönemde sermayenin önümüze attığı kırıntılarla yaşamaya devam edersek geleneğimize de geleceğimize de ihanet etmiş oluruz. Birlik olup üretimden gelen gücümüzü kullandığımız zaman karşımızda ne AKP’nin işçi düşmanı yasakları ve kararları durabilir ne de Şişecam patronu. Şimdi cam işçisi için de Kristal-İş Sendikası için de zaman tarih yazma zamanı.” 

ELİMİZE GEÇEN 3 KURUŞU VERGİ OLARAK VERMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADIK

Şişecam'a bağlı 9 fabrikada çalışan Kristal-İş Sendikası üyesi işçinin 24 Mayıs’ta çıkacağı greve dair yasak kararı Resmi Gazete’nin 22 Mayıs tarihli sayısında yayımlandı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay imzasının yer aldığı karar metninde “Bazı işyerlerinde Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki kararın yürürlüğe konması, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 16/05/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi.

Emeklerini satarak geçinmeye çalıştıklarını belirten cam işçileri ise “Hiçbir zaman kimsenin güvenliğini bozmadık. Şişecam’a milyarlarca lira kazandırmaktan elimize geçen 3 kuruşu devlete vergi olarak vermekten başka bir şey yapmadık. Asıl biz ne kadar açlığa mahkum edilirsek iste o zaman kimse güvende olmaz” dedi.

KRİSTAL-İŞ’İN 17 MAYIS’TA YAPTIĞI AÇIKLAMA

Kristal-İş Genel Merkezi tarafından gönderilen ve 17 Mayıs tarihinde işyerlerinin yemekhanelerinde okunan açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “Bildiğiniz gibi 9 Mayıs 2017 tarihinde grev ve grev uygulama kararımızı işyerlerinde ilan ettik. Grev tarihine 1 hafta kalmış olmasına rağmen, Şişecam işvereni hâlâ herhangi bir adım atmıyor. Hâlâ Otocam fabrikasını grup sözleşmesi kapsamı dışında tutmaya, hâlâ üç yıllık sözleşmeyi dayatmaya, hâlâ idari maddelerimizi tırpanlamaya çalışıyor. Tüm bunların yanı sıra ücret maddesi için verdiği teklif de yeterli olmanın çok çok uzağında kalıyor. Geçtiğimiz hafta grev kararı almamıza rağmen işveren hâlâ masadan kaçıyor. Buradan tekrar hep birlikte haykırıyoruz. Sırtınızı hükümete dayayarak, grevin erteleneceğini düşünerek hareket ediyorsanız hataya düşersiniz. Grev ertelemeleriyle işyerlerinde barış sağlayamazsınız, biz cam işçilerine taleplerinizi dayatamazsınız. Son kez uyarıyoruz; toplusözleşme masasının dışında yerlerden medet ummayın. Ertelenen grevlerle işinizin hallolacağını sanmayın. Tüm çalışanlarınızın taleplerine kulak tıkayarak hiçbir yere ulaşamazsınız. Grev ertelemeleriyle bizlerin gözünü korkutamazsınız. Cam işçisi geçmişte çok gelenekler yarattı, bugün de gerekirse grev ertelemelerine karşı bir gelenek yaratacaktır. Şişecam işverenine hep birlikte bir kez daha haykırıyoruz. Üreten biziz, hakkımızı isteriz. İş, ekmek yoksa, barış da yok. Grev, işgal, direniş.”

ÖNCEKİ HABER

Cam işçisinin mücadele azmi bitmez

SONRAKİ HABER

Warriors, Spurs'ü de süpürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa