Yönetimin ödül verdiği işçi sendikalaşınca düşman oldu

Sendikalı olduğu için önce baskıya maruz kalan ardından tazminatsız işten atılan ödüllü Hugo Boss İşçisi Mehmet Fatih Uyda, bir haftadır direnişte.

23 Mayıs 2017 01:30
Paylaş

Metehan UD
İzmir

Sendikalı olduğu için önce baskıya maruz kalan ardından tazminatsız işten atılan ödüllü Hugo Boss İşçisi Mehmet Fatih Uyda, bir haftadır organize bölgesinin girişinde direnişte. Sendikalı olarak işe geri dönmekte kararlı olan Uyda, fabrikada çalışan tüm işçileri, sendikalı ve toplusözleşmeli çalışma düzeni için dayanışmaya beklediğini söyledi. 

Sendikal düşmanlığıyla gündeme gelen Hugo Boss’un İzmir fabrikasından işten çıkarılan işçilerden biri olan TEKSİF İşyeri Temsilcisi Mehmet Fatih Uyda, fabrikanın bulunduğu Ege Serbest Bölge’nin (ESBAŞ) girişinde tek başına direnişe başladı. Hugo Boss’ta yaklaşık 15 yıldır işçi olarak çalışan Makine Tamir Teknisyeni Fatih Mehmet Uyda, fabrikanın bir çok kez “toplam kalite yönetimi” ödülünü aldı, fabrikanın tiyatro kulübünde bir çok oyunda yer aldı. Başarılarıyla yönetimin en çok sevdiği çalışanlarından biri olan Mehmet Faith Uyda için sendikalı olmaya karar verdikten sonra her şey değişti. 

Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e  üye olduktan sonra primi kesilen, konuştuğu işçilerin fişlenmesine ve sosyal medyadan hakaretlere kadar baskılara maruz kalan Uyda, geri adım atmayınca da fabrikadaki sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için 20 Mart tarihinde gerçek dışı suçlamalarla tazminatsız işten atıldı. 

DİRENİŞTE YALNIZ KALMADI

Bir haftadır direnişte olan Mehmet Fatih Uyda, sendikalı olarak işine geri dönmek ve fabrika yönetiminin daha önce de verdiği sendikal haklara saygı duyma sözünü yerine getirmesini istiyor. Uyda, bu süreçte yalnız da kalmadı. Sendikanın örgütlenme uzmanlarının, sendika üyesi Hugo Boss işçilerinin, işten çıkarılan Hugo Boss işçilerinin sürekli yanında olduğu Uyda’yı, organizeden işçiler ve kitle örgütlerinin temsilcileri de ziyaret etti.  

Mehmet Fatih Uyda, gazetemize sendikalı olma sürecinde yaşadıklarını anlattı. Hugo Boss’u büyük bir firma olduğu için tercih ettiğini belirten Uyda “İlk olarak sendikalara içinde bulundukları durumdan dolayı sıcak bakmıyordum. Belli bir zaman sonra sendikalı arkadaşları gördüm ve fikir alışverişinde bulunduk. Önce dışarıdan destek vermeye başladım. Sendikalı oldukları içeride yerleri değiştirilen işçiler, sürekli kötüleniyordu, işini yapmadığı, kurallara uymadığı söyleniyordu. Daha sonra bunun böyle olmadığını görünce sendikaya üye olmaya ve arkadaşların da önerisi ile temsilci olmaya karar verdim” dedi.

‘AYAĞINI DENK AL DENİLEREK TEHDİT EDİLDİM’

Sendikalı olur olmaz fabrika yönetiminin üzerinde baskı kurmaya başladığını anlatan Uyda şunları söyledi: “Aldığım primleri kestiler. Aralık ayında almış olduğum primler dahil olan maaş, ocak ayında verilen zamlı maaştan daha yüksekti. Sonra nedenini sorduğumda ‘Ayağını denk al, yanlış işlere girme’ şeklinde tehdit edildim. Sonra yanımdaki sendikalı arkadaşın vardiyasını değiştirdiler. Makinesini tamire gittiğim işçilerin benden sonra üzerinde baskı kuruyorlardı. Sendika ile ilgili ne anlattığımı soruyorlardı. Bir kaç kez mesai saati içinde sendikayı anlattığım iddiası ile ihtar aldım. Son olarak bir tartışma içerisinde demediğim ‘şerefsiz’ kelimesinden dolayı disiplin kurulunu toplamadan bir saat içerisinde hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldım.” 

‘BANA SEN ÖL DEDİLER’

Sendikanın devreye girmesine rağmen işe geri alınmadığı için direnişe başladığını dile getiren Uyda şunları söyledi: “Benim eylemim sonuç alıncaya kadar devam edecek. Kararlıyım. Benim amacım para değil, işim. Ben işimi seviyorum. Benim iki tane bakmakla yükümlü olduğum çocuk var. Biri üniversiteye hazırlanıyor, diğeri de öğrenme zorluğundan kaynaklı özel eğitim alıyor. Bu çocukların vebali benden sorulur. Borcumu ödeyemeyecek duruma geldim, eve ekmek götüremiyorum, haciz gelebilir Bana dediler ki ‘sen öl’ ama ben sessiz ölmem. Şanlı şöhretli ölürüm. Bunun sorumlusu da Hugo Boss olur.” 

‘İŞÇİ ARKADAŞLARIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUM’

Fabrikanın yöneticilerine “Vicdanlarınız rahat mı, rahat uyuyor musunuz?” diye seslenen Uyda, devam etti: “İşçi arkadaşlarımdan da destek bekliyorum. Korkunun ecele faydası yok. Bugün çeşitli bahanelerle sendikalı işçiler çıkarılmaya devam ediliyor. Buna dur dememiz lazım. TEKSİF’in örgütlü olduğu işyerlerine gitsinler. Ne kadar maaş alıyorlar, yan hakları neler öğrensinler. Bütün arkadaşlarımı özledim eminim ki onlar da beni özlüyordur ama bu ancak destekle ortaya konur. İçeride sendikalı, toplu iş sözleşmeli bir şekilde tekrar iş başı yapacağız” dedi.  

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’ye terör saldırısı bekleniyordu

SONRAKİ HABER

Özgür hoca yalnız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...